aumat
Üye
- Katılım
- 22 Eki 2010
- Mesajlar
- 247
- Puanları
- 6
Siz anlamamış olmanız referansım olamaz; bu konuda yönetmelik bütün linyelere bütün yükler bağlanıp yapılacak tesisatta bir sabunlama yapılmasın diye bir üst sınır konulmuş , bu hususta da lambalara bağlanacak lamba güçleri ve prizlere bağlanabilecek yükler için ortalama bir değer alınmış . Buna göre ortalama bir üst sınır oluşturulmuş . Sizin bu hususta neyi eleştirip ne olmasını istediğinizi anlayabildiğimi söyleyemem .
Sizin zaten yeterli teknik bilginiz olmadığından anlamamış olmanız muhtemel. Önceki iptal olan yönetmeliklerinde mesela tek linyeye 7 priz bağlanabilir; ama toplam priz yükü 2000W'ı geçemez diye saçma sapan bir ön şartları vardı. Yani 6 priz bağlayabilirsiniz anlamına gelir bu. Şimdi 2000W ön şartı bu yönetmeliklerinde yok; ama hâlen eski yönetmeliğin kalıntıları sebebiyle yapı denetim, belediye onayları filanda karşımızda çıkıyor.
Tamamen saçma, teknik hiçbir gerekçesi olmayan ön koşullar. Bir linyeyi korumak için seçtiğiniz devre açma elemanının nominal akımına kadar en fazla yük yükleyebilirsiniz. Aynı kesit ve sigorta için çamaşır makinesi, bulaşık makinesi için 2,5kW'ı ön görüp, sonra da prizler için 7 priz veya eskiden 2000W'ı ön görmeleri izah edilemez; teknik olarak da edilecek tarafı yoktur.
Örneğin, teknik olarak bir linyedeki elektrik aygıt miktarını sınırlamak istiyorsan, bunun için koruma elemanının nominal akımı, kullanılan elektrik ekipmanlarının sürekli kaçak akımları, vb. 3-4 madde öne sürüp ancak teknik sınırlama getirebilirsiniz. 7-9 filan gibi, gerekçesiz sayılarla sınırlamalar yapmak mühendislikten uzaktır.
Değişik elektrik ekipmanlarının da aynı yükten beslenmemesi yine teknik şartlarla izah edilmelidir. Bunun da birçok alt maddesi var. Burada yazmamla bitmez.