çok yüksek basınç


sağol kural,bir şey daha sormak isterim daha doğrusu merak
nette youtube vs video sitelerinde deneyler yapılıyor görüntüler var
sıvılaştırılmış azotu normal atmosfer basıncında bir kaba koyup içine
bitki,plastik top vs atıyorlar. Görünümü aynı su fakat üstünden dumanlar falan
çıkıyor ve çok soğuk.yani öyle yüksek basınç falan yok gibi nasıl oluyor bu anlamadım. Biz ise bir gazın aşırı basınç altında sıkıştırılıp soğutulmasından
söz ediyoruz.
 
cisim yüzer cünkü suyun kaldırma kuvveti gibi sıvı taşıyor, yanlız yoğunluğu alkolun yoğunluğu (0.8) gibi...
sıvı azotun tekrar gaz haline gelebilmesi için ortamdan ısı alması lazım, buda kabın yalıtımına göre zaman alıyor..sıvı azotun içine kızgın bir demir atarsan mesela çok hızlı gaz haline geçeceğinden patlama olacak, tıpkı buhar kazanı patlaması gibi
 
Bu konuda çok fazla bilgim olmamakla beraber size şöyle yardımcı olabilirim. Aslında havadan azot elde etmek için yapılan işlem sadece hava ayırıcısı yapmaktır. Bu işlemi Habaş şirketler gurubu tekelinde bulunmaktadır. Ayrıca çelikhanelerde O2 tesislerimde vardır yan ürün olarak azot gazı fazlasıyla çıkmaktadır. Sistemin genel işleyişi o kadarda zor değil. Yüksek debili hava kompresörlerinde Bu genelde Türbin oluyor havayı 10 bara kadar sıkıştırıyorlar. Isınan havayı soğutucudan geçirerek diğer bir kompresörle soğutma odasına basılıyor. Bütün ayrıştırma işleri bu odada oluyor nasılımı? Yüksek basınçlı havayı dar alandan geniş alana geçirildiğinde ortamdaki ısıyı üstüne alıyor. - 276 dr. kadar sıcaklık düşürüldüğünde hava soğutma kulesinin belli seviyelerinde O2,Azot,Argon vs. Ayrılıyor ayrışımın olduğu katlardan o gazlar çekilerek tanklara alınıyor. Soğutma odasında sıcaklık -270 dr. olduğu için zaten bir kısım gazlar sıvılaşıyor sıvı gazları da pompalar vasıtasıyla alınarak tanklara basılıyor. Kolay gelsin.
 
güzel anlatımlı bir termodinamik dökümanı yardımcın olur
 
öğrenmek istediğim şu çok yüksek basınçla sıkıştırılmış ve soğutulmuş hava
nasıl bir ortama püskürtülüyor,nasıl bir eleman aracılığıyla püskürtülüyor.

yukarda arkadaşlarımız kompresörlerin ard arda bağlanmasıyla yüksek basınca
ulaşılabileceğini söylemiş,yüksek basınca ulaşmış ve dolaysıyla ısınmış havanın
soğutulması sorununuda giderirsek.elimizde sıkıştırılmış havayı püskürtürken
enerji bulamadıklarından gaz molekülleri atomları enerjisizlikten sıvılaştığı teorisi var
yada ben öyle anladım.ucuz maliyetli sıvı nitrojen elde etme sistemi........

sıvılaşmanın gerçekleştiği ortam sadece çok süper yalıtılmış bir ortammıdır?kompresörün emme ucuna bağlı tankmıdır,extra soğutma yapılmış bir alanmıdır?vs
 
Değerli arkadaşım;

Yüksek basınç üretmek(dediğin basınç) 3 yada 4 kademe kullanman gerekir.İzmir de bu basınçlarda kompresör imalatı yapılıyor.%100 yerli başkada yapan firma yok.4 yıl bende bu sektörde çalıştım.
 
doğalgaz aktarma istasyonlarında 600 bar basınç ile iletim yapılmaktadır. bu basınca giren doğalgaz sıvı hale dönüşerek borulardan iletilmektedir.

kullanılan kompresörler gerek güç(1250 hp) gerekse voltaj aralığı(o.g) yüksek olup verimi artırılmaktadır. tamamen özel olarak üretilen kompresörler, çevresinde yerleşim yeri bulunmayan alanlarda montajı yapılmaktadır.


hayırlı çalışmalar diliyorum.
 
gazlarda yüksek basınca ulaşılarak sıvılaştırma yapıldığını düşünüyorum
içimizde bu sektörde çalışan yokmu acaba
sıvı nitrojen lazım..........

