Örnek Otomatik Kumanda Projeleri

edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
55
Gördüğüm kadarı ile otomatik kumanda projelerinde örnekler oldukça az. Özellikle proje okumayı öğrenmek isteyen arkadaşlar bu konuda sıkıntı yaşıyor. Ben çizdiğim ve çoğunluğunu uyguladığım projeleri forma aktararak bir çalışma yapmayı düşünüyorum.

Projelerimi genelde visio programı ile çizdiğim için bu şekilde yayınlar isem çok az kişi açabilir. Bu nedenle herkesin faydalanması amacıyla resim dosyası şekline getirip yayınlayacağım. Az önce bir deneme yaptım çizim kalitesi biraz düşüyor ancak okunabilirlik yeterince iyi.

Lakin bu iş epey uğraştırıcı. Hep projeyi sayfalara ayırmam, Her sayfa için tekrar çerçeve çizmem ve bunları dönüştürüp resim dosyası olarak kaydetmem gerekiyor. Bu zaman darlığında gecikme olursa yada sorularınıza yanıt veremezsem kusura bakmayın.

Projelerdeki hatalar için de kusura bakmayın unuttuğum eksik çizdiğim hatta hatalı çizdiğim olabilir. Dediğim gibi projelerin çoğu uygulanmıştır makine yada tesis ile birlikte en az 3 takım verilmiştir. Doğrusunu başka bir dosyada düzeltmiş olabilirim zira 15 sene kadar önce çizilmiş projelerim vardı (Neredeler ne alemdeler ....) Semboller ve çizim mantığı alman normundan esinlenmiştir. Fakat projeleri incelediğinizde bana kolay gelen çizimler ve semboller kullandığımı fark edersiniz. Hep proje için kısa bir açıklama ile konu pekiştirilecektir....

Uyguladığı projeyi yayınlayıp katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar olursa memnun olurum. Genel formatı bozmayıp resim dosyası olarak gönderebilirler ise iyi olur. Form yönetimi uygun görürse belki üst konu olabilir biraz gidelim bakalım ....
 
Ort Kırıcı 1.jpg
Ort Kırıcı 2.jpg
Ort Kırıcı 3.jpg
Ort Kırıcı 4.jpg
Ort Kırıcı 5.jpg
İlk proje bir çeşit kırıcı parçalayıcı. 2003 yılılında kardeş fabrikamıza yapmıştık. Fabrika Çam odununun kök kısmını işliyor kökte bulunan reçineyi çıkarıp Amerika ya gönderiyordu. Daha eskiden reçineyi kendisi işleyip 10-12 çeşit kimyasal çıkarıp piyasaya satıyordu. Petrol türevi kimyasallar arttıkça direk ihracat daha karlı oldu. (Amerika da reçineden 35-40 ayrı kimyasal çıkarılabiliyor). Ne yazık ki Çinlilerin aynı ürünü 3 te bir fiyat ile satması sayesinde bu fabrikayı 6-7 sene önce kapattık. Kırıcı makinesini pelit üreten bir firma aldı .....

Kırıcı parçalayıcı makineye bizim fabrikada bulunan başka bir makinenin marka adını verdik Hombak. Hombak ta 2 adet motor ve Aliağa gemi sökümden aldığımız 2 adet güçlü şanzuman vardı. Bunlar 2 adet 37 kW 960 devir direk çalışan asenkron motor ile dönüyor. Hombak ta İç içe geçmiş dişliler birbirinin içine doğru ayni yönde dönüyordu. Makineye atılan çam kökleri kırılmış parçalanmış halde aşağıdaki banda
düşüyordu.

Çıralı çam kökü işlemek zordur toprak ve iri taşlar olur makine çok sık sıkışır. Bu durumda hombak duruyor dişliler ters yönde dönüyor makine rahatlayınca tekrar kırma yönünde devam ediyor. Artık İnternette benzer makineleer çok var ...... Projesi 5 sayfadan oluşuyor ilk sayfa pano görünümü son sayfa güç devresi.
 
