İnvertör Uygulamları

Ertug_TR

Üye
Katılım
2 Eki 2007
Mesajlar
292
Puanları
1
Merhaba Sayın Üyeler ;

Klima santrali vantilatör ve aspiratör, soğutma sisteminde kullanılan pompaların Elektrik motorlarını frekans invertörüyle çalıştırmayı düşünüyorum, tabiki tasarruf için sizce ne kadar faydası olur, hangi tip ve marka invertör kullanmalıyım.Motorun devrini mevcut otomasyon sistemiyle ayarlamak istiyorum bunun için Honeywell'e görüşececiğm.

Ayrıca York Chiller'a ait soğutma kulesi su sirkulasyon pompası elektrik motorunu su ısısına göre frekans invertörüyle kumanda etmeyi düşünüyorum motorun gücü 45 kW ve motor çift devirli motor
 
bende şu an bu konuda çalışıyorum ve bazı uygulamalar yaptım. Enerji tasrrufu yapmak mümkün
hemde tahmininzden fazla. Inverter de devir akış ile doğru orantılı, güç ise küpü ile orantılı olarak düşüyor.
Bu nedenle devirde yapacağınız küçük düşüşler size büyük tasarruflar sağlayabilir.
Ayrıca kaklıştaki yüksek akımlar yerine daha düşük akımlarda ayrıca dur-kalk esnasında
kayba neden oluyor. Bu kayıpta giderilerek enerji tasarrufu sağlanıyor. Ekte korteks firmasının
yaptığı bir çalışma var faydası olur umarım.
 

Ekli dosyalar

  • EVUP2_2_korteks_bildiri_metni.rar
    559.6 KB · Görüntüleme: 1
Invertör markası olarak piyasada çok fazla marka var hepsinin birbirine göre farklı özellikleri var. ABB ve DANFOSS markasını tavsiye edebilirim. Tavsiye etmemin sebebi çıkış filtresi diğerlerine göre daha iyi daha az interferans yayıyor. Böylece otomasyon sisteminin haberleşmesini bozmuyor. Invertörü mevcut otomasyon sistemi ile eğer destekliyorsa Mod-bus, Lon-Bus veya farklı bir haberleşme protokolu ile haberleştirebilirsiniz. Yada direk olarak 0-10 Volt ile kontrolde yapılabiliyor. Yada basınç sensörü ile basınca görede invertör çalışabiliyor.

Soğutma Kulesi ile ilgili olarak Otomasyon sistemine bir sıcaklık sensörü dahil ederek program üzerinden invörtörü kule sıcaklığına göre çalıştırabilirsiniz. Tabi bu senaryoya uygun bir program yazmak gerekiyor.
 
Telemakanik'in altivar 61 ürünleri gayet güzel menüsüde Türkçe ama fiyat'da önemli bu işte sonuçta debi kontrol edeceğiz çokta profosyonel bir cihaza gerek yok.
Birde arkadaşlar katıldığım bir seminerde invertörle motor arasında 50m fazla uzun mesafe olduğu zaman harmonik etki yaptığı.
Çağımızın sorunu enerji ve üretmesi zor yenilebilinir enerji üretmek çok çok masraflı dolayısıyla en mantıklısı tasarruf bence frekans invertörle motorlara yolverme işi özendirilmeli teşvikler verilmeli hatta frekans invertör günü düzenlenmeli :))
 
Arkadaşlar, burada frekans İnvertörü kullanma gayeniz, sadece kalkışlardakı darbe ve aşırı akımları önlemekmi, öyle ise, Soft Strat işiniizi görür. Frk.Invertörü ile devır kısdığınızda, pompanın basıncıda düşecekdir. Elk.den tasarruf ederken, prosesden kayıp olmuş olmazmı.
 
Tabiki proses önemli , ama debiyi ayarlamak için vanayla reglaj yapılıyor buda matorun bir miktar daha az akım çekmesine neden oluyor ama birde frekansla debi ayarlarsak dahada az akım çekmiş oluruz bunun için iyi analiz yapmamız gerekiyor.
 
Normalde soğutma kulelerine termostat bağlanır.Kondanser ısısı düşünce fanlar kapanır,ısınınca fan açılır.Bu aradaki dur kalk yerine daha düşük devirde sürekli çalışması,ya da kondanser soğuyunca devirin azaltılması ve ısınınca devrin artırılması hem daha mantıklı,hem daha tasarruflu.Sanırım bunun için ısıyı analog sinyale çeviren bir trasducere ihtiyacınız olacak.Aslında bu devreyi kendiniz de yapabilirsiniz.Yine bazen kondanser ısısı için suyun debisi fazla ya da az gelebilir.Bunun için de inverter,pompaya bağlanabilir.
Soğutma suyunun sirküsalyonu da değişen yüke göre ayarlanabilir.Bence çok güzel bir karar vermişsiniz.İnverter her zaman iyidir.Set değerleri iyi ayarlanırsa,motorunuz için de en iyi korumayı yapmış olursunuz
 
bu cihazlar her ne kadar tasarruf ve proses amaçlı olarak düşünülsede bir faktör varki yine söylemeliyim işletmeci arkadaşlar bu konuda yetersiz kalıyorlar. bizler tasarımcı ve uygulamacılarız. onlar bizim düşündüklerimizi bilemiyorlar . yani bir kanalın statik basıncından yola çıkarak frekans invertörünü sürmek kelimesi bir teknisyene çok birşey ifade etmiyor.Tabi yine bu konudada arkadaşlar birçok marka reklamına girişmişler. Bakın adam gibi tasarlayıpta çalıştırabildiğimiz en tasarruflu sistem en iyi sistemdir.Sizin elinizde en iyi cihazlazr olsa ve siz bucihazları adam gibi kullanamazsanız ne işe yarayacak .

