İzolasyon trafosu ve işletme-koruma topraklamaları

Katılım
1 Mar 2023
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaşlar 2 soru var kafamı kurcalayan

1) 34,5/0,8 kV Dyn11 bir transformatörün olduğu sahada, 800 volt olan AG panonun içinde 800/400 V izolasyon trafosu mevcut. Bu panodaki ana tmş 3 kutuplu. Ana trafonun sekonder ucundaki nötr, tmş ye giremeyeceğine göre nereye bağlanmalı. Bu sistemde işletme ve koruma topraklaması nasıl yapılıyor?

2) aynı şartlarda sadece trafom Dy11 olarak değişseydi durum nasıl olurdu?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Soruyu şema çizerek sorarsanız daha anlaşılır olacaktır.
1 diye adlandırdığım görselde Dyn11 trafo var ve ana tmş 3 kutuplu. panoda izolasyon trafosu da mevcut. Dyn11 trafonun işletme/koruma topraklaması nasıl yapılacak? İzolasyon trafosuna bi toprak bağlantısı olmalı mı? pratikte nereye bağlanmalı?

2 numaralı görselde de Dy11 trafo var. tmş yine 3 kutuplu. Aynı topraklama sorularım bu durum içinde geçerli. Nasıl bir bağlantı olmalı?
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    36.3 KB · Görüntüleme: 16
  • 2.png
    2.png
    35.4 KB · Görüntüleme: 13
izlasyon trafolarında işletme topraklaması olmaz bu nedenle zaten adı izalasyon trafosu . nötürü izole edildiği için sen işletme topraklaması bağlasan zat en o izalasyon trafosu olmaz. trafonun kendide topraklanmaz . ortam topraklanır ama koruma topraklaması yapılır .
burdaki maksat siz iki tele birden dokunmadıkça her hangi bir elektrik akımı geçmez sizden akmaz ..
bu nedenle ameliyathanelerde it panolar bağlanır ve amelitathanelerin zeminleri elektrik geçirebilen tuaf bir malzemeden yapılır eğer tıbbi bir cihazda kaçak olursa ozaman direk o nötr olur .
daha önceki nötr konusunu uzun uzun yazmıştım okumanızda fayda var .
 
izlasyon trafolarında işletme topraklaması olmaz bu nedenle zaten adı izalasyon trafosu . nötürü izole edildiği için sen işletme topraklaması bağlasan zat en o izalasyon trafosu olmaz. trafonun kendide topraklanmaz . ortam topraklanır ama koruma topraklaması yapılır .
İzolasyon trafosundan sonra KAR bağlamak gerekli ise ne yapacaan :p
 
onun kendi ekipmanı var o ayrı bişi. onlarda hata akımı izalosyonlarla ölçülür o izlenir ..
google it pano izleme yaz çıkar
 
Soruda KÖŞK ihtiyacı için 800/400 trafo kullanılması gerekmekte.
Köşk konut olarak düşünüldüğünde buradaki trafo sadece izolasyon amaçlı olmayıp, aynı zamanda normal Şebeke olarak kullanmayı amaçlar.
Dolayısı ile bir hastane gibi özel amaçlı değil.
Eklediğim resimleri konu sahibi arkadaş anlayabilirse, nasıl yapılacağını da anlayacaktır.
GROUND ROD.png

Resimdeki trafoyu hem izolasyon amaçlı hem de bir konutun beslemesi için düşünürsek.
Buradaki topraklama doğrudan TN (işletme topraklaması) olur.
Koruma yapılabilmesi için ise...
QUIET GR.png

İlk resimde faz cihazın şasesine kaçak yaparsa işletme topraklaması de-aktiftir. Yani toprağa herhangi bir akım akmaz. Nötr hattı oluşturulduğu için doğrudan kaynağın diğer ucuna ulaşır. Geçen akım max olur ve sigorta atar.
İkinci resimde TN-S koruma amaçlı topraklama anlatılmıştır. Koruma topraklaması yüksek empedanslı olduğu için fazla akım akmasına gerek duyulmaz. İnsanın çarpılabilmesi için takribi 30mA lik bir akımın akması yeterli görülecektir. (Pratikte 1m lik koruma topraklamasından çok daha fazla akım akar)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,131
Mesajlar
923,564
Kullanıcılar
451,464
Son üye
bariskose625

Yeni konular

Geri
Üst