gazlarda yüksek basınca ulaşılarak sıvılaştırma yapıldığını düşünüyorum
içimizde bu sektörde çalışan yokmu acaba
sıvı nitrojen lazım..........
Sıvı azotun soğukluğu NŞA 193 oC'dir. Gazları kritik basınca kadar sıkıştırırsan gazlaşır. Bu doğru. Örneği, evlerde kullanılan LPG tüpleri, CO2 yangın söndürücüler. Ancak bunu azot için yapmaya kalkarsan ciddi bir basınç gerekiyor. Tabii hem basınç altında oalcak hem de soğutacaksın. O zaman sıvı azot elde edebilirsin. Ama pratikte bir işine yaramaz çünkü sıvı olduğunu hiçbir zaman göremezsin. Basınç kalktığı anda gazlaşır.
Eğer illaki sıvı azot lazımda git satın al. Soğukluğu dediğim değerlerde olduğu için bidona koyamazsın tabii ki
Ben bu sektörde çalışıyordum 1 sene öncesine kadar. 10 sene kadar çalıştım. Öyle dediğiniz gibi basit yollarla azot elde edemezsiniz. Hele saf azot hiç elde edemezsiniz. Sıkıştırarak sıvılaştırabilseniz bile elde edeceğiniz şey sıvı havadır. Azot değil. Onu saflaştırmak için gaz halinde iken sıvı oksijen ve argonla yıkamanız lazım.
Genel olarak yukarıda yazılanlara dönersek;
Evet yüksek basınç kompresörleri var. Çok kademeli kompresörler bunlar. İllaki lazımsa alırsınız bir tane. Piyasada da parayla tüplere gaz basıldığını biliyorum.
Bir kaç tane kompresörü seri bağlayarak basıncı belli bir noktaya kadar arttırabilirsiniz. Ancak pratikte istediğiniz değerlere bu yöntemle ulaşamaz. Kompresör emiş basıncı denen bir olay vardır. Kompresörlerin sızdırmazlık elemanları vs vardır. Bunlar nominal basıncının belli bir fazlasına dayanacak şekilde dizayn edilirler. Bu nedenle istediğiniz kadar ve basınçta kompresörü seri bağlayamazsınız.
Scuba için ise, evet yüksek basınçta tüp dolduruyorlar. Orada bildirilen basınçlar ise tüpün içindeki basınçtır. %150 fazla pnömatik, %200 fazla ise hidrolik basınç testi yapılır. Ancak size verilen değerler bu test değerleri değildir. Tüpe basılan basınç değerleridir. Son bir bilgi daha, scuba tüpü dolduran kompresörler özel kompresörlerdir. Yağsızdır ve insan solumasına uygun hava basma sertifikaları vardır.
Beğendiyseniz yazdıklarımı lütfen +rep yapınız