Çoklu USB Şarj

runoonur

Üye
Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
45
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,

Müşterilerime işletmelerinde kullanmaları için IPAD yazılımı satıyorum. IPAD sayısı işletmeye göre değişmekte olup toplamda 15 ila 30 arasında olmaktadır. Ortalama 20 adet IPAD'i tek tek şarj etmeleri onlar için çok zor olmakta.

Toplu Şarj istasyonu yapmak istiyorum. Kasa tasarımı fln bir çok şey hazır. Asıl işin önemli kısmı içerideki devreler...

IPAD'ler 10W / 5.1V / 2.1A güç kaynağı ile şarj olmakta. Ben bunu 20'lı devre haline getirmek istiyorum. 20 adet aynı anda şarj olacak ve değerler değişmeyecek, ancak 5 adet de bağlı olsa yine değerler değişmemeli.

Sonra ise fantazı çok :)
* mesela bir led olsun; şarj olan kırmızı, şarjı tamamlanan ise yeşil yansın.
* şarj olan devre kesilsin

gibi atraksiyonlar türer tabii ki...

Devrenin temel bileşenleri belirli fakat güç bölme, güç stabilizasyonu gibi konularda sizlerin değerli fikirleri yardımcı olabilir diye düşünüyorum...
 
Forum için oldukça basit bir soru sordum ama yanlış yere mi açtım acaba ? :(
 
Forum için oldukça basit bir soru sordum ama yanlış yere mi açtım acaba ? :(

Dostum merhabalar. istediğiniz 5 volt 2.1 amper 1 cihaz için ve 20 adet için gerekli ortalama güç 2.1 x 20 = 42 amper yapar. Yani bize 5 volt 42 amper sabit voltaj veren bir güç kaynağı gerekli. Bence en basit çözüm bu gücü sağlamak için smps güç kaynaklarıdır. Diğer türlü lineer bir güç kaynağı yapmaya çalışırsanız baya zorlanırsınız.

Alttaki ürün 5 volt 250 watt 50 amper verebilecek güçtedir. Soldaki yeşil ledin orada bir potansiyometre olup voltajı ince ayar yapabilirsiniz. Denemekte fayda var. Bu güç kaynağını ipadleri şarj etmek için kullanabilirsiniz düşüncesindeyim. Eğer gerekirse bu güç kaynağının çıkışına parazit filtresi olarak kondansatör ve bobin konularak elde edilen dc voltajın kalitesi arttırılabilir. Öncelikle 1 adet ipad de test edilerek sonuç görülüp çoklu test edilebilir.

Mümkünse kaliteli bir smps markası seçilmelidir. Fiyatı yaklaşık 50 tl den başlıyor.

Kolay gelsin.
 
Tek besleme ile istediğin mümkün ama mantıklı değil arıza durumunda komple gider 20 cihaz yatar, 4 veya 5 li şarz etmesi bence mantıklı, şarz göstergesi opamplı devre ile mümkün ancak zaten bu cihazlar (cep tel bile olsa) akıllı olduklarından açık vey kapalı da olsa şarz ışıklarına sahipler.
 
Serkan Bey, siz belirtene kadar standart bir güç kaynağı nedense kullanamam diye düşünüyordum, acnak siz belirtince led güç kaynaklarını kullanma son derece mantıklı geldi. Çok teşekkür ederim.

By Lent, sizin de dikkat çektiğiniz konu çok önemli, tek güç kaynağı ve olası sorunda tüm sistemin durması büyük bir problem ben 10 - 10 gruplayarak 2 güç kaynağı ile çözebileceğimi düşünüyorum. Bu bilgi için de teşekkürler...

İki seçenek var o halde

1 - USB kablosunu keserek bağlama:
Güç kaynağı işini çözdüğümüze göre, USB kabloların uçlarını açarak "gnd" ve "+" uçlarına doğrudan akım vermek. Bu durumda bir board yapmak ve klamens ile dağıtımı yapmak gerekcek, (IOS'un her adaptörle şarj olmadığını bildiğim için önce küçük bir deneme yapmak gerekicek.

2- USB hub veya dişi şase soketi kullanarak bağlama:
10 lu kaliteli USB Hub lar var, bu hubların muhtemelen güçleri düşecektir, ancak bunu kasa olarak kullanarak; mevcut güç dağılımını baypas ederek bizim trafomuzdan besleyerek güç değerlerini istediğim seviyede tutabilirim sanıyorum.

Yada yine bir board üzerine dişi USB soketleri monte ederek sadece güç dağıtımı yapmak.

*** Birinci problem hazır böyle bir sistem kurmuşken, ITUNES çoklu cihaz bağlantısına izin veriyor (dün denedim) USB lerin data özelliğinin de bulunması durumunda toplu yedekleme veya toplu programa yapabilmek büyük bir artı olur.

*** 2.1 A x 20 = 42 A yapıyor demiştik, peki hepsi bağlı olmadığında veya bazılarının şarj devresi kesildiğinde kalan "A" doğrudan arttırarak mı verecektir. Yani cihazlara 2.1 A yerine 3 -4 A e çıkar mı acaba verilen güç? (Sistemi kurduktan sonra test etmek kolay ancak belki bilen arkadaşlarımız vardır ve kurmadan çözüm üretebilirim.)