Sıvı azotun soğukluğu NŞA 193 oC'dir. Gazları kritik basınca kadar sıkıştırırsan gazlaşır. Bu doğru. Örneği, evlerde kullanılan LPG tüpleri, CO2 yangın söndürücüler. Ancak bunu azot için yapmaya kalkarsan ciddi bir basınç gerekiyor. Tabii hem basınç altında oalcak hem de soğutacaksın. O zaman sıvı azot elde edebilirsin. Ama pratikte bir işine yaramaz çünkü sıvı olduğunu hiçbir zaman göremezsin. Basınç kalktığı anda gazlaşır.

Eğer illaki sıvı azot lazımda git satın al. Soğukluğu dediğim değerlerde olduğu için bidona koyamazsın tabii ki

Ben bu sektörde çalışıyordum 1 sene öncesine kadar. 10 sene kadar çalıştım. Öyle dediğiniz gibi basit yollarla azot elde edemezsiniz. Hele saf azot hiç elde edemezsiniz. Sıkıştırarak sıvılaştırabilseniz bile elde edeceğiniz şey sıvı havadır. Azot değil. Onu saflaştırmak için gaz halinde iken sıvı oksijen ve argonla yıkamanız lazım.

Genel olarak yukarıda yazılanlara dönersek;

Evet yüksek basınç kompresörleri var. Çok kademeli kompresörler bunlar. İllaki lazımsa alırsınız bir tane. Piyasada da parayla tüplere gaz basıldığını biliyorum.

Bir kaç tane kompresörü seri bağlayarak basıncı belli bir noktaya kadar arttırabilirsiniz. Ancak pratikte istediğiniz değerlere bu yöntemle ulaşamaz. Kompresör emiş basıncı denen bir olay vardır. Kompresörlerin sızdırmazlık elemanları vs vardır. Bunlar nominal basıncının belli bir fazlasına dayanacak şekilde dizayn edilirler. Bu nedenle istediğiniz kadar ve basınçta kompresörü seri bağlayamazsınız.

Scuba için ise, evet yüksek basınçta tüp dolduruyorlar. Orada bildirilen basınçlar ise tüpün içindeki basınçtır. %150 fazla pnömatik, %200 fazla ise hidrolik basınç testi yapılır. Ancak size verilen değerler bu test değerleri değildir. Tüpe basılan basınç değerleridir. Son bir bilgi daha, scuba tüpü dolduran kompresörler özel kompresörlerdir. Yağsızdır ve insan solumasına uygun hava basma sertifikaları vardır.

Beğendiyseniz yazdıklarımı lütfen +rep yapınız
 

Yazdıklarınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Çoğu bilgi yanlış. Amacım yanlışlarınızı çıkartmak değil sadece başka arkadaşların yanlış bilgilenmesini önlemek. Yazdıklarınızdaki tek doğru bilgi türbin olayı. Orada da yazdığınız basınç yanlış. Bir de Hava soğutma kulesi (literatürdeki adı COLDBOX'tır) dediğin kule mantığı doğru.

Habaş firması oldukça büyük bir firma. Sıvılaştırılmış gaz satışı oldukça iyi. Ancak Türkiye'de daha büyük üretim kapasitelerine sahip başka Türk firmalarıda var. Reklam olmasın diye isim vermeyeceğim ama Habaş'ın adı daha çok duyulmuştur. Bunu kabul ediyorum.

Bu işlemin prosesi burada anlatılamayacak kadar uzun. Talep ve zamanım olursa kısaca anlatabilirim.
 

Patlama olayının olabilmesi için gazlaşan sıvının kaçabileceği yeterince büyük bir alanın olmaması gerekir. Örneğin üstü açık bir sıvı azot havuzuna kızgın demir atarsanız çok hızlı buharlaşma olur. Ama patlama olmaz.

Üstü kapalı veya oluşacak basıncı boşaltacak kadar kaçış deliği olmayan bir havuza atarsanız patlama olabilir. Burada belirleyici faktör kabın basınca dayanımı ile ilgilidir. Kap yeterince sağlamsa gene patlama olmaz.

Bir de içi sıvı dolu olan bir kaba kabın ağzı çapında bir kızgın demir atarsanız kabın içinde oluşacak basınca bağlı olarak hızla fırlayan bir füzeye bile sahip olabilirsiniz.

Son olarak bunların sıvı azot olması zorunlu bile değil. Su bile aynı şartlarda aynı davranışı gösterir. Tek farkı buharlaşma ısıları farklı olduğu için oluşacak basınç değişik olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…