çift çıkışlı flyback

kabalacak

Üye
Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar. benim yapmaya çalıştığım flyback çeviricim ile ilgili bir sorunum var sizlerden yardım istiyorum. FSQ0365rn entegresi ile 12 V- 1,5A ve 8V- 0,5 A iki çıkışlı flyback çeviricisi yapmaya çalışıyorum. Bu çıkışlardan 12 V çıkışından geri besleme alıyordum ve daha sonra 8V çıkışı tek başına yüklendiğinde 0V değerine kadar bir çöküş gördüm ve iki çıkıştan da geri besleme almaya karar verdim fakat çıkışı çökmeden yüklemeyi başaramadım. yalnız şöyle birşey var tam olarak hatırlayamıyorum bir ara 12v yüklüyken ikisini beraber yükleyebiliyordum oldukça düzgün bir şekilde.

sizden ricam bilginiz ya da tecrübeniz varsa çift çıkışlı flyback devresinde böyle bir durumla neden karşılaşılabilir ve nerelerde değişiklikler yapılabilir bana tavsiyelerde bulunmanız. Tabi benim denediğim bazı şeyler de var onlardan da bahsedilir ileride. çok teşekkür ederim şimdiden herkese...
 
Yaşadıklarınız son derece normal.

Geribesleme alınan sargı yuklenmeyip diğer sargılar yüklenirse, yüklenen sargı voltajı göçerken geribesleme sargısı kendi voltajını vermeye devam eder. Smps çipi çok az akım çektiği için geri beslemenin yapıldığı sekonderde endüklenen incecik iğne pulslar bile yeterli besleme voltajını sağlayacak güce sahiptir. Bunun sonucunda duty iyice kısılır regüle edilmeyen sekonder doğrultucu çıkışı boşta bayağı yüksek voltaj verirken en düşük yükte göçer.

Yapabileceklerin.

1- Transformatörün kaçak endüktansları düşürmeye çalış. (Nasıl yaparsın bilemem)

2- Sekonder voltajlarında incecik iğne pikler varsa bunları yok etmeye çalış.
(Bunu primer tarafında snubber devresi ile halledersin)

3- Geribesleme yapılan sekonderin sürekli olarak bellli bir yükte kalmasını sağla.

SMPS çipi haricinde ir fan yada güçlü direnç akım çeksin. Ancak bu start-up aşamasında başını ağrıtabilir. Fakat gerekli startup problemine gerekli çözümü bulabilirsin.
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

1)Olabildiğince kaçak endüktansları az olabilecek şekilde trafoyu sarmaya çalıştım.

2)Snubber devresiyle, oluşan pikleri ortadan kaldırdım.

Ben geribeslemeyi iki çıkıştan alarak yapmaya çalıştım. Böylece az da olsa iyileşme yakaladım ama istediğim verimi elde edemedim. Hala 8V çıkışında çökme oluyor 4V a kadar.

Tek geribeslemeli yapıda sürekli yük koydum ama yine de çözüm olmadı.

Önerebileceğiniz başka fikirler olursa sevinirim...
 
Ve bu arada henüz denediğim bir şeyden de bahsedeyim;
tek geri beslemeli olacak şekilde 8V çıkışından geri besleme alarak daimi yük çekmeye(0,05A) çalıştım fakat yine çökme oldu ve 12V çıkışında da aşırı bir artış ile 20V a kadar çıktı.
 
Bahsettiginiz olaylar her zaman benim de basima geliyor.

Trafonun sarim sekli gercekten cok onemli.

Tasarimi hayata gecirirken soyle yapiyorum;

Asil regule edilecek cikisi sariyorum. Guc kaynaginin istedigim yukte duzgun calistigini siniyorum. Bunu basarmadikca asagidaki adimlara gecmiyorum.

Her sey ok oldumu bu kez diger sarimi sariyorum. Bu sarimin da kendi yukunu bagliyorum.

Bu sargidaki voltajin alcak yada yuksek olusuna gore dene yanil yontemiyle bu sargiyi birer tur artirip azaltip istedigim voltaja yakin bir deger elde etmeye calisyorum.

Ancak benim uygulamalarimda regule edilmeyen cikistaki yuk cok fazla degismiyor.

Gavur bu isi nasil yapiyor?

Ornegin, inceledigim printer guc kaynaklarinda 40V ve 5V cikisi var.

Adamlar asil smps i 40 voltu sabit tutacak sekilde yapmislar. 5v u ise bu 40V dan step down tipi regulator ile elde ediyorlar.