Neyse çok nasihate gerek yok . bucihazlarla nasıl ve nerelerde tasarruf edilir bunu tartışmalıyız. Ben HVAC uygulamaları hakkında biraz örnek verebilirim. Hijyenik havalandırma otomasyonunda vantilatör ve aspiratör motorları son süratte epey akım çekmektedir.Sistem tasarımı esnasında tüm sistem basıncı temiz filtreler hesaplanarak bu basınç üzerinden fan basıncı seçimi yapılır.Evet artık filtreler kirlendikçe kanal basıncımız artar ve invertör zamanla hızı yukarı çeker . 50 Hz de biter . Burada tasarruf edilen kısım temiz filtr e ile kirlisi arasında geçen süre içinde elde edilen KW dır. birde temiz iken son süratte debisel ve hava hızları ile ilgili sıkıntılar yaşanarı. Toplamı kapalı bir istem olarak düşünürsek balansı sağlayan invertör debiyi sabit tutmak ister . Kanal basıncı sürekli artar taki son filtreler patlayana kadar. Bu arada filtre değişim zamanı gelen bir sistem son hıza gelmiştir diyebilir.

Şimdi ben nereye gitsem tüm cihazlar filtre değişiminden sonra yine son hız devam ediyor.İşte burada sıkıntılar başlıyor.Ne anlamı kaldı bu sistemin . Bakıyorum Pitot kanal dirseğinde , cihazların hortumu yalnı veya çıkmış veya bilmeyenler manuelde sürüyor. Bakınız proses bir mantıkta çalışabilmelidir. Bu sistemlerde çok sıkıntı var. Bugün gittim bir hastranede yine aynı manzara . Abi sıcaklıklar tutmuyor. Ameliyathanede zırnık hava yok . Ya kardeşim hem hava hem filtre değiştiriyorsunuz . kardeşim filtre kirlenmemişki :) ee nerde buynun panosu . bakıyorum shut-off pakolar kapalı ! neden kapalı arkadaşım . abi bize öyle dediler. vs.vsv. gerisini anlatmaya gerek yok .

Ben birazda cihazların çalışmaları hakkında bilgi verecem . İnvertörler (Marka belirtmeyeceğim) 0-10 Vdc input ile dışarıdan sürülebileceği gibi , isterseniz varsa üzerinde potansiyometre ilede çalıştırılabilir.(Manuel) Bunu soft olarak enable disable yapabilirsiniz . Ayrıca kalkış ve duruş zamanlamalarını yapabilirsiniz . proseste ihtiyaç olabilir. Mesela çok ağır bir kurşun kapıda uygulamıştık . Motor DI geldikten sonra rampa süresinde kalkıp bir limit switch sayesinde duruş yerinde tekrar yavaşlamaya geçirilmişti.böyle kapının raydan çıkmaması sağlanmıştı.Tüm motor etiket bilgilerini girerek invertör ile motoru tam bir otomasyon yapıyoruz .bazı motorlarda 60-70 Hz destek vardır. Bu motolar yüksek basıçlı fanlarda kullanılıuyor.Sizde bu özellik sayesinde bu hz kadar motoru sürebiliyorsunuz . E tabiki bu kadarda Kw kullanıma girecektir.

Ehh bence burada sistemde yaşanan sıkıntılar varsa tartışalım derim . böylewce arkadaşlar birşeyler öğrenebilir.

Kolay gelsin

YB
 
Sayın auyocan ,
Gerçekten güzel analizler yapıp yararlı bilgiler vermişsiniz. Bende özel bir işletmede Tekniker olarak çalışıyorum. En ucuz enerji tasarruf edilen enerji mantığıyla hareker ederek. İşletmede nerelerde tasarruf yapılır araştırma yapıyorum. Gereksiz aydınlatmaların söndürülmesi , hareket sensörü kullanılması ,
Ama benim aslı araştırdığım konu ısıtma soğutma havalandırma sisteminden nasıl tasarruf yapabilirz gerçekten bu sistemde ciddi güç harcanıyor. Tabiki tasarruf edicem deyip ihityacı karşılayamamk değil. Örneğğin motor çıkışındaki vanada reglaj yapıp daha az akım çekmesini sağlayabilirsiniz. Bunu için giriş çıkış basıncıyla dönüş ısılarını kontrol edip ihtiyacı anaoliz edebilirsiniz. Fan ve pompa uygulamalarında gerekli proseslerden yararlanılıp motor sürülebilir.
Arkadaşlar sizce çift devirli bir motoru frekans invertörüyle sirebilirmiyiz. Soğutma kulesinde kullanılan çift devirli motor , normalde motor düşük devirde çalışıyor ve 18 A civarı ama su ısısı arttığı zaman motor yüksek devire geçiyor ve bir anda 56A civarına çıkıyo işte burada frk. invertörüyle sürülüp kademeli olarak su ısısına göre motor devri ayarlanabilir. Bilgi paylaşıldıkça güzelleşir. Kolay Gelsin.
 
Sayın Üyeler ;
AC motor sürücülerinde jog çalışma modu nasılo bir uygulamadır.Daha doğrusu nedir?Tşk.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,674
Son üye
murat y.

Yeni konular

Geri
Üst