Çizgi izleyen robotta pic kullanılması ve kullanılmadan yapılması?

vctmgnt

Üye
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
61
Puanları
1
Arkadaşlar ben çizgi izleyen robot yapmaya karar verdim.İnternette araştırma yapıyorken,bazı robotlarda pic kullanmışlar bazılarında pic kullanmadan transistörle yapmışlar ama pic kullanımının hasas olması nedeniyle iyi olduğu söyleniyor ama videolara baktığımda programlama kullanmadan yapılan robotlar çizgi üzerinde daha hassas gidiyolar.Yani olması gerekenin aksine pic kullanılmadan yapılan robotlar daha kaliteli gözüküyor.Proje için pic kullanmamı tavsiye ediyor musunuz nedenleriyle birlikte paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler
 
Kontrol teorilerini kullanarak opamplı devrelerle tasarlanan kontrol ünitesi çok başarılı olur.
 
Transistör ile yapılanlan projelerde var mı yok mu bilmiyom ama pic ile yapılanlarda opamp kullanılmış.Başarılı olur dediğiniz programlama tekniği kullnılarak yapılandan mı bahsediyosunuz.
 
Islemcisiz yapilan robotlar da gayet basarili olur demek istedim.

Islemci ile yapilan projelere bakiyorum islemci orada kelebek gibi duruyor.

Sensor cikisi 1 ise motoru durdur sifirsa calistir gibi cok ama cok basit bir mantigi zaten Elektronik devre elemanlari ile basitce yapabilirsin ve islemili devre ile ayni performansi elde edersin.

Benim cok basarili olur dedigim teknikte, sensor, cizginin tam siyah beyaz birlesiminde iken V/2 verecek sekilde tasarlanir, siyah yada beyaz tarafa kayma durumunda voltaj da 0...V araliginda orantili sinyal verirse bu sinyal PID gibi kontrol teknikleri ile islenir ve motorlara hukmedilebilir. Bu durumda bu robot inanilmaz performans gosterir.

Analog devrelerin band genisligini diledigimiz kadar genisletebiliriz. Bunun icin uygun opamp secmek ve devre uzerindeki RLC degerleriyle oynamak yeterlidir.

Ayni devrenin digital esdegerini islemcilerle yapmak istersek islemci frekansinin cok artttirilmasi gerekebilir.

Sonuc olarak benim gordugum cizgi izleyen basit robotlarda son derece basit kontrol algoritmasi kullaniliyor. Bu algoritma icin islemci kullanmanin hic bir anlami yok, transistorlerle de ayni performans cok rahat elde edilir.

Basit robotlarda, islemci kullanmak ancak cizgiyi kaybeden robotun cizgiyi arayip bulmasi asamasindaki algoritmalarin isletilmesi acisindan faydali olur. Benzer davranislari analog devrelere de yaptirabilirsin fakat algoritma uzerinde en kucuk bir degisiklik bile komple devre uzerinde degisiklik yapmayi gerektirir halbuki islemcide hic bir lehime dokunmadan sadece programda degisiklik yapmak yeterli olacaktir.
 
Evet dediğin gibi program; üzerinde değişiklik yapma açısından kolaylık sağlar.Ayrıca kullanılan algoritmaları da çok basit mantık devreleriyle tasarlayabiliriz.Neyse haftaya başlıcam yapmaya,artık böyle sora sora yapacaz anlaşılan.Ama şuan kafamda pic kullanıp kullanmama hala soru işareti olarak duruyor,onu da arkadaşla karar veririz artık.Teşekkürler.
 
Arkadaşlar böyle bir malzeme listesi buldum.Çok fazla geldi ama bi göz atarsanız.Maliyeti ne kadar olur.


1 adet PIC16F628A (mikrodenetleyici)
1 adet L293D(motor sürüş entegresi)
1 adet 74HC14(schmitt trigger)
2 adet 18’lik dip soket(PIC16F628A için)
1 adet 16’lık dip soket(L293D için)
1 adet 14’lük dip soket(74HC14 için)
1 adet 4 MHz kristal
2 adet 22 pF seramik kondansatör
1 adet 100 nF seramik kondansatör
1 adet 10 kΩ direnç
4 adet 2’li klemens

Voltaj regülatörü devresi için:
1 adet 7805(voltaj regülatörü)
1 adet 330 μF kondansatör
1 adet 10 μF kondansatör
1 adet 0.1 μF kondansatör
1 adet 1N4001(diyot)
2 adet 2’li klemens

Sensör devresi için:
3 adet CNY70(sensör)
3 adet 100 Ω direnç
3 adet 47 k Ω direnç

Diğer malzemeler:
Yeteri kadar kablo(devreleri birbirine bağlamak için)
9–12 volt veya 4,8 volt batarya1

Mekanik aksam için:
Araç için uygun bir kasa
2 adet dişli kutulu DC motor
2 adet teker
Motorları tekerleklere ve kasaya monte edebilmek için uygun aksamlar(hub, L ayak vb)
1 adet sarhoş teker
 
selamlar arkadaşlar aslında bunu iki yolla yapabilirsin araştırmış olduğun üzere
microcontroller kullanırsan birazdha hassas yapabilrsin ama bu işten anlıyorsan kolay olur algoritma meselesi neden anlıyorsan dedim istediin hassas bişeyse tepkileri iyi almak istiyorsa 3 cny kullanmak yerine 5-yada 7 tane kullanırsan v ayrı gelen sensor bilgilerine gore trkerlerin hızını pwm ile ayarlarsan 10 numara bir proje olur ama yok ben basitce izlesin diyorsan yada sadece izlesin diyorsan sana basit dokuman bulup yollayabilirim ama yok ben daha kasarım microcontrolsuz diyorsan ozaman kontrol de bilgili arkadaşlara başvurarark opamplarla pid kontroller çok başarılı yapılabilir ama ben microcontrol le yapılması tarafttaryım... şimdiden kolay gelsin
 
ben bunu lisede yapmıştım 1 adet lojik entegre ( değil kapılı 74.. tam hatırlamıyorum) 6 adet infrared , 2 adet 2n3055 3 adet led ve 2 adet motor ( motorları cd-rom dan sökmüştüm uçlarında dişliler vardı büyük tork sağlıyodu hareket için). bu projeyi ehobi dergisinde görmüştüm ama o zamanlar pic den hiç anlamadığım için kendim bişeyler yaptım ama sonuçta olmuştu..
 
msp 430 serisi fiyat az akım çekmesi analog bacak sayısı fazlalığı gibi avantajları var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst