Merhaba
Dünya devi ileri firmasına tarafımdan gönderillen emailin karşılığında .
Email içeriği : Sorum .
Siğorta ( otomatlar ) / kaçak akımlar
Bütün firmalar ve firmanızın Üstten giriş alttan çıkış olarak belirtilmiştir .
Resim ve yazı ile
SORUM : ALTTAN GİRİŞ OLURSA SORUN OLUR MU ?
Bilğilendirilme !!!
Gelen cevap :
Otomatik sigortalar, kaçak akım koruma röleleri gibi ürünlere (DC ürünler hariç) altan veya üstten enerji verilmesinde, teknik olarak bir sakınca yoktur.
Sadece ürünün gerilim altında kalan kısımları, diğer bağlantıya göre daha fazla olacaktır.
Cevap veren firmaya Teşekkürler , Kolay Gelsin . Sağlıcakla Kalınız !!!
Not : Sorum alttan giriş olursa ne olur amacıdır .
Gelen email karşılığında : Alttan kullanın imajı vermesin .
Firmalar kuralları vermiştir . ( ürün üzerinde gösterilmiştir .)
Üsten giriş tek sayı ( üst ) çıkış çift sayı ( alt ) ve resim gösterisi ile gösterilmiştir .
İş güvenliği açısı büyük ihtimalle firmalar üst kısımı kabul etmiş düşüncesindeyim .
Kolay Gelsin .Sağlıcakla Kalın .
Merhaba. Sn. arkaplan; firma verdiği bu cevabında en mantıklısını ve en doğrusunu da belirtmiştir. Faz bağlantısı alttan yapılmış olsa ve bu durumda mandal düşmüş olsa bile ac akımın faz ucu giriş terminaline kadar olan parçalar üzerinde kalmış olur, bu durum doğrudur, ama bu durum otomata, mandalın mağnetik akıdaki değişikliklerle aşağıya olan düşmesinde (kısa veya uzun zamanlı olarak) ne bir avantajı (üstünlük), ne de bir dezavantajı sağlayacaktır. Çünkü düşey olarak bir panoda bu koşuldaki bir konumlandırılmasında, bu otomatın çalışma şekline dolaylı (İndirekt) veya dolaysız (doğrudan) yönlü bir etkisi hiç düşünülemez.
Güvenlik açısından bakıldığında ise her 2 bağlantı şekli, sizin de öngördüğünüz şekliyle tam eşit değildir. Şöyle ki, otomatın mandalı aşağı düştüğünde mandal ucu 2 nolu çıkışı bu anda gösteriyorsa eğer, en yakınındaki bir elektrikçi veya pano sorumlusu, 1 nolu giriş terminalinde fazın otomat içinden kurulan şeklinin ilk önce bu kısımdan tam olarak da boşa çıktığını, 2 nolu çıkışta ise elektrik fazının hiç olmadığını uzaktan daha kolay anlayıp değerlendirebilecektir. Tersi durumda 2 nolu uçtan faz geldiğinde, mandal yine aşağı düşüp 2 nolu kısma mandal ucu gösteren konumuna geldiğinde, uzaktan bakıldığında otomatın düşmüş olduğunu yine anlayacak, ancak mandalın düştüğü kısımda sıklıkla üstten faz bağlantısı olduğunu o an için bir ön yargıyla farzederek (Eğer en kabaca kontrol kalemiyle o anda hemen ölçülmezse eğer) 2 nolu çıkış kısmının yüksüz (Boşta) olduğunu bir an için de belki düşünebilecektir. (Kontrol kalemiyle çok kaba yapılan ölçmeden yapılan bir varsayımla)
Her işte ilk önce sağlamcılık (Elektrikte önce ölçüm, sonra görülen bir sonuç, en sonra çıkan bu sonuca göre en uygun, en güvenli hareket etme) ilkesini ilk başta göz önüne almadan düşüncesizce ve ön yargıyla hareket eden bir elektrik personeli için ikinci durum belki bir riski de oluşturabilecektir, kendi düşünceme göre. Kolay gelsin.
http://www.trerk.com/teknik/5/otomatik_sigorta/index.html