Bu bile yasadigin problemin evrensel oldugunu gosterir. Flyback de butun cikislar reguleli olsun dersen bu gercekten zor ve bence imkansiz.

Hele hele sekonderlere baglanacak yukler cok degiskense...

Inceledigim bir diger printer guc kaynaginda ise soyle yapilmis,

Bu kez 5v sabit olacak sekilde devre tasarlanmis. 40V sargisi ise kendi halinde. Yazici motorlari calismaya basladiginda 40v cikisi 35..45 volt araliginda geziniyor. Bu gerilim degisimi onemsenmemis.
 
Son düzenleme:
Snubber devresi ile piki yok ettin ama ne kadar yok ettin.

Bunu muhakkak scop ile gozlemelisin.

Prrimer tarafinda trafonun anahtarlanan ucundaki gerilim VC+Vf+Vp seklindedir.

Vc besleme gerilimi 310V
Vf fly back voltaji, Vs*ns/np
Vp ise kacak enduktansdan dolayi olusan incecik sipsivri bir kac tyuz voltluk igne pulslar.

Snubber devresi ile bu pulsi kisa zamanda sonen ve genligi dusuk puls haline getirmen gerekir.

Aksi halde bu puls enerjisi regulator cipini besleyecek kadar guce sahiptir.

Bu pulsi ne yap ne et snubber direnci uzerinde isiya cevir.
 
12V çıkışından geribesleme alındığında 12V sabit kalıyor ama 8V'tan çıkış alındığında onu sabitleyemiyorum. Aslında demek istediğim salınması önemsiz olan çıkışımız 12V çıkışı. atıyorum 13-11V arası salınsa mesela çok da önemli değil ama 8V çıkışının minimum 7,5 de kalması gerekiyor. yalnızca 8V çıkışından geri besleme alındığında 12V tan geri besleme aldığımız duruma benzer bir sonuç olmuyor. İkisini de tam olarak istenen seviyede tutamayacağımızın farkındayım ben de yani 12V çıkışındaki salınımlara izin veriyorum aslında bir anlamda. onu geri besleme edvresindeki bir optimizasyonla halledebilirim ama 8V çıkışını hiç yükleyememem gerçekten de enteresan ben bunu halletmeye çalışıyorum.

Söylediğiniz gibi snubber devresi değerleriyle oynayarak biraz daha iyileştirme yapılabilir mi bir inceleyeceğim. ayrıca trafoda da bir sorun olabilir diye düşünüyorum ve sarım sayılarıyla oynayarak da bir sonuç elde etmeye çalışıyoruz şu an. çünkü geri besleme devresiyle ilgili birçok şey denedik...

tekrar çok teşekkür ederim...
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba yeniden. tam olarak emin değilim neden olduğuna ama sorunu bir nebze de olsa hallettik. Sarım sayılarıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyoruz ve en son primer sargısını artırarak durumu daha da düzelttik ve çökme gibi bir problemimiz yok. yine 3-4 v gerilim düşümü oluyodu aslında ilk başlarda ama daha sonra bulzaf'ın önerisiyle koyduğumuz snubber devresi oldukça durumu düzeltiyor. Yani oldukça etkili oldu, aynı sorunlarla karşılaşanlar için akıllarında olsun.
şimdiki sorunumuz ise gerilim değerlerinin çok oynaması. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz ve birşey elde edebilirsek burayla paylaşırız. tabi sizlerden de bir öneri gelirse deneriz....
 
Evet gerilim oynamalarını en fazla geri besleme ve snubber ile engelleyebiliyoruz ama flyback yapısı gereği belirli bir oynamaya müsaade etmek durumundasınız. iki çıkışı da çok iyi regüle etmeye imkan yok yani.
Şu andaki sorun ise entegrenin ısınması. anahtar neden ısınıyor onu çözmeye çalışıyorum. sarım sayılarıyla tekrar oynayarak ve drain akımının düşük olduğu tasarım bilgileriyle devreyi kurmaya çalışıyoruz ama drain akımı hesaplarımın çok üstünde çıktı nteresan bir şekilde...
 
Selam arkadaşım. Umarım sorununu çözmüşsündür. eğer çözemediysen devre şemasını yollarsan belki sana yardımcı olabilirm. gerek feedback devresinde gerekse snubber devresinde. benim de benzer uygulamam yaklaşık 15-20 sene önce olmuştu. Mesela bir birinden izole 4 ü +/- besleme 20 Vdc birde 24 V 3A di.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst