Torna yapmak

Heheheh alim adam başka tabi,, 4. sayfada soruyor, 5. sayfada cevaplıyor. Senin artık foruma mod olma vaktin geldi sanırsam,,
 
Yok yok merak etme cok kisi okuyo yazan yokk:))
Soyle denebilir
3 faz motor surucu bagli surucude sag ve sol icin mach 3 cikis kontaklari motor hizi ise surucu nun pwm denen 1-5 volt baglantisi veya 1-10 noktasina bagli mach3 de spindel ayarlarinda bulunu liner olarak ayarlama yapiliyor yada carpani ile islem olmali (bilen yazsin olur mu) buna gore yazilimda yon ve hizi belirterek ona gore istedigin islemi, dis acma veya hiz kontrolu gibi seyleri yapabiliriz... icimden bir ses gokhan peker abim nerdesin diye bagrasim geliyoo... yada ahhh mehmet kose bey abi ahh diyesim geliyorrr... kusturmiyeydiniz iyiyidi beeee..
 
Tornayı CNC olarak yapma seçeneğini de değerlendiriyorum ama hala uygun spindle motor arayışındayım.

Servo motor olması şart mı? Sıradan bir step motoru kullanılamaz mı? Mesela Nema 34 tipinde uygun güç değerlerinde bir motor olsa aynada kullanılamaz mı?

Namussuz servolar çok pahalı.
Suat abim servo motor degil de hibrit step motor kullanabilirsin nema34 ayrıcaa :) işin en güzel yanı şahin rulman bu motorları spindle gibi sisteme tanıtmak için bir yöntem bulmuş sitelerinde yazıyor. Eksen olarak değilde spindle olarak. Birde abi benim aldığım yaskawa sürücüde sürme modları var v/f açık çevrim vektör - pm açık çevrim vektör gibi.
Şimdi abi bu açık çevrim vektör özelliğinde enkorder var gibi motoru degerlendiriyor. Motoru zorladığımda akım frekans ve amper değerlerini artırıyor. Norma v/f modda öyle birşey yok . Ayrıca Aşırı tork moduna aldığımda 60 sn için %150 güç üretiyor yani düşük devirlerde torkunu koruyor. Ama tam olarak ayar yapamadığım için bazı problemlerim var. Normal v/f modunda 5hz gibi degerlerde bile motoru çıplak elle durduramıyorum! . açık kontrol v/f de daha fazla güç elde edebiliyormuşuz okuduguma göre fakat tam ayar yapamadım henüz :( Yurt ortamında motoru çalıştırıp pek uğraşamıyorum malum. Yaskawanın A1000 Serisi inverterları kapalı çevrim özelliği varmış yani spindle enkorder ile kullanabilirsin. Toshibanın inverterlarında da var öyle bir özellik ama hanği serisi bilmem pek araştırmadım. Bildiklerimi yazdım yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
Ne tür kızak tavsiye edersiniz?

- Arabalı ray mı ? Gerçi tornada pek içime sinmiyor. Talaş arabayı batırır. İki de bir temizlemeyle uğraştıracak.
- Sert malzemeden düz ray mı? Aşağıda benzer bir görsel var.
- İndüksiyonlu mil mi? Tabi alt destekli. Mili bir şekilde şaseye vidalamam ya da kaynattırmam lazım. Ama mil kullanacaksam talaş probleminden dolayı araba kullanamayacağım gibi rulman da kullanamam. Yarım boru kullanıp milin üstünden kaydırabilirim.
- Fabrikasyon tornalardaki kızaklardan bulabilir miyim? Bir tarafı düz, diğer tarafı üçgen gibi.

Reground_Bed_1.jpg


Bed_end.jpg
 
Guzelll ama
No pain no gain
 
Benim fikrimce, malum siteden linklerini verdiğim meretlerden bi tane al. eksen vidalarını değiştir nema34 stepleri tak. Fener miline (spindle) bağla encoder'i ister cnc ister dişli sistem kullan. Yok kızak ne olsun, talaş girese, su değerse,,, gak guk dert etme..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,802
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst