İnverterler ve Yarattıkları Parazitler (inverter-motor arası kablo seçimi)

tarkana

Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Selam arkadaslar,

benim bir cogunuzun yasadigi klasik bir sorunum var. gerci bu sorunun cozumu basit ama, kurulan sistem eski bir sistem uzerine kuruldugu icin, yenilenmesi durumunda cok yuksek maliyetler ortaya cikiyor.
neyse sorunuma geleyim. ben ozel bir isletmede elektrik teknikeri olarak calisiyorum. konum otomasyon, plc sistemleri ve robotlu yukleme sistemleri. ancak konumla alakali bu sistemler bir kac yil once isletmemize girdi. bundan once konvansiyonel sistemler ve robotlarin yerine insan gucu ile yukleme yapilan sistemler var. dedigim gibi eski kurulu olan imalat tesislerimizde plc ile otomasyona ve inverterler ile hiz ve pozisyon kontollerine gectik. tabi degisen bir tek bu sistemler oldu. alt yapiya hic dokunulmadan mevcut olan sistemlere bunlari bagladik. ve isletmemizde 1.5 kw`tan 160 kw`a kadar bir cok inverter oldu. ancak bu inverterlerin cok azinda yaratacaklari paraziti onlemek icin inverter ile motor arasinda ekranli kablo kullanabildik. ornegin buyuk guclu motorlarimizda ise ekranli kablo kullanamadik. ve simdi simdi bunlarin yarattigi sorunlar bize dert olamaya basladi. bir cok plc ve donanimini olusan bu parazitler yuzunden hurdaya ayirip yenilememiz gerekti. benim israr etmeme ragmen olusan bu parazitlerden dolayi isletmenin tum kablolamasini degisitirmem mumkun gorulmemektedir. kablolarla birlikte bunlarin cekildigi hatlarida degistiremiyoruz. yani 1974 yilinda kurulmus bir isletmeden bahsediyorum.
elim kolum bu kadar bagli olunca, yetkim ve statum bazi duzenlemeleri yaptirmaya yetmemyince bende bu parazitlerin engelleyemiyorsam, bir sekilde plc ve diger donanimlari hangi noktalarda etkilediklerini bulup tum plc ve diger donanimlarini bu parazitlerden izole etmeye calisacagim. artik allah yardimcim olsun.
yukarida anlattiklarimi kisaca ozetlersem, benim asil sorunum kablolamasini degistiremedigim, inverter ile motor arasindaki hatlardan dolayi olusan parazitlerin plc ile kontrol edilen otomasyon sistemimdeki cihazlara verdigi zarar ve karisikliklar. acaba ben daha basit bir yoldan motorla inverter arasindaki kablolamalari degistirmeden bu parazitlerin plc ve diger donanimlara zarar vermesini nasil onlerim? bana bu konuda yardimci olur ve fikri verebilirseniz sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşım çok guzel bir konuya yer vermişsin. invertörler çalıştığı zaman çevresindeki cihazlara zarar verebiliyor. bunun için motora giden kablonun önüne emc filtresi bağlarsan bu sorun ortadan kalkar çoğu invertörlerde emc filtresi yoktur. mesela telemecanique cihazlarda mutlaka emc filtre vardır. eğer cihazlarında emc filtre standartı yoksa emc filtre alarak sorunu kaldırabilirsin. bu arada bu çok önemli çok iyi bir topraklama yaparak ekranlı kabloları ve makinalarının gövdelerini topraklama yapman gerekir ve topraklama yaptığın yeri haftada bir veya ay da bir sulaman gerekir kolay gelsin
 
Muratcyber arakadaşımıza katılıyorum.Genelde eskii tip sürücülerde çıkış filtresi yoktur.Paraziti önlemek için özellikle büyük güçlü 90-110-132KW motor sürücü çıkışlarına motor çıkış selfi bağlaman , motor ve sürücülerin bulunduğu panoyu topraklaman ve input verdiğin ekranlı kablolarını topraklaman gerekir.Kolay gelsin.
 