Son düzenleme:
Bu örnek kendi çalıştığım fabrikada odunların kabuklarını soymak için yaptığımız bir makinenin projesi. Odunların atıldığı hazne hidrolik olarak çalışıyor ve odunları demir banda döküyor. Buradan dişli taşıyıcıya ve soyma sistemine gidiyor. Yüzde 60 ila 90 arasında kabuklar soyuluyor. Biz sunta üreten bir fabrika idik sonradan daha iri yongalı ahşap levha olan osb üretmeye başladık. Bu nedenle kabuk soyma makinesine ihtiyacımız oldu ve yaptık.

Makine 7-8 senedir çalışıyor. Proje toplam 3 sayfa Pano sayfasında motorlar da var. Ayrıca güç planı çizimi bulamadım. (Herhalde çizmedim). Makine bittiğinde burada çalışacak operatörler soyma haznesinin içini görerek çalıştırmak istediler. Buna gerek yoktu ancak ilk acemiliklerinden ısrar ettiler. Yani tüm sistem 2 bir yerden de kumanda edilmeliydi. Komple kumandayı söküp yapmak yerine bir makine pirizi ve bir buton kutusu koyarak işi çözdük. Operatör isterse makine pirizini takarak makinenin üst katından görerek sistemi çalıştırabiliyor işi bitince kumandaları söküp alabiliyor ( Zaten acemilik bitince buna ihtiyaç kalmadı ). Bu ilaveleri belli olsun diye yeşil çizgiler ile çizdim

KABUK SOYMA PANO.jpg
KABUK SOYMA 1.jpg
KABUK SOYMA 2.jpg
 
Son düzenleme:
pres zaman.jpg
pres hidrolik.jpg
pres pano.jpg
Fabrikamızın Ana Pres kumandası 1974 model multitak denilen 105 adet kontaktan oluşan kamlı bir kontrol düzeneği idi. Eski tip lambalı zamanlayıcıları vardı. (Eski çamaşır makinesi döner tip programlayıcıları gibi) 1980 de çalışmaya başlamış 20 sene sonra ömrünü tamamlamış ayda 1-2 kere arıza çıkarır hale gelmişti. 2004 yılda pres kumanda sistemini değiştirdiğimde eski sitem haftada 2-3 kez arıza çıkarıyordu.

Presin kumandasını değiştirmeye karar verdiğimizde en büyük derdimiz ne yapacak isek fabrikayı durdurmadan yapmak zorunda olmamızdı. Ne olur ne olmaz diye eski sistemi bozmadan muhafaza etmek; "eski - yeni" diye bir şalter koyup eski sitemi de devreye alabilmek mecburiyetimiz vardı. Yaptığımızın çalışmaması ihtimali bizi multitak'a muhtaç edebilirdi. (2-3 Ay sonra multitak'ı bir daha hiç özlememek üzere söküp attık)

Öncelikle bir basınç algoritması çıkardım. Sonra ventil (valf) sitemini çizdim. sonra da mevcut panoların neresine hasıl yerleştirebilirim diye ölçüp biçip bir pano projesi çizdim. Panocuya milimetrik olarak panoları sipariş ettim. bu 3 çalışama aşağıdadır.


pres zaman.jpgpres hidrolik.jpgpres pano.jpg
 
Son düzenleme:
pres1.jpg
pres2.jpg
pres3.jpg
pres4.jpg
pres5.jpg
Hidrolik presimiz bor yağ ile çalışıyor 200 bar civarında basınç yaklaşık 15 metre ye 2.20 metre ölçülerinde. 14 adet hidrolik ventil 1 adet adet pnomatk ventil grubu ve bizim ilave ettiğimiz 1-2 havalı sistem var.

Projesini oluşturmaya başladığımda ileride kullanma ihtimalimiz olan 1-2 ilave yaptım. Proje okunur ve anlaşılır olsun diye bir çok yerine açıklamalar yazdım. Projede ana pano ile buton panolarındaki fark anlaşılsın diye biri kırmızı renk ile çizilmiştir. Toplam 5 sayfadan oluşmaktadır. Tamamen otomatik bir sistemdir operatör zamanları ayararlar ve sistem çalışır. Çok özel durumlarda manuel müdahale gerekir. Manuel şalteri özeldir Kardeş elektriğe Almanyadan getirttirdim . 12 adımlı 9 pozisyonlu garip bir şalter detayı 4 projede var.


