endüktif cezada yardım istiyorum

yorumlarınız için teşekkürler arkadaslar ancak mevcut durumda bana kolaylık saglayacak bişey söyleyin cezadan kurtulacak ne olur
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
ozel msj şimdi gordum pekı yuk durumu 800 a olunca ne olcak hıııı tekrar akım trafosunu sok tekrar 1000/5 tak mevcut rolenın 2,5 kvar ı gorebılmesi için I=Qc/1,73.U akımı hesaplayalım 3,608 a çıkacaktır rolemız algılama hassasiyetı ise 50 mA ise 3,608*100=360,8 takabilecegımız akım trafosunu prımer akım degerını vermekte yanı 300/5 takacan makına 19;yuk olakı 360 a uzerıne çıktımı ne olcak akım trafosuna makına 19 veya sabıt sıkıntısı var arkadasın akım bilgisini OG den almasının ne gibi çozumsuzlugu var ,boyle buyuk guçlu 2*1000kva gibi bir tesiste role degıştırerek uzaktsn takıp etmekte herhalde BAYRAM ŞEKERİ olur olakı eskı rolenın 1 kademeye bakarak c/k bulması buna mutakıbende 1. kademe arızasında sistemın cezaya gırmesi içler acısı olur role 150 tl ceza yuk durmuna gore mınımum bu tesıs için 3000 tlden baslar yukarıya doğru onu açık
TEKNOLOJİ HER ZAMAN TEKNOLOJİDİR BUNDAN DOLAYI HER ZAMAN BU BÜYÜK NİMETTEN FAYDALANACAN yoksa semeresini çekersın makına 19

Benim sorduklarıma cevap hiç bir cümle bulamadım cümlelerinizin arasında,yeni rölelerin nimetleri tartışılmazda asıl sorun yada sorunları neyse iyi tespit etmek gerekir değil mi Sn3elibrahim :) Bizim bildiğimiz akım trafosu değerinin %10'unun altında akım geçerse bu değerler manyetik alanla aktarıldığı için ve düşük olduğu için sağlıklı aktarılamıyormuş bu bilgi tüm kaynaklarda var. 1000A akım trafosunda %10 değer 100A değil mi? siz 3,6A gibi komik bir değerden bahsediyorsunuz yani rölem ne kadar kalitelide hassasda olsa traş gibi bir durum görünüyor. Yarım yamalak elektrik bilgimle bunu görebiliyorum sitede benzer yorumlarda epeyce yapılmış.
Yani varkombi-18 değil ultrasonik 1500 taksan hikaye gibi hocam yinede sen iyi düşün yazdıklarımı oku bir daha bir değerlendirme yap derim.
 
teşekkür ederim sagolasın bişey daha soracam hiç bir şey yapmadıgım halde geçen sene normal olan bu oran bu sene neden cezaya geçti ne kontaktör arızası nede kondansatör arızası oldu ayrıca bir şey daha sorayım ben her iki adp panosunuda sabit grubları devreye soksam reaktifmi yazar kapasitifmi (yani demek istediğim fazla kondansatör yüklesem)
 

Bütün mesajları üşenmeden tek tek okudum baya seviyesiz atışmalar olmuş ancak en güzel ve en mantıklı cevaplar Sn hakaneryurt'tan gelmiş;

Tossun Bey, benim size anlatamadığım veya yanlış anladığınız konu bahsettiğim yük değerinin %5'e düşmesi değil. Yazdıklarımı tekrar gözden geçirirseniz %5 altı çalışma bölgesinden bahsediyoruz. Vermiş olduğunuz örnekten yola çıkarsak 4000A normal akımı olan bir işletme 200A'e kadar düşme var ise Cl1 veya cl0.5 akım trafosunu Cl0.1 ile değiştirmeniz bir düzeltme sağlayacaktır. 200A'in aşağısinda akım Classının herhangi bir önemi olmayacaktır. Akım trafosu kararsız bölgededir yani işletme şartlarına göre, çekilen VA değerine göre ve sıcaklık faktörüne göre akım trafosu üreticileri %5 altı yük için herhangi bir doğruluk değeri veremezler ve akım trafosu artık doğru çalışmamaktadır. Fabrika şartlarında yapabileceğiniz test ile işletme şartlarında yapacağınız test sonuçları farklılık gösterecektir.

Bu yazıyı yazarken oldukça geniş bir açıdan ele alırken halen küçük bir pencere demeniz bence hoş bir yaklaşım değil. Hangi gerçeği kabul etmemi istiyorsunuz onuda anlamadım. Siz %5 yükte Cl0.1 trafonun %0,04 çalışacağını söylüyorsunuz tamam bunu eğer ideal çalışma olduğunu kabul edersek tabiki kabul ediyorum. Ancak benim dikkat çektiğin konu %5 çalışma durumu değil, daha az yükle çalışma durumu ve sayaç/kompanzasyon akım trafolarının farklı olması. Örnek vermem gerekirse 4000A çalışma durumunda gerçekte 50A düştüğünüzde sizin koyabileceğiniz CL0.1 trafo bile bu akımı 25A olarak görüp ona göre kompanzasyon sistemi çalışabilir. OG'deki dağıtım şirketinin akım trafosu bu akımı 100A olarak görüp size yine ceza yazabilir. Veya bunun terside olabilir. Dağıtım şirketinin akım trafosu herhangi bir değer veremez ve sayaç çalışmaz, siz ise kompanzasyon yapıp düzeltme yaptığınızı zannedebilirsiniz.

Uzun lafın kısası akım trafosu değerinin %5 altı kararsız bölge olduğunu bu çalışma sahasında röleyi mükemmel takmanın kademeleri küçültmenin hiç bir anlam ifade etmeyeceğini açıklamış arkadaş. Diğer güzel tespiti aynı mantıkla sayaca giden bilgininde bu çalışma sahasında problem çıkaracağı.Yani burada önemli nokta kompanzasyonu düzeltmekle çabalarken aslında ölçüm ve değerlendirme yapan sayacında aynı hataya düştüğünü unutmamız.

Sn 3elibrahim Peki bu durumda asıl çözüm nedir?
Kompanzasyon akım trafosunu diyelimki küçülttük, bahsettiğiniz gibi son model en modern 5 yıldızlı röle kullandık, kademeleride küçülttük dediğiniz gibi hepsini hallettik.Bu durumda iş bitti sorun çözüldü mü?
 
kael marka cihaz kullan hiçbir sıkıntı yaşamazsın.
 
arkadaş anladığım kadarıyla orada kulanılan röle tek fazlı eyer öyleyse hemen röleyi deyiştir entes rg 12c kulan mükemmel bir röledir aşırı kompazasyon olabilir hesabını iyiy yap akım trafolarını Şebeke girişine bağla sonra 12c ile auto setupta kondasötörleri otomatik tanımla aşırı kompazasyon varsa rölede kademe düşür auto selepte röleyi taktığında sadece bunları yap rölenin ayarlarıyla oynama herşey orjinaldır bu yeterlidir [email protected]
 
teşekkür ederim sagolasın bişey daha soracam hiç bir şey yapmadıgım halde geçen sene normal olan bu oran bu sene neden cezaya geçti ne kontaktör arızası nede kondansatör arızası oldu ayrıca bir şey daha sorayım ben her iki adp panosunuda sabit grubları devreye soksam reaktifmi yazar kapasitifmi (yani demek istediğim fazla kondansatör yüklesem)

Bu tip rolelerde 1.kademe çok onemli;Çunki role c/k sına sadece 1.kademeye bakarak karar verebilmekte bundan dolayıda zaman içinde 1,kademede oluşabilecek arızalarda role sapıtmakta vede tesisi ceza sokmakta buna dikkat etmenizi isterim
MAKINA 19 bi zahmet yukarda yazdığım tezleri BİLİMSEL OLARAK ÇÜRÜT ki bu imkansız ben bizzat bunun deneylerini fazlası ile yaptım çürütürsende sana +pop ama sen bana +5 pop verecen PROFİL İMZAMIDA OKUMAYI UNUTMA:d:d:d
 
3 el ibrahim yorumların çok güzel teşekkür ederim çok yardımcı oldun güzel şeyler ögrendim yanlız bide en son yazdıgıma cevap verseniz diyorum sisteme sabit grup olarak fazla kondansatör yüklesem sayaç reaktifmi yazar kapasitifmi diye somuştum(yani röleyi aşırı kompanzasyona soksam diyorum)
 
Trafoya Sabit Kapasite Bağlamak
Örnek hesaplama;
1000 KVA Bir trafo düşünelim ve etiket değerleri aşağıdaki gibi olsun,
Un = 0,4 KVolt
I0 = %1,5 Hesaplamada 1,5/100 alınmalı yani 0,015
In = 1450 Amper
Q(KVAR,S) = √3 x Un x I0 x In
Q(KVAR,S) = √3 x O,4 x 1,5/100 x 1450 = 15,068 KVA
Bu etiket değerlerine sahip trafoya 15 KVAR lık sabit kondansatör grubu bağlamak en doğru seçim olacaktır
Trafolar boşta çalışırken veya yükte çalışırken endüktif kayıpları farklılık gösterir. Yükte çalışırken tükettiği endüktif kayıp önemli değildir çünkü bu sırada zaten aktif tüketime bağlı aktif endeks ilerliyordur ama boşta çalışırken yada çok az yük ile çalışıyorsa bu kayıplar göz ardı edilemeyecek hale gelebilmektedir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,303
Mesajlar
916,559
Kullanıcılar
450,143
Son üye
lojis

Yeni konular

Geri
Üst