16 Voltu 12 Volta Düşürmek İçin Kaç Ohm Direnç ?.

sn korkmaz desing
trafosuz gerilim düşürme çok sağlıklı olmuyor.Bir de gerilim düşük te olsa çarpılma tehlikesi var.Ayrıca çok kararlı ve düzgün çıkış alınamayabilir.Zaten tahminimce 220 yi düşürecek kondansatörüydü,filtre kondansatörüydü,dioduydu derken maliyeti 7812 yi geçer kanaatindeyim.
Benim görüşüm,7812 güzel olur ama direnç te olur.şefim entegre pahalı gelirse,hiç uğraşmadan direnç bağlarsınız.

Benim çalışma şartlarıma göre,atelyede ayarlı güç kaynağım var.Böyle durumlarda ayarlarım 16 volta,bağlarım 80 ohm direnç çalıştırır,rölenin uçlarındaki gerilimi okurum.Yarım saat kadar da ısınma durumuna bakarım.Tabii dediğim gibi bunlar imkanlara bağlı.Mesela evimde kontrol kaleminden başka elektrik malzemesi yok.Ne havya ne ölçü aleti ne güç kaynağı.Ama iş yerinde var.
sayın şefim.Acil bir işim çıkmazsa yarın iş yerinde bunu deneme yanılma yöntemi ile bulup buradan size mesaj yazabilirim.Normal iş durumuna göre saat 10:00 gibi falan haber verebilirim.Ama dediğim gibi acil bir iş çıkarsa elimden bir şey gelmez.
hayırlı geceler
 
Şef'im.....

Diğer arkadaşlarda yeteri kadar cevap vermileşler.Ama bence en mantıklı ve en sağlılı olanı;24 voltluk sağlam güzel bir DC güç kaynağı yapın ve her role girişine 7812 takın 7821'nin çıkışınada 470mf 25 volt kondansatör takın evladiyelik bir iş olsun.

Bilirimki sağlamcısınızdır bu işinde en sağlam ve yakışan yolu budur.

Kolay Gelsin...
Saygılarımla...
 
Günaydın;
Sayın şefim
benim şanssızlığıma,sizin de belki de şansınıza gece işe gitmek zorunda kaldım.Gitmişken ufak bir deney yaptım.
atelyede 12 volt röle bulamadım fakat,16 v dc de 47 mA çeken bir bobin buldum.Bobine 82,4 ohmluk direnci seri olarak bağladım.bobinin uçlarında 12,62 volt ölçtüm.
Fakat çektiği akım 380 mA ya düştü.
Tabii seri bir direnç bağlanınca bu normaldir.Ayni şey rölede de olacaktır.yükün direnci arttığından röle daha az akım çekecektir.BİR İHTİMALDİR ki;rölenin kontakları çok kuvvetli yapışmayacaktır ve zamanla ark yapacak ve normal ömründen daha erken bozulacaktır.
Bir diğer sakınca da diyelim ilk röleye 16 volt geliyor.Biraz daha uzaktaki röleye 14,5 volt geldiğini düşünün.Farklı değerde direnç bağlamanız gerekecektir.
Eğer imkan varsa,maddi sıkıntı da yoksa en sağlamı sizin de karar vermiş olduğunuz 7812 yöntemidir.
SN Burçin,in önerisi de çok güzel.Ama gerilim fazla olduğundan dolayı 7812 biraz fazla ısınabilir.O zaman gövdedeki soğutucuya bir soğutucu daha eklemeniz gerekebilir.İkincisi de güç kaynağını kendiniz yapmak isterseniz,24 volt verebilmek için 22,5-23 volt civarı bir trafo kullanmalısınız(24 kullanılırsa kondansatörden dolayı gerilim artacaktır ve lm 7812 30 voltun üzerinde çalışamamaktadır).
Böyle bir durumda alacağınız 24 volt trafodan spir azaltmanız gerekecek.
Elimden gelen ve bildiğim bu kadar.İnşaallah işleriniz yolunda gider.
 
Saygıdeğer arkadaşlarım !
Bugün sabah karaköye gittim, 1 adet 17 volt 25 w. trafo buldum, 10 tane 7812 ve 10 tane 100 ohm direnç, 10 w. köprü diyot ve 25 v. 4700 uF kondansatör aldım. Bu 7812 ne menem birşeydir çok merak ediyordum. Şimdiye kadar hiç kullanmamıştım. 17 v. trafoya köprü diyot ve kondansatörü bağlayınca 22 v. oldu. Sayın m-usta-fa arkadaşımın tarif ettiği gibi 7812' yi bağladım ve tam 12 v. dc. aldım. Önceki kullandığım trafo 2 x 12 v. idi. Onu da 24 v. olarak bağladım ve kondansatörle birlikte 32 v. çıkış verdi. 7812' yi çıkışına bağladım ve 12 v. aldım. İşte bu abi bu. Tam benim istediğim şey. Artık bağlantı işi yarına kaldı.

