Hard diskten veri kurtarma

Sayın yuksekpotansiyel, bizimle bilginizi paylaşımda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Eklemek istediğim bazı hususlar var.

HDD fiziksel onarımda 3 alternatifiniz bulunmaktadır. Bunlar kolaydan zora doğru sıralarsak; Board (hdd anakartı) değişimi, kafa değişimi ve plakaların değişimidir. Bunlarda board değişimini sıradan eli tornavida tutan biri bile yapabilir bir sorun (statik elektrik haricinde) olmayacaktır. Diğer okuyucu kafa ve disk değişimi için bu işte ehil ve elinizde bu iş için özel üretilmiş aparatların olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken ve asıl önemli olan nokta, aktarım yapılacak hdd ler aynı seri üretim olmalıdır. Yani marka ve model yeterli olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse: Marka: Seagate, Model: Barracuda, Seri: ST500DM002 gibi.

Sorunuza gelecek olursak, HDD'ler yapı olarak 2 aşamalıdır. 1.mekanik 2.elektronik. Bilgisayar diske gönderdiği veriyi hdd üzerindeki board düzenleyerek 1 ve 0 şeklinde parsel parsel diske işlemeye başlar. Burada veriyi işleyen hdd üzerindeki board ve depolamayı yapan ise disktir. Yine örneklendirmek gerekirse, bu işlemleri bir otel gibi düşünün. 300 odalı 10 katlı bir otel varsayalım. Bizde veriyiz, ve bizi bilgisayar işlemcisi olarak filan kişi otele yönlendirdi. Otele giriş yaptık bizi resepsiyon(board) karşıladı. Kaç kişi kalacağımızı öğrendikten sonra sisteminden(board işlemcisi) boş ve müsait olan odalarını sorguladı. Bize 7.kat 308 nolu odaya yerleşebilirsiniz dedi ve oradan görevliyle(okuyucu/yazıcı kafa) bizi odamıza çıkardı. Odamıza artık yerleştik. Şimdi bu örneğe bakarsak;
1. Board değişimi yaptık diyelim. Resepsiyondaki işlemci vazifesini gören kişi değişti yerine bayan erkek biri geldi ve aynı işlemi yapmaya devam etti. Ama çalışabilmesi için aynı firmanın, aynı yapıdaki başka bir otelinden gelmesi gerekir ki mevcut sistemi kullanıp sorgulamalar yapabilsin.
2. Okuyucu kafa değişimi yaptık diyelim. Yine aynı şekilde başka bir yerdeki aynı firmanın aynı otelinden gelecek ki odaları katları aynı tasarım olduğu için bilebilsin, direk bulabilsin.

Yukarıdaki bu iki maddeye kadar herşey normal değil mi? Biz veriyiz ve odamızda oturmaya devam ediyoruz. Resepsiyon değişti, odacı değişti ama hiç bir şekilde bizi bağlamadı ve bağlamayacaktır da. Gelelim 3. seneryoya.
3. Bu sefer disk değişimi yapıldı. Yani bizler x oteli 7.kat 308 nolu odadan alındık farklı bir şehirdeki aynı firmanın x oteli 7.kat 308 nolu odasına nakledildik. Sistem çalışmaya devam edecek mi? Elbette devam edecektir ama önemli bir nokta burda devreye giriyor. Bizi nakil işlemi esnasında gelişi güzel taşırlar ve uygun odamıza yerleştirmezler ise burada veri kaybı yada bozulma yaşanması mümkündür. Bir önceki yazımda resim eklediğim yuvarlak aparatlar ve masası bu iş için olmazsa olmazdır. Çünkü disklerin oturduğu bir yuva yada çentik yoktur, robotik sistem tarafından herşey hesaplanarak yerleştirilmiş bir yapıdan bahsediyoruz. Dolayısıyla diski kaydırmamıza müsait bir ortam vardır. Buda dönme esnasında kesinlikle arızaya sebebiyet verecek bir durumdur.

Velhasıl yine uzundan uzuna yazmış bulundum. Yanlış bir bilgi aktardım yada farkında olmadan bir kusurum olduysa kusuruma bakmayın arkadaşlar. Eğer anlattığım konularda yanlışım varsa konuyla ilgili doğrusunu burada paylaşarak benide bilgilendirebilirseniz memnun olurum. Sayın yuksekpotansiyel, umarım sorunuza cevap olabilmişimdir. Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
öncelikle teşekkürler...
HDD fiziksel onarımda 3 alternatifiniz bulunmaktadır. Bunlar kolaydan zora doğru sıralarsak; Board (hdd anakartı) değişimi, kafa değişimi ve plakaların değişimidir. Bunlarda board değişimini sıradan eli tornavida tutan biri bile yapabilir bir sorun (statik elektrik haricinde) olmayacaktır. Diğer okuyucu kafa ve disk değişimi için bu işte ehil ve elinizde bu iş için özel üretilmiş aparatların olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken ve asıl önemli olan nokta, aktarım yapılacak hdd ler aynı seri üretim olmalıdır. Yani marka ve model yeterli olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse: Marka: Seagate, Model: Barracuda, Seri: ST500DM002 gibi.

