İnverterler ve Yarattıkları Parazitler (inverter-motor arası kablo seçimi)

Merhabalar,

Frekans konvertorleri bir çok projede vazgeçilmez olçude bize fayda saglamasının yanında malesef harmonik te yayarlar ve çevredeki elektronik cihazların çalışmasını olumsuz etkileyebilirler.

Buları önlemek için gerekli olanları arkadaşlar özetlemişler zaten,
* Sürücü çıkışına emc filtre
* Sürücü - motor arasındaki kablo blendaşlı olmalı
* Sürücü girişinde giriş şok bobini
* Sürücü 1. ve 2. çevre mc filtreli olmalı . ( çalıştıgı ortama gore, bina veya endustrıyel ortam )

Birde şunu merak ettim, telemecanique cihazların hangisinde çıkışta emc filtre varmış ??? ben karşılaşmadım da acaba gözümüzden kaçdı mı...



Bu arada Shinder ın hangi modellerinde çıkış filtresi mevcutmuş ??
 
slm arkadaşlar benim kısa bir sorum olacak benim elektrikle tam bilgiye sahip değilim ama kendi çapımızdan biliyoruz .sorum şu olacak ben 3kvlık rüzgar türibini yaptım.12volt 65 amper jel akü aldım.şimdi tam sinusli 12 volt 1500amperlik inverter almayı düşünüyorum.ben ev için kullanmak istiyorum evin bir odasına koysam diğer cihazları etkilermi bunun için ne yapmalıyım.
 
SELAM ARKADASLAR,

HEPINIZE ILGINIZ ICIN TESEKKURLER. COK UZUN BIR SURE SITEDEN AYRI KALDIM. SIZLERDE BENIM GIBI IRILI UFAKLI ISLETMELERDE CALISTIGINIZ ICIN HALIMDEN ANLARSINIZ. CALISTIGIM ISLETMEDE OLDUKCA YOGUN OLDUGUM ICIN CEVAPLARINIZI BIR KAC GUN ONCE OKUYABILDIM. BEN BU ISLETMEDE KISA BIR KUSREDIR CALISIYORUM. 6 YIL OLDU. HANI ALTI YIL KISAMI DEMEYIN 34 YILLIK BIR ISLETME VE CALISANLARIN CALISMA SURELERININ ORTALAMASI 20 YIL. EN BASITI BABAMI ORNEK GOSTEREBILIRIM. BU ISLETME KURULMADANA ONCEKI ESKI ISLETMEYIDE SAYARSAK 35 YILLIK.

:)) NEYSE BELIRTTIGINIZ ONERILERIN BIR KISMINI UYGULAMA SANSIM DAHA ONCE OLMUSTU. VE OLDUKCA OLUMLU SONUCLAR ALDIM. ASIL SIKINTIM EN UFAGI 22 KW OLAN VE 160 KW`A KADAR CIKAN 20 DEN FAZLA INVERTER ILE YOL VERDIGIMIZ MOTORLARIN YOL ACTIGI PARAZIT VE HARMONIKLER. ARTIK BU MOTORLARIN KABLO KESITLERINIDE TAHMIN EDERSINIZ. HANI BU SORUNLAR YASANMAYA BASLADIGINDA YADA ARTIK BIZE SORUN OLMAYA BASLADIGINDA KABLO DEGISIMINI ONERDIGIM ZAMAN ARKAMA BAKMADAN KACMAK ZORUNDA KALDIM. CUNKU MOTOR KABLOLARININ BIR COGU KONTAKTOR VEYA REOSTA ILE YOL VERILDIKLERI ZAMANDAN KALMA BLENDAJSIZ KABLOLAR. BUNLARINDA DEGISIM MALIYETI NERDEYSE BI FABRIKA YAPACAK KADAR. ARTIK BENDE COZUMSUZ KALINCA TUM SINYAL VE VERI KABLOLARIMIZ ZAMAN ICINDE BUNLARDAN UZAKLASTIRMA YOLUNA GITTIM VE HALADA DEVAM EDIYORUM. UFAK GUCLU MOTORLARDA ISE (5,5 KW ILE 3 KW ARASI) BLENDAJLI KABLO UYGULAMASI ILE COZUME ULASTIM. DEDIGIM GIBI BAZI KONULAR MALIYETE DAYANDIGI ICIN ELIM KOLUM BAGLI KALIYOR. AMA MUTLAKA BU SORUNLARAIN COZULMESI YONUNDEKI FIKRILERINIZI VE FIKIRLERIMI ILGILILERE HER ZAMAN ILETIYORUM. HEPINIZE TESEKKURLER.

BIRDE UFAK BIR SORUM OLACAK. DUYANINIZ YADA BILENINIZ VARMI? TEK ARTIK ISLETMELERDE HARMONIKLE ILGILI BAZI SARTNAMELER VE KANUNLAR CIKARIYORMUS. VEYA CIKARTMISTA OLABILIR.

-------------


Sadece büyük harf kullanarak mesaj yazmak ve konu açmak yasaktır. Tekrarında mesajınız
silinecektir. Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Düzenleme: Roboelektronik
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Arkadaşım...
Sürücü kontrollü motor kablolarını blendajlı kablolar ile değiştiremiyorsan sana daha pratik ve ucuz bir yöntem önerebilirim.
Motor kablolarının döşendiği tavanın tamamını hasır şeklinde örülmüş belndaj ile izole edebilirsin. Piyasada metre hesabından satılıyor. Bu şekilde bütün tavaya faraday kafesine almış olursun.
 
mümkünse inverterlerin anahtarlama frekansını minumum degere indirirsen sorunun çözülür diye düsünüyorum
 
öncelikle S.A ben fatih. blendajlı kablo kullana madığınız yerlerde kablo kesitini artıra bilirsiniz sorununuz %90 çözülür. blendajlı kablo kullandığınız sürücülerle ilgili sorununuz varsa ilk önce motor sürücüsünün markasına göre anahtarlama frekansı parametrelerine ulaşılıp önerilen değerde artırılmalı, hala parazıt varsa ınput lar ile 0 v arası voltaj ve akım değerıne göre kondanstorle filtre edilmelidir. iyi çalışmalar
 
GİRİŞE ŞEBEKE FİLİTRESİ KOYMALISIN..
aynı zamanda motorların bağlantılarını blendajlı kablo ile yapmalısın..en büyük sorun bu oluyor..
topraklamam çok iyi olmalı değilse boşuna uğraşırsın..kontaktorlerin bobinlerine rc takmalısın
 
Öncelikle selamlar, size bir tecrübemi aktarmak istiyorum, bu istenmeyen parazitlerin en önemli faktörü hız kontrol cihazının marka ve modeline bağlıdır. Fiyatı önemli olmamakla birlikte 2 adet uzak doğu menşeli hız kontrol cihazını fabrikamızda ürettiğimiz bir makine üzerinde denedik, hız kontrol cihazlarından biri çevreye fazla parazit yaymazken diğeri makine üzerindeki swiçleri bile kullanılamaz hale getirebilecek kadar parazit yayıyordu. Üretici firmadan mühendis arkadaşlar geldi onlar da şaşırdı. Makinenin topraklamasıda bağlıydı. Ve çözüm bulamadılar.
 
sürücü ile kumanda kontrol panosu arasınada fazlamesafe olduğu zaman kablo uzerindeki parazit diğer çihazları basın göstergesi ısı indikatörlerimi ve agırlık indikatörleri piksel olarak etkiliyor .ekranlı kablo olasda bu oluyor bizde parazit alan panoları alimyum boya ile ve pano topraklamasın kafes biçiminde yanı aliminyum kafes teli ile engelledik
 
Tüm arkadaşların önerilerine katılıyorum hepside doğru fakat bunların hepsini yapmanıza rağmen halen parazitten etkileniyorsanız ne yaparsınız?
Benim başıma geldi sahadan gelen inputlarım npn di ve sistem bazen sapıtıyordu tüm bu sayılanların uygulaması fayda etmedi bizde inverterleri motorların yanına götürdük ve beslemelerini ona göre yaptık ve rahat ettik.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,168
Mesajlar
933,942
Kullanıcılar
453,294
Son üye
MEGATRO

Yeni konular

Geri
Üst