*** Bildiğim kadarı ile cihazlar, şarj işlemi tamamlandığında güç çekmeyi kesiyorlar. (USB adaptör cihaz şarj olurken ısınırken, şarj işlemi tamamlandığında kablo takılı olmasına rağmen soğumaya başlıyor. Bu da şarj çekmeyi kestiğini gösteriyor diye düşünüyorum.) Bu durumda burada basit bir şase alınarak ledin akım geçtiğini veya geçmediğini gösterebileceğini düşündüm. Bu durumda "opamp" e gerek kalmayabilir. Sonuçta çok bileşenli bir devre tasarlamaya gerek kalmadan işi çözebilirim sanıyorum.
 
Örnek vererek açıklayayım: 55A lik araç aküsüne 2w lamba taktık, 1 saat sonra 21w ekledik ışık verdi sorun yok :). Apple ürünlerine usb çıkışına gerilim bölücü direnç takarak uymlu hale getiriliyor diye biliyorum nette bulursunuz, yaomak istediğiniz panonun benzerine bir teknoloji marketinin oto teyp kısmında rastladım, yalnız onda butonla çıkış ekleniyor veya kapatılıyordu. İlk mesajda yamadım ama standart şarj 20 ad. ile neden yapmıyorsun? Küçük voltajla her priz/şarj devreye sokulup çıkarılabilir optotriak misali.
 
Orjinal Apple Şarj cihazı ve data kabloları ile maliyet çok yükseliyor. Sıkıntı personelin kafasına göre söküp takıp, adaptörü alıp kendi telefonunun kablosuyla şarj etmesi bozulması düşmesi kaybolması :))))

bu durumda, en güzeli sanırım aşağıdaki linkteki ürünlerden birini kullanmak olacak.

"Endüstriyel USB Hub"
751882169_344.jpg


50$ ila 1000$ arasında fiyatları değişmekte, araştırdığım kadarıyla, 80$ lık olanı insanlar kullanıyor ve mutlular :)
 
Li-ion pilleri şarj etmek için, güç kaynağı dışında şarj devresini de yapmanız gerekli. Li-ion pilleri bildiğim kadarı ile sabit akım ile şarj ciddi sorunlar yaratıyor.

"Li-ion pilleri – I/U – metodu olarak adlandırılan teknik ile sarj edilirler. Bu teknikte, örnegin 700mAh kapasiteye sahip bir pil önce pil gerilimi 4.2V’a ulasıncaya kadar 700mA sabit akım ile ( takriben 1 saat ) daha sonra 4.2V sarj gerilimini 2 saat süreyle sabit tutup akımı sürekli azaltarak sarj edilebilir. Bu durumda, Li-ion pillerinin sarjı için müsaade edilen 0°C ile 45°C sıcaklık sınırları içerisinde, pil ilk 1 saat içerisinde takriben %80 kapasiteye, 2 saat içerisinde %99 kapasiteye ve 3 saat içerisinde %100 kapasiteye ulasır. Bu sartlardaki sarj islemini piyasada Ni-Cd ve Ni-MH pilleri için bulunan sarj cihazları ile saglamak mümkün degildir. Bu nedenle Li-ion pillerinin sarjı özel olarak bu is için tasarımlanmıs cihazlarla yapılmalıdır."

Alıntıdır: http://www.teknoalem.org/sarj-olabilen-piller-ve-genel-ozellikleri.html#ixzz2R1rImgeK

Güç kaynağı kolay, sizin; akımı düzenleyip iletecek kısıma bir çözüm bulmanız daha önemli görünüyor :)

En kötü ihitimalle bir tavsiyede bulunayım isterim :)

Araç için usb şarj soketi alın 20 adet, takın bir kutuya hepsini ve 12 volt güç kaynağını direkt olarak bu soketlere dağıtın-bağlayın :) toplu olarak ebay den alırsınız ucuza da gelir.

9336F9DD-E299-4D72-ACD6-B7487CB15065.jpg
 
Son düzenleme:
20 adet orijinal adaptor kullanilamiyor mu? Cihazın garantisi de bozulmamış olur.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Orjinal Apple Şarj cihazı ve data kabloları ile maliyet çok yükseliyor. Sıkıntı personelin kafasına göre söküp takıp, adaptörü alıp kendi telefonunun kablosuyla şarj etmesi bozulması düşmesi kaybolması :))))

bu durumda, en güzeli sanırım aşağıdaki linkteki ürünlerden birini kullanmak olacak.

"Endüstriyel USB Hub"
751882169_344.jpg


50$ ila 1000$ arasında fiyatları değişmekte, araştırdığım kadarıyla, 80$ lık olanı insanlar kullanıyor ve mutlular :)
Sadece kablo ucu dışarıda kalacak şarjlar pano içerisinde kalacak, nasıl götürecek, panoda kilit olmayacak mı (size ait)? Optotrikın işlevi kalmaz cihaz priz dışarıda olursa! Umumi yerlerdeki şarj cihazlarını göz önüne getir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,025
Mesajlar
922,611
Kullanıcılar
451,273
Son üye
Cerdemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst