Vacip bey,bir kaç yıl önce amerikada aynı şey olmuştu ama normal karşılanacak bir durum değil bence!
Yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiysem özür dilerim, tabi ki de övünülecek bir durum değil, bu durum enterkonnekte sistemiz bir zaafiyetidir ancak sistem tamamen çökmeden müdahale edebilmek için, en iyi şekilde sistemi ayakta tutabilmek için ( Burdan kastım bazı bölgelerin elektriğinin kesilip, ana harterlerde enerji devamlılığının sağlanması ki bugün bu yapılamadı) elinizde fazladan yedek güç olmalı, hadi diyince hemen sisteme extra güç verilebilmeli ki bir güç kaybında bu telafi edilebilsin. Fakat güzel ülkemde her yeni santrale karşı çıkılıyor, sebebini anlamış değilim. Böyle olduğu sürece de, her geçen gün enerji talebimizin artması sebebiyle bu riskle yaşamaya mahkumuz.
sayın vacip deniz üretim tüketimi karşılamıyor ise yeni santral yapılana kadar elektriksiz mi kalacagız...benzin bittikten sonra arabayı petrole iterekmi götürelim gidecegin yol belli ise depodaki benzin belli ise otobana çıkmadan depoyu fullemek lazım ...bunun tedbirinin yıllar öncesinden alınması gerekiyordu bence...ülkenin bir ucundan bir ucuna karanlıga gömülmesi övünülecek bir şey degildir heralde...tedbiri almayan herkesin utanması lazım...
Hemfikiriz sayın usta murat, elektrikte genel bir kural vardır, herşey %80 e göre hesaplanır, %20 tolerans bırakılır, bir pano yapılırken istenen gücün %20 fazlası güçte tasarlanır, jenaratör seçerken öyle, maksimum istenen güçten en az %20 büyük seçilir, Hiçbir zaman sisteme tam yüklenilmek istenmez, fakat ülkemizde
Elektrik arz/talep dengesi zannedersem kritik noktaya kadar gelmiş durumda, yani % 100 e yakın bir yüklenme var ve neredeyse hiç hata payı yok. İlk ciddi arıza da bugün olduğu gibi çökme yaşıyoruz. Elbette geçmişten bunun önlemleri alınmalıydı, ne yazıktır ki alınmamış. En azından bugün yapılan yatırımlara karşı çıkılmamalı artık, ne gerek var diyenler çıkıyor bazen bu kadar enerjiye, gelecek için gerek var.
nasil bir kac bolge 79 ilden bahsediliyor
ayrica bir nokta, sebekede frekans asla dusmez diyenleere de bu yazi bir cevap sanirim.
Ben dünki olay için birkaç bölge demiştim
Benim anlamadığım gaziantep neresi KOCAELI neresi oradan burası etkilenene kadar hiç mi otokontrol yok!Bütün türkiye etkileneceğine bir bölge etkilenir ve sadece oradaki arıza giderilir!Şimdi heryer etkilendi iyi mi oldu?
Sayın c.berkan enterkonnekte sistemin bir özelliğidir bu, her yer arızadan aynı oranda etkilenir, bu genelde! iyi bir özelliktir ama büyük bir arızada önlem alınmamışsa bu şekilde sistem oturması meydana gelebilir. İsterseniz enterkonnekte sistem hakkında araştırma yaparak bunu detaylıca öğrenebilirsiniz.
Sayın büyüklerim, meslektaşlarım, yanlış anlaşılmak istemem, kırıcı birşey söylemek te istemem kesinlikle, kusurlu birşey söylediysem affola. Ben sadece ülkemizdeki gerçekleri yazmak istedim, yoksa herhangi bir görüş, taraf vs. belirtmek gibi bir niyetim yok.
Saygılar.