pres1.jpgpres2.jpgpres3.jpgpres4.jpgpres5.jpg
 
Son düzenleme:
Vantilatör Fabrikasında çalışan elektrikçi tanıdığımın yeni yaptıkları fan da termik atma sorunu vardı. Çok sene önce onun için hazırladığım yıldız üçgen güç devresi ve bir izahat buldum yayınlıyorum. Bence önemli bir bilgi projesi ile beraber (Bu konu sayesinde geçmişe yolculuk yapıyorum)

YIDIZ ÜÇGEN TERMİK ÖNCE.jpg
 
MATKAP.jpg
Kardeşim Elektrikçi dükkanını yeni açtığı dönemlerde çizdiğim 3 lü matkap planı geçti elime. 3 det matkap ileri geri çalışıyor aşağı yukarı pnomatik olarak inip kalkıyor. Ağaç kalaslara seri şekilde delik açmak için yapılmış bir makine idi hala çalışıyor.

Proje basit kumanda devresi. Bu tip devreleri arayan yeni başlayan arkadaşlara faydalı olacağını sanıyorum. 2 adet acil stop ve 2 ayrı yerden kumanda var. Motor Korumaları Termik manyetik şalter olduğu için normal termikten biraz farklı çizmişim. Sanırım motorlar 3 kW. Motorlar dönmeden aşağı yukarı gitmesin diye koruma var. Sağa sola dönmede ve yukarı aşağı harekette kontak koruması var. Güç ve kumanda devresi bir arada ...



MATKAP.jpg
 
Son düzenleme:
Kardeşim Elektrikçi dükkanını yeni açtığı dönemlerde çizdiğim 3 lü matkap planı geçti elime. 3 det matkap ileri geri çalışıyor aşağı yukarı pnomatik olarak inip kalkıyor. Ağaç kalaslara seri şekilde delik açmak için yapılmış bir makine idi hala çalışıyor.

Proje basit kumanda devresi. Bu tip devreleri arayan yeni başlayan arkadaşlara faydalı olacağını sanıyorum. 2 adet acil stop ve 2 ayrı yerden kumanda var. Motor Korumaları Termik manyetik şalter olduğu için normal termikten biraz farklı çizmişim. Sanırım motorlar 3 kW. Motorlar dönmeden aşağı yukarı gitmesin diye koruma var. Sağa sola dönmede ve yukarı aşağı harekette kontak koruması var. Güç ve kumanda devresi bir arada ...



Ekli dosyayı görüntüle 12405
Sayın edremit,

Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler herkese faydalı oluyorsunuz.
Çiziminizde C1 sağa dönüş C2 sola dönüş olarak belirtilmiş ancak güç devresinde C1 de C2 de aynı doğrultuda C2 de çıkan fazlardan motora girenler C1 e göre 1 faz aynı diğer 2 faz yerleri değiştirilmiş olmalı.
 
MATKAP TAHSİH.jpg
Matkap Hidrolik.jpg
Haklısınız güç devresinde motor ters dönmüyor. İlk projede değişiklik yapmıyorum bunun yerine düzeltilmiş halini çizip aşağıya koyuyorum. Fark anlaşılsın diye düzeltmeleri kırmızı çizgi ile yaptım. Arkadaşların karşılaştırma imkanı olsun.

Ayrıca benzer bir proje daha yapmışım. Bu biraz daha gelişmiş aşağı yukarı hidrolik inip kalkıyor. Otomatik ve manuel seçimi var hatta motorların biri termik açtığında hidrolik çalışabilsin diye yarı otomatik yapmışım. Güç devresi yok ama yandakinin aynısı sadece hidrolik eklenecek.


MATKAP TAHSİH.jpgMatkap Hidrolik.jpg
 
Son düzenleme:
Depo Aydınlatma.jpg
Büyük bir deponun aydınlatma projesi kolon şemasını buldum. Uygulanmış bir projedir lambalar 2 ayrı yerden yanıp sönsün demişler kontaktörlere bir çeşit vaviyen uygulamıştım. G ile belirtilenler güvenlik aydınlatması....


Depo Aydınlatma.jpg
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,982
Kullanıcılar
452,750
Son üye
onuryilmaz6464

Yeni konular

Geri
Üst