vakti zamanında bu işler ile uğraşırken hep başarısız olunca aklıma raid için masaüstü bilgisayarımdaki diskler geldi. öyleki aynı marka (WD) aynı model aynı seri ve sadece seri nonun son hanesi bir farklıydı... iki diskte sağlam ve sırf deneme için kartları birbirine aktardım. sonuç: diskler döndü kafa hareket etti ilk enerji verildiğindeki gibi (her zamanki gibi) kafadan çırt diye bir okuma sesi ve sürekli dönen icraat yapmayan disk, ikiside çalışmadı. eski haline alınca diskler normal çalışıyor bir sıkıntı yok. ogün bu veri kurtarma işi için önceki mesajımda belirttiğim yorumları yapmıştım. yada sizin otel örneğinizden gidersek x ve y otelleri birbirinin ikizi ve oteldeki tüm kapılar rf id ile açılıyor :) dolayısı ile eleman/müşteri değişikliklerinde kartlarında güncellenmesi gerekiyor.

son yorumum ben sürekli başarısız oldum diye başarılmazda denemez. farklı markalar farklı modeller farklı seriler içinde/arasında oluşacak uyum veya uyumsuzluğu süphesiz üretici ve bu işlerle profesyonel olarak uğraşanlar bilecektir ve çıkar amaçları ile gizli tutacaklardır.

ben başka arkadaşlarımdanda başarısızlık haberleri almıştım. ve bi yerden sonra denemede bulunmayı/uğraşmayıda bıraktım. şimdi en azından sizinde dediğiniz gibi denemek ve ihtimali elemekte fayda var. tekrar teşekkürler...

baya bir hatırası emeği olan veriyi kaybettikten sonra kendimde şu kararı aldım. kaybedilmemesi gereken verileri aynı anda iki fiziksel diskte saklamak ve diskin birine bişey olduğunda hemen yeni bir disk edinip sağlam diskteki verileri yedeklemek gerekiyor. bunun için çok güzel hazırlanmış ve kullanışlı sistemi çok az meşgul eden programlar mevcut araştırılmasını tavsiye ederim.

vakti zamanında raid 0+1 bile kullandım anakart arızalandığında aynı anakarttan bulamadım. aynı güney köprülü anakarttanda bulamadım(piyasaya az sürülen modeller ve üretimleri çoktan durmuştu).


saygılarımla...
 
Eğer anlattığım konularda yanlışım varsa konuyla ilgili doğrusunu burada paylaşarak benide bilgilendirebilirseniz memnun olurum.

Başka işlerim nedeniyle konuyla ilgili öğrenmek istediklerimi, yapmayı planladığım şeyi, nasıl bir yol izleyeceğimi şu an itibariyle tam belirleyemiyorum. Uygun olunca konuya ve çözüm için ilerlemeye devam etmek istiyorum.

Çözüm için aklımdan geçen şey; donör bulmak, el becerisi kazanmak(bozulmuş harddisklerde sökme-takma işlemleri uygulayarak) yada kazanan biriyle birlikte çözmek.

Ama bilmem gereken ve henüz kafamda netleşmeyen bazı noktalar var ve bunun için uygun olduğumda ve tekrar konuyla ilgili bilgilerimi gözden geçirdiğimde ancak ilerleme kaydedebilirim gibi görünüyor.
 
Adem Bey sanırım daha fazla izaha gerek kalmadı :) Bizler bildiklerimizi sizinle ve konuyu takip eden arkadaşlarla paylaştık. Bundan sonrası sizin çabalarınıza veya şansınıza kalmış diyebiliriz. Eğer işlem yapar yada yaptırırsanız sonucu da bizimle paylaşmanızı bekleriz ki en azından varsa bilmediğimiz bir nokta öğrenmiş oluruz merakımızı gideririz.

Benim düşüncem bu veri depolama işlerinde eğer ciddi manada bir arşiv sahibiyseniz ve sizin için değerli ise paraya kıyıp bir ev tipi qnap alıp ev modem ağınıza yada fiziksel varsa data hattınıza dahil edip oradan kullanmak yada bulut oluşturup istediğiniz yerden erişmektir. Yok öyle çok bir arşiv yok boyut az ama değerli ise yedekleri bir ssd diskte saklamak en verimlisi olacaktır. En azından düşme yada ufak tefek darbelerde aman bozuldu mu ki derdi olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,534
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Geri
Üst