Çamurla çalışan lamba

bence palavra,sadece gazete ilgi cekmek için uydurma haber yapmış.girip bakmaya bile degmez.lambayı koydukları sehpaya nedense elektrık kablosu geliyor.eger böyle bisey olsaydı tv lerde yer yerinden oynardı.
 
Bazı şeylere karşı gelirken önce bilimselliğini araştırmalıyız bence.
 
Soil lamp LED
LED Lamp Runs on Mud : TreeHugger

evet var haber doğru resim yanlış bazı haberleri silip atmamak lazım araştırmak şart

Link verilen siteyi okuduğunuzda ve yapılan yorumlara baktığınızda bunun bir aldatmaca olduğu görülüyor. Yok öyle bi şey :)

Now, an LED lamp powered by copper/zinc cells with a mud electrolyte is kind of cool, but there are no magical biological organisms involved, and the lamp will inevitably stop functioning once the chemical reaction has run its course. In any case, they've been making little digital clocks powered like this for a long time, so it's not exactly a huge leap forward.

The anode and cathodes (copper and zinc) are depleted over time and will need to be replaced. These materials are manufactured using "non-free" energy. In a round about way you could argue that the energy released via the process that erodes the metals is "stored" in them when the metal is processed from ore.
 
Türkçe sini açıklarmısın arkadaşım herkesin ingilizce bildiğinimi sanıyosun.
 
değerli üyelerimiz önce çamur denilen nesnenin ne olduğunu açıklamakla başlayayım.burada çamur denilen biyolojik arıtma sonucu oluşan ve içerisinde tesiste kullanılan bazı maddeleri bulunduran bir camurdurki ben bu camurun arıtılması esnasında cıkan metan gazına bizzat şahit olmuş ve onu bertaraf etmek için yakma ünitesi sisteminin otomasyonu yapmış birisiyim.dolayısıyla orada bahsi gecen cinko ve bakır olduğu yazıda da belirtilmiş buda aklıma diger kirletiçilerle beraber orada bir pil oluşumunun olabilecegini hemen aklıma getirmektedir.
dolayısıyla bu konu palavra değil bence atık su camurunda bulunan kirleticilerin vasıtasıyla oluşan basit bir pil yapısıdır
 
Buda alıntıdır


Sony`nin yeni geliştirdiği biyolojik pil
,
enzimler yardımı ile ağacın fiber yapısı içinde yer alan selüloz içinde depolanan glukozu parçalayarak çalışıyor.

Birbiriyle tepkimeye giren elementleri ayrı tutan Sony, böylece hidrojen iyonlarının akışının da sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesini sağlıyor. Bu, aynı zamanda sistemin elektriksel olarak dengeli çalışmasını da garantiliyor.

Sistemin oluşturduğu elektronlar daha sonra Elektrik olarak bir araya getiriliyor. Hidrojen iyonları ve ekektronlar tekrar atmosferik oksijen ile birleştiriliyor ve böylece su oluşturuluyor yine bir katalizör eşliğinde.

Pil, Sony`nin uzun yıllar çalışması sonucu ortaya çıkmış. Firma ilk olarak 2007 yılında glukoz tabanlı güç hücresini üretmiş fakat bu örnek glokuzdan şekeri ayrıştırabilen ilk model.
 
Çamur olayı sanki limondan falan Elektrik elde etmeye benziyor, yorumlarda elektrotların öldüğünden bu elektrotlarından free energy ile değil belli bir maddi karşılığı olan işlemler sonucu üretildiğine değinilmiş neyse artık, yine bitkilerden elektrik üretme ile ilgili çalışmaları duymuştum (belki yukarıda bahsedilen ağaç olayıdır iyi hatırlamıyorum) ama güneş paneli kadar bile verimli değillerdi yanlış hatırlamıyorsam metrekareye 0.5 watt gibi birşey ama bu gibi işlerde başlangıç olarak birşeyler elde etmek büyük başarı devamı geliştirmeler sonucu gelebiliyor.
 
