İndüksiyon Isıtma Sürücü Devresi

Sn. manyeto.

Bu mesajınız bu konuya hiç yakışmamış gözüküyor. Sn. üyemiz birşeyler yapmaya çalışıyor bilgisini arttırmaya çalışıyor. Benden daha çok bu sektörün içinde (Endüksiyon ocakları) daha çok girmiş başak bir arkadaş tanımadığı ve varsa bile bukonu sizden ve benden başka neredeyse hiçkimse elle tutulur birşey yazmadığı için de akıl danışıyor. Bunda gücenecek yada sıkılacak bir durum göremiyorum.

Gelelim teknik konuya;

Yarım köprü devreler genelde düşük güçlü cihazlarda kullanılırlar. Amacı ise verimsiz olmalarıdır. Dahaçok anahtarlama akımı gibi sebepler vardır. Ancak yarım köprünün kullanıldığı en önemli devreler ise anahtarlama frekansının çok yüksek olduğu çeviricilerde genelde anahtarlama kaybını daha azaltabilmek içindir. Yarım köprülerde +/- besleme olmak zorunda değildir bunu sizde biliyorsunuz. Sadece dediğiniz gibi besleme geriliminin yarısı kadar bir gerekir. Buda genelde Birbirleriyle eşlenik kondansatörlerle yapılır.

Bu devrelerde akım da 2 katı artacağı için anahtarlama elemanlarının ısınmaları daha aynı güçteki tam köprü sisteme göre daha fazla olacaktır.

Bu tip üretilen cihazlar genelde Trafosuz kesintisiz güç kaynaklarıdır. endüksiyon ile ısıtmada güçler düşük olduğundan kullanılabilir bir yöntemdir.

Ancak Sn. ilhan kardeşimin paylaştığı devre benim pek akılama yatmadı. Bana göre mosfetlere seri bağlı olan diodun koyulma sebebini halen daha anlayabilmiş değilim. bana göre ekstra bir ısı kaynağı.

akım trafosu olayı son derece basit bir problem. Hallederiz o olayı :D:D:D

üstat ikinci paylaştığım şemadan bahsediyorum full bridge değil half bridge olan o şema daha bi iyi görünüyor dediğiniz gibi diğer şemada sorunlar şimdi son olarak yapsammı diye düşündüğüm şema bu

bu şema üzernden gidelim diyorum acaba çalışırmı ne kadar verimli olur

Walla ne yalan söyleyeyim bu devre ne Yarım köprü, nede flyback. Ben birşeye benzetemedim. Bu devrede anormal olan şey şu ki çıkış bobininde sanki herzaman DC kalacakmış gibi duruyor.

ya şimdi üstat işin enterasan kısmı bu şemayı aldığım yerde çalışan halini foto çekmiş ben 4 mosfet gördüm diye hatırlıyom peki ben bu işi pic tarzı bi işlemciyle yapsam dsp veya 16f877 gibi mikroişlemcili birtane örnek bulamadım russça öğrenecem neredeyse rus sitelerini incelemekten

ya şimdi üstat işin enterasan kısmı bu şemayı aldığım yerde çalışan halini foto çekmiş ben 4 mosfet gördüm diye hatırlıyom peki ben bu işi pic tarzı bi işlemciyle yapsam dsp veya 16f877 gibi mikroişlemcili birtane örnek bulamadım russça öğrenecem neredeyse rus sitelerini incelemekten

16f877 bu iş için çok yavaş ama DSP ile bu işi yapmak ta o kadar kolay değil. Bizim proje 2-3 sene sürdü. sorunsuz çalışmasıda 6 ay aldı. Ama sakın ben bunları söyleyince de ümidini kırma emi. :D:D:D

50 hz-4000hz arası çalışan bir kontrol devresi kesinlikle denenmiş ve çalıştırılmıştır
çalışacağınız frekansta bazı devre elemanlarında değişiklik yapabilirsiniz ayrıca faz kaydırma yaparak güç kontrolü yapabilirsiniz.isterseniz tristör elemanı yerine uygun sürücü kullanarak igbt dürebilirsiniz ama max frekans 4 khz

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

manyeto ustam çok teşekkür ederim devreyi ve çalışma prensibini ilk boşlukta inceleyeceğim benim için şu an frekansın fazla bir önemi yok tca785 ile çalışmalar olduğunu okumuş ama örnek bulamamıştım

bu devre ile igbt sürsek kaç khz frekansa çıkabilirim 4 khz max bu frekansta kondansatörler benim için büyük maliyet olur

Son düzenleme:
ht46r12 arkadaşlar bu entegre hakkında bilgisi olan varmı sanırım işlemci ama tam bu iş için gibi görünüyor

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Kullanıcılar
452,396
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri