Çift motorlu X eskenli cnc router projesi.

Hocam hayrını görün makınanın işlerden pek anlamam ama kaygı iyi degil bu kadar.

@asenyurt hocam malum denk geldiyseniz bende ugraşmaya başladım bu işlerle. Yukarıda arkadaşın sorduğu 2 servo 1 sürücü mümkünmüdür, sağlıklı haberleşme sağlanabilirmi ?uygun amperlerde
 
Tek pulse ve dir ile çift sürücü çift motor mümkün, kendi makinamda böyle, yeri gelmişken belirtmek istedim.
 
step de olabilir ama servoda olamaz.
 
step de olabilir ama servoda olamaz.

Evet geri bir feedback işlemi olduğu için yani pozisyon aslında motion kontrol kartında takip edildiği için 2 farklı servoyu tek kanaldan kontrol etmek demek aslında iki motorun da yanlış sürülmesi demek. Ama stepde ya herro ya merro olduğu için, sınırları bilirsek mümkün
 
Herkese selamlar.

Bi süredir cnc alsammi yoksa yapsam mı sorularından yapsam tarafı ağır bastı ve yaklaşık 2 haftadır işime uygun, kolay monte edilebilen, rijit bir cnc nin hayalleriyle yatıyor kalkıyorum. 8000 bin tl bütçe ayırdım açıkcası bütçeyi aşacağımıda düşünmüyorum.

Şimdi gelelim yapacağım işe ben luthiyeyim bilmeyenler için enstruman üretimiyle uğraşıyorum. Yaklaşık 2 aydır fason cnc lerde işlerimi hallettiriyorum buda bana ekstra maliyet ve zaman kaybı olarak dönüyor, özensiz işlerde cabası. Kısa bir sürede bitirmek istediğim bir proje işin özü.

Ekli dosyayı görüntüle 34388

Şöyle kabataslak bi çizimle başlayayım. Evet yanlış veya eksik değil, x ekseninde araba veye herhangi bi destek sistemi kullanmayı düşünmüyorum.

Soru: Daha önce denk gelmediğim hayal ürünü olan bu sistemin avantajları ve dez avantajları ne olur?

x1 ve x2 ekseninde 8 nm lik 2 adet leadshine easy servo(hybrit step motor) kullanacağım. Bu motorlar slave axis olarak kullanılacak az çok forumdan öğrendiğim kadarıyla uygun bir mach3 kartıyla fazla zor olamayan bir mevzu. İlerde bu konuyla ilgili sorularım olacaktır muhtemelen.

Soru: Malum bu motorların üzerinde encoder var adım kaçırınca motor alarm veriyor duruyor. Peki x1 motoru durdu yada adım kaçırdı. x2 motoruda adım kaçırmadan devam etti bu durumda x1 ve x2 paralelliğini kaybedip y eksenimi pert edecek. Buna ne gibi önlemler alabilirim?

x eksenlerinin oturduğu şasi 30mm aluminyum olacak ve yekpare bir plakadan kesilecek. Avantajlı olan kısımları yüksek mekanik hassasiyet, kolay montaj, dez avantajları ise maliyet. Bu arada çizerken kısa çizmişisim, şaşi u seklimde olacak.

Soru: Benim göremediğim dezavantajları ne olur? Yaklaşık 1500 x 1500 mm lik bu parçayı su jetinde kestirmek ne kadar maküldür? Hangi kesim sisteminde en yüksek hassasiyeti yakalarım?

not: Evet sistem köprü tipi degil. y ekseni direk x ekseninin somununa bağlı. spindle ın kesin alanı dar. Bu benim için sorun değil keseceğim parçalarım maksimum kalınlığı 30 mm.

İnşallah kırılmazsın. 8000 tl bütçe..rijitlik çift tahrik sistemi ... su jeti... Sorum şu su jetinin kesim saat ücretini biliyormusun... ??

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Sebebini öğrenebilir miyim? Kafamda mekanik olarak gayet net çalışıyor makine. Tek çekincem ağırlıktan dolayı eksen kayması. onuda biraz daha kalın bi mille çözebileceğimi düşündüm. Göremediğim yer neresi?
Gerçekten bunu yaparsan ve çalışırsa cnc tarihine adını altın harflerle kazırsın..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Merhaba herkese. Projeme vakit ayıramadım ve yeni bir makina yaptırdım slave eksenli saat gibi çalışıyor umarım böyle devam eder. Yalnız daha önce hiç aklamı gelmeye bir soru aklıma geldi. X eksenim slave eksen 2 adet step motorla hareket ediyor. Motorlardan biri adım kaçırması halinde benim köprü bükülmezmi? Yaptırdığım firma motorların güçlü fazla endişelenme dedi ama içime kurt düştü biker her çalışmadan sonra köprünün açısını ölçer oldum. Bir teselli yada fikir arıyorum.
O nasıl bi cnc firmasıymış ya step motorun güçlü olması ile işi çözmüş..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,542
Mesajlar
927,760
Kullanıcılar
452,148
Son üye
HASAN TURKUGURLU

Yeni konular

Geri
Üst