Galvanik pil olayını hemen hemen bilmeyenimiz yoktur sanıyorum.İki farklı metalden yapılarak oluşturulmuş olan(Örneğin farklı metalden yapılmış perçin veya civata bağlantıları ile) makina konstrüksiyonlarında,atmosferdeki CO2 ve H20 buharının birleşerek,H2CO3 karbonik asit çözeltisi oluşturması,bu çözeltinin volta pili veya galvanik bir pil için gerekli elektrolitin oluşmasını sağlar.Devreden akım geçerken metallerde aşınma yitimi oluşur.Çinko ağırlıklı olarak zamanla erir,elektronlar bir kutuptan diğerine hareket ederken bu işlem gerçekleşir.Gemi sanayiinde bu yöntemden faydalı bir şekilde yararlanılır.Uygulamada deniz suyunun(NaCl,KCl,vb.karmaşık tuzlar) içinde kalan gemi gövdesinin aşınmasını önlemek amacıyla, kurban elektrot(Kendini feda edip, geminin esas gövdesini daima güvenle koruyabilen) kullanılır,geminin su içinde kalan yerine tespit edilip sabitlenerek kasten bir galvanik pil oluşturulması sağlanır.Bu şekilde kurban elektrot olarak seçilen çinko zamanla erir,bittiğinde yerine yenisi konur.

Çamurlu galvanik pil düzeneğinde de durum aynisidir,ancak küçük bir farkla.Elektrotlar yine aşınır ve değiştirilir,ama elektrolitik sıvı görevini,çamur içinde yaşayan mikroorganizmalar gerçekleştirerek,yani bir nevi katalizör etkiyle kimyasal reaksiyon hızını arttırarak bu elektron transferinin hızlanmasında aracılık yaparlar,bu mikroorganizmalar olmasa,belki reaksiyon çok yavaşlayıp ledleri yakmayacak duruma gelebilirdi.Çamur içinde de,metalik olarak çinko ve bakır parçacıkları bulunur.Ama tek başına bunları kollekte edip toplayacak elektrotlar kullanılmadan Elektrik akımından faydalanılması söz konusu olamaz.Elektrolar arasındaki reaksiyon,mikroorganizmaların bitki köklerinde salgıladıkları enzimler aracılığıyla,elektrolitik sıvı iletkenliği için gerekli olan pH(Asitlik,bazlık derecesi) oranının arttırılıp,elektrotların sulandırılmış çamur banyosu içinde,rahatça serbest elektrik üretmelerini sağlar.Yani burada yer alan bakteriler,mikroorganizmalar,hayvan artıklarından, çöpten, sebze, meyva artıklarından havasız ortamda metan üreten bakteriler gibi pil oluşumuna bir katkı sağlamış oluyorlar.

Üretilen enerji şimdilik düşük gibi görünse de araştırmalarla bu sonuç daha da iyileştirilebilir,geliştirilebilir,iyi bir seviyeye getirilebilir hiç şüphesiz.Geçen ayki(Temmuz sayısında) Bilim ve Teknik dergisinde "Yeşil Elektrik" kısmında da ağaçlardan,bu şekildeki elektrik üretiminin metrekare başına şimdilik çok düşük olabildiği,ancak araştırma ve geliştirmelerin ışığında,bunun iyileştirilebileceği mesajı da verilmişti hatırlanacağı gibi.

Sonuç olarak anlatılanlar kanaatimce de,palavra olarak ele alınmamalı,ancak geliştirilmeye,araştırılmaya açık olduğu unutulmadan,şimdilik etki olarak zayıf kalsa bile,ilerleyen ilimin ışığında gelişme göstererek,iyi bir yerlere gelebileceği inancında bulunulmalıdır.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,954
Kullanıcılar
452,744
Son üye
ProCan

Yeni konular

Geri
Üst