Bu arada 17 v. trafoyu kullanacağım. 30 v. üzerinde çalışmayacağı için.

Yalnız şimdi küçük bir sorunum daha var. Kısaca şöyle sorayım ;

7812' yi bağlarken yazılı kısmı bize bakarken soldaki bacağa ( + ), orta bacağa ( - ) bağlıyoruz ve sağdaki bacaktan ( + ) çıkış alıyoruz. Sol bacağa ( - ) , orta bacağa ( + ) versek, sağ bacaktan ( - ) alabilirmiyiz ?. Önceki bahsettiğim 16 adet mini rölelerin bobinine ( + ) direk verdim, ( - ) ise sensör üzerinden vermiştim. Onun için böyle bağlantıya ihtiyacım oldu.

Hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Allaha emanet olun. HOŞÇAKALIN.
 
sn. ŞEF
7912 girişine + verisseniz çıkışında - 12V alırsınız



78... +regüle
79... - regüle
 
sayın şefim;
7812 sadece (+) çıkış veriyor.

bakın bunların kodlama mantığı şöyle
78xx olanlar (+) çıkış verirler.
79xx olanlar (-) çıkış verirler.
xx 05 =5 volt
xx 06 =6 volt
xx 12=12 volt
xx 24 =24 volt
arada başka voltajlar da var.Yani ilk iki rakam 78 ise + çıkış , 79 ise - çıkış verirler.Son iki rakam da vereceği voltajı gösterir.
Kaç volta kadar regüle edeceğini akımını falan da ben katalogdan ya da www.alldatasheet.com sitesinden bulabiliyorum.Ezbere bilmiyorum.

Bu durumda değiştirme imkanınız varsa 7912 ile değiştirerek - çıkış alabilirsiniz.
bu entegreye en fazla 30 volt verilebileceğini tekrar hatırlatmak ister,işlerinizde kolay geldin derim.
 
Teşekkürler korkmaz hocam ve m-usta-fa ustam !
Demek oluyorki yarın sabah gene karaköy yolu göründü bize. Zaten eksik almıştım. 16 tane ihtiyacım olacak. Birde bu 7812'ler pek para değilmiş. Tanesi 50 kuruş. Siz önceki yazılarda masraftan kaçınmazsanız filan deyince bende pahalı birşey sanmıştım. Allaha emanet olun. HOŞÇAKALIN.
 
Sn şefim ve konuyu paylaşan arkadaşlarım.
Özür dileyerek bir düzeltme yapmak istiyorum.İnternetten 7812 ve 7912 nin kataloğuna tekrar baktım,giriş voltajı maksimum 30 değil 35 voltmuş.
Bilginize.
Not:24 voltluk trafoya 25 volt kondansatör bağlamışsınız.İmkanınız varsa 35 voltluk bağlarsanır iyi olur.eğer gerilim biraz artarsa 25 in üzerine çıkarsa belki kondansatöre zarar verebilir.
Bu arada eğer Anadolu yakasında oturuyorsanız,kadıköy yazıcıoğlu iş hanında da rahatlıkla bulabilirsiniz bunları.Karaköy daha ucuzdur belki ama alacağınız şeyler ufak tefek şeylerse,fiyat farkı önem arzetmeyecektir.
 
sn. m-usta-fa

haklısınız 35volt ama maksimum 35 volt vermeyin çünkü artık herşeyin sahtesi olduğu için dayanmıyor bazan 10V bazende 40v'a kadar dayanıyo yanı datasheet'inde üreten firma kendi test ettiği için değerler tam tutuyor ama sahte (patates baskı) olunca bütün testler ve değerler çöpe gidiyor ne yazikki :-\
 
Sayın m-usta-fa ustam !
Uyarın için tekrar teşekkürler. Bana karaköy daha yakın, tek otobüsle gidebiliyorum.

İkide bir forumda tecrübemi okulmu diye başlık açılıyor. İşte okumuş adamla piyasa adamı arasındaki fark. Ben ustamdan öğrendiklerime az birşeyler daha katıp, buralara kadar geldim. Ama en küçük bir ayrıntıda tıkanıp kalıyorum. Biraz Cem Yılmaz klasiği olacak ama EĞİTİM ŞART abi, kim ne derse desin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,401
Mesajlar
917,279
Kullanıcılar
450,295
Son üye
tugrulkusderci

Yeni konular

Geri
Üst