merhaba
topraklamayi kirli ve temiz diye iki ayri topraklama olarak tutmak,hassas elektronik cihazlarin topraklamasini temiz toprak hattina baglamak ve hassas elektronik cihazlarin disardan gelen kablolarininda sadece disarda bagli bulundugu ucunu topraklamak (yani kablonun diger toprak ucunu acik birakmak) sureti ilen hem topraklama hattini temiz tutup hemde parazit lerin hassas elektronik cihazlari etkilemesini onluyebilirsiniz. Ekranli kablolarin topraklama sekli ve motor kisminda motora giris yaparken kablonun ozelliklerini yitirmemesine dikkat etmek gerekir.EMC filtreler ayri olarak alinip devreye baglanabiliyorlar.Topraklama yaparken topraklama hattinin yeterli kalinlikta bakir kablodan yapilmasi,motor saselerine ayriyeten toprak hatti cekilmesi,kablolarin cekildigi kablo yataklarinin ozel secilmesi (delikli olan model),hassas elektronik cihazlarin kablolarinin diger kablolardan uzak cekilmesi, elektronik cihazlarin pano icinde suruculerden ve kablolarindan uzak bolgede montaj edilmesi ve muhakkak temiz bir topraklama hattiyla topraklanmasi,mumkunse pano icinde elektronik cihazlarin diger cihazlardan metal bir kafes ilen ayri tutulmasi bircok arizanin onune gececektir.
bu onlemleri daha cogaltabiliriz.su an aklima gelen ve cok kullanilanlar bunlar. ozellikle hassas cihazlara gelen kablolarin toprak uclarinin sadece diger ucunun topraklanmasi muhim .
islerinizde kolay gelsin.
 
yukarıdaki arkadaşların dediklerine katılıyorum.
ayrıca plc - invertor arası sinyal kablosunu da (0-10V / 2-10V ya da 4-20 ma genellikle) ekranlı yani blendajlı kablolaman gerekli.
illaki yapılmıştır ama benden küçük bir hatırlatma
:)

filtre olmayan frekans invertörlerinde salınma da olabilir.
 
tarkana arkadaşım önerdiğimiz konuları yapabildinmi merak ettik
 
Sürücleriniz fiziksel olarak PLC panolarına yakınsa buda sorun olabilir. Benim tavsiyelerim;

İşin elektrik tarafı için
* Sürücüde eğer yoksa kesin EMC filtre takmalısınız. Fakat bazı sürücülere sonradan takılamıyor bunada ilk alımda dikkat etmek lazım
* Sürücüleri mümkünse EMC pano içine monte etmeniz
* Sürücü üzerinden anahtarlama frekansını değiştirmenizki birçok durumda bozucu etkiyi ciddi miktarda azaltıyor. Dezavantajı ise motor terminalindeki gürültüyü arttırıyor fakat verebileceği zarar fayda yanında kabul edilebilir düzeydedir.

İşin enstruman tarafı için
* Sinyal kablosu olarak LIYCY kablo kullanmak ve shileld'leri tek taraftan (PLC tarafı) topraklamak
* Mümkünse shield topraklaması için direnci 1ohm'un altında yeniı bir topraklama oluşturmak
* Sinyal kabloları ile güç kablolarını ayrı raflardan taşımak
* Bu iki raf arasında minimum 25-30 cm mesafe bırakmak ve mümkünse rafları paralel taşımamak. Gerekli olan noktalarda birbirini 90 derece kesmesini sağlamak
* PLC beslemesi için izolasyon trafosu kullanmak
 
arkadaşlar motor ve sürücü arasına filtre koymak motoru korumak, harmonik kaynaklı enerji tüketimini azaltmak, kabloların ısınmasını önlemek vs. için yapılır. Kablon çok uzun değilse de genelde gerek duyulmaz. senin plc, kontrol, haberleşme kabloların motor kablolarının yakınından geçmiyorsa sürücü-motor arası kablon bu sistemlerde parazite sebep olmaz, dolayısıyla sürücü-motor arasına filtre koyman gerekmez. ayrıca motor kablonun shieldini toprağa bağlarsan büyük oranda etkileşim azalır. ancak sürücüler besleme tarafında harmonik yarattığı için ve senin plc'in de çok büyük ihtimal aynı hattan beslendiği için sürücü girişine harmonik filtre koyman gerekir.
 
Selam Sayın Üyeler ;
Bende frekans İnvertör uygulamasına geçeceğim. HVAC uygulamsı olduğu için Telemekanik Altivar 21 kullanmayı düşünüyorum.Bende bina otomasyon sistemi var. Yaklaşık olarak 13 adet motor sürmeyi düşünüyorum.Kablolar NYA kablo, bir sorun yaşarmıyım ve uygulamaya geçmeden önce ne gibi önlemler alabilirim. Saygılar.
 
Bence sürücülerde motora giden kablo blendajlı sürücüyede emc filitre ben bu kavramı acı tecrubelerle para kaybederek ögrendim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,688
Mesajlar
929,030
Kullanıcılar
452,391
Son üye
girisimci25

Yeni konular

Geri
Üst