16 Voltu 12 Volta Düşürmek İçin Kaç Ohm Direnç ?.

hay yaşa.Yani burada gnd tabir edilen şey + 12 volt oluyor bu durumda değil mi? ben iki saattir onu anlamaya çalışıyordum :)
ama bu durumda + ile -12v arası 24 volt çıkış vermeyecek değil mi bize
 
7912 yerine 7812 kullanmak. Sadece torik olarak değerlendirmek gerek, pratikte kullanmakta sakınca yoktur. fakat yinede sağlıklı olan 79xx kullanmaktır. (Artık günümüzde 78xx, 79xx da gittikce popilerliğini yitirmekte)

Ayrıca bu devre orta uçlu trafo yokken kullanılabilinir.

Kolay gelsin
 
"korkmaz_design"
simetrik çıkış olmadan çalışan devre ile ilgili;
Denenmiş bir devremi bu?benzer bir bağlantıda 7912 yi yaktığımı hatırlıyorum.
Yanlış hatırlıyor da olabilirim.deneyeceğim verdiğin devreyi.
 
Sayın abuzettin20 ve elek arkadaşım sohbetimize hoş geldiniz. Biraz geç kaldınız ama neyse.

Arkadaşlar bugün 79 serisi aldım, bir tanesini bağlayıp deneyeyim dedim, acayip ısındı ve hemen çıkardım. Bugünkü yazıları okuyunca yanlış yaptığımı anladım. Yazı bize bakarken sol bacağa + verdim, orta bacağa - verdim ve sağ bacaktan - aldım. Sadece 1 adet finder mini röle bağlıydı.( bu arada mini rölenin markasına da baktım )

Arkadaşlar ben 17 v. trafoyu kullanmak istiyorum. 25 v. 4700 uF kondansatörle 22 voltu buluyor. Ve kullanacağım trafo simetrik değil. Şimdi benim anladığım şekliyle;

Sol bacağa - verip, sağ bacaktan - mi alacağız. Orta bacakta + olacak. Acaba doğrumu anladım.
 
Sayın ŞEF,
neden 7912 aldın.ona ihtiyacın yokki.7812 alacaktın.
ayrıca "abuzettin20" arkadaşın verdiği devre yanlış.ilk görüyorum.
7812 kullanılan normal bir adaptör yapacaksın.
 
Sayın elek arkadaşım !
Yukarıda yazmıştım, bana ( - ) çıkış lazım onun için 7912 kullandım. ( + ) ucu sisteme direk vermek zorundayım.
 
neyse, ben ilk mesajımı 7912 bağlantısını soran arkadaş için yardımcı olur diye atmıştım.
negatif voltaj lazım ise 7912 kullanılabilir.
 
sayın şefim kondansatörü 35 volt yapmanızı şiddetle öneririm.
Dediğim gibi 7912 bağlantını ben de pek kullanmadım.Genelde opamplar daha kararlı çalışsın diye + ve - voltaj şeklinde kullanılırlar.Açıkçası bunun bağlantısının değişik olduğu size önerdikten sonra aklıma geldi.
Yarım doktor candan,yarım hoca imandan edermiş.
Benim gibi yarım elektronikçiler de entegreden eder :) onun için bilmediğim bu bağlantı şekli için yorum yazmak istemiyorum.Ama buradan cevap veren olmazsa bir ara eski müdürümü arayıp sorarım.
 
Sn.Şef' im 7912 bağlantısı ön yüzü bize dönük olarak solda bulunan 1. ayak GND girişidir. 2. ayak (Soğutucuya temaslıdır) -v girişidir. 3. ayak ta -12v çıkışıdır. Aslında bağlantı olarak 78xx ile aynıdır.

Fakat bence sistemi 24v gibi bir gerilimle besleyip, her sönsör beslemesi için ayrı ayrı 78xx kullanmanız (yukarda önerildiği gibi) en sağlıklı olanı. Yoksa gerilim düşümüne güvenerek rölelerinde bazen devrede olmayacaklarını göz önünde bulundururarak gerilimin çok değişken olacağı kesin. Bu durum sensörlerin sağlıklı çalışmamasına neden olabilir.

Bir ipte birden çok cambaz oynatmak gibi bişey olur.
Sn. Şef' im yinede yaptığınız bağlantı şeması hakkında küçük bir çizim göndermeniz daha çok çözüm getirecektir. Zira 7912 de işinize yaramayabilir kanaatindeyim.

------------------------------------------------------------------------------------

Değerli arkadaşlar evet önceki verdiğim devre çiziminde hata yapmışım. Doğrusu ektedir.

Ekte verdiğim devre açıklama gerektirecek ise lütfen belirtin. Bu arada belirli sınırlar içinde (örn. 7812 min 12v) 78xx ya da 79xx serilerinde GND ayağına (aslında referans ayağıdır) bağlanan seri direnç...vs ile çıkış gerilimi artırılabilinir. Bunu göz önünde bulundururarak devreyi inceleyin.

Saygılar
 
Sayın arkadaşlarım !
Biliyorum bu konu çok uzadı, hepinizi çok yordum. Keşke baştan şema gönderseydim. Biraz geç oldu ama, aşağıda yapmam gereken şemayı gönderiyorum. Burada monitörün arkasındaki hareket kartına 12 v. ( + ) gitmesi gerekiyor. Sensörler birbirini gördüğü süre sensör kontağı kapalı ve kontaktan çıkan ( - ) uç mini rölenin bobinine gidiyor ve mini röle devamlı çekili durumda. Rölenin bobin ( + ) girişinden kontak ayağına köprü yaptım ve mini röle çekili olduğu sürece monitörün kartına 12 v. gidiyor.

Sensörlerin arasına herhangi bir nesne girdiğinde sensör üzerindeki kontak açılarak mini röleye giden akım kesildiği için mini rölenin kontakları da açılıyor ve monitöre giden 12 v. da kesiliyor ve mönitördeki görüntü otomatik olarak o bölgeye yöneliyor.

Güç kaynağından çıkan 12 voltluk gerilim en sondaki sensörlere gidene kadar 8 - 9 voltlara düşüyor. Takriben 400 metre kadar mesafe var. Tekrar sensör üzerinden geri döndüğünde mini rölenin bobini çektirmeye gerilim yetmiyor.

Onun için güç kaynağından çıkan gerilimi yüksek tutup, gerilim düşümü olsa bile LM 7912 ile voltajı 12' ye sabitleyip, mini röle bobinine 12 v. vermeliyim.

Mini rölenin bobinine ( + ) ucu direk vermeliyim. ( - ) ucu da şemada olduğu gibi 7912 üzerinden geçirip, mini röleye vermek istiyorum.

LM 7912 bağlantısı şemada olduğu gibi mi olmalı. Kusura bakmayın gnd filan deyince pek anlayamadım. Hepinize tekrar teşekkür ediyor, hayırlı akşamlar diliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,653
Kullanıcılar
450,150
Son üye
Sqnax

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst