ŞEBEKE SIFIR İLETKENİ

Aynı soruyu 1 hafta önce ünüverstede bir arkadaş YGT dersinde hocaya sordu.
Hocanın soruya verdiği cevaba göre söyledim ben onu yanlış anlamış olabilirim.
kusura bakmayın ama hocanının verdiği cevap şuydu:
"enerji iletim hatlarında nötr taşınmıyor. çünkü nötr için yeni bir iletken kullanmak extra masraf demek. enerji üretim yerlerinde nötr toprağa veriliyor burda toprak iletken olarak kullanılarak istenilen yerde nötr çekiliyor.
örneğin adalara enerji taşıması da böyle oluyor. nötr denize veriliyor.ek kablo masrafına gerek yok.bu seferde deniz iletken olarak kullanılıyor ve nötr ü adanını hemen yanınıdan (denizden) çekebiliyorsunuz."

ben anladığım buydu ama Enerji dağıtımını iyi bilen arkadaşlar varsa yanlışımızı düzeltsinler.
teşekkürler

Nötr biryerden bir yere taşınacak iletilecek bir şey değil enerji üretim tesislerinde Nötr üretilmiyor. Faz üretiliyor ve naklediliyor nakledildiği yerde bu fazı kullanmak için devre yi tamamlamak gerekiyor bu yüzden toprak veya deniz nötr olarak kullanılarak (yerküre büyüklüğü yüzünden her zaman nötr kalmayı başardığı için) devre tamamlanıyor ve elektrik tüketiliyor.
 
benim anlatmak istediğim toprak ile nötr hattının aynı şey olmadığı
nötr ün taşınıp taşınmaması değil
bu konu hakkındaki düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim
 
Son 4-5 mesajı dikkatli okuduğumda bir anlam karmaşası oluştuğunu gördüm. Şöyle basitçe anlatsam acaba konuyu toparlayabilirmiyim: Toprak ile nötr aynıdır. Ama şöyle aynıdır; her ikisinide topraktan (yerküreden) alırız. Toprak hattını biz binamızda alırız. Nötr hattı ise trafoda alınır ve 3 faz ile birlikte 4. hat olarak evimize dışardan gelir. Ama ikiside yerküreden gelir.
 
Bende bundan bahsediyorum zaten,toprak(yerküre) nötr dür,sıfırlama konusu nerden nereye geldi :),sıfırlama olayı,toprak ve trafonun nötr noktası arasındaki potansiyel farkın sıfır yapılmasıdır(birbirine bağlanmasıdır)),tabi buradan yine toprak ve nötr aynı değildir fikri çıkıyor :) srdr X arkadaşın da dediği gibi fazın devresini tamamlayabilmesi için nötr e ihtiyacı var nötr de toprakla sıfırlama yapıldığı için topraktan devresini tamamlıyor,Aynı şekilde bazı işletmelerde AG. tarafındada sıfırlama yapılıyor böylece nötr ve toprak aynı olduğu için 5 damar yerine 4 damar iletkenle enerji taşınıyor,örneğin evlerde topraklama yoksa yada topraklama iyi değilse evin toprak hattını direkt olarak nötr e bağlayanlar var(sakıncalı bir durum)
 
notlara ve mesajlara baştan sona tekrar baktım.
Sizin bahsettiğiniz konu:
İşletme topraklamasıymış dolayısıyla trafonun yıldız noktası toprağa bağlanak nötr elde ediliyor.
Ben koruma topraklamasıyla karıştırmışım

Kusura bakmayın bu konuları yeni yeni öğrenmeye başlıyoruz
bazı kavram karmaşaları olcak tabi kide
ben işletme toprağıyla koruma toprağını karıştırmışım
 
arkadaslar iletim hatlarında giden 4 tel den 3 faz biri notr dur.ayrıca bir topraklama yapılır. o da her ev kendi topraklamasını yapar.aslında her evde olması gereken 2 adet topraklamasır.1. si koruma topraklaması 2. si ise nötr desteklemek amacıyla yapılar işletme topraklamasıdır.yine trafo panolarında da aynı işleme yapılar.pano da bir notr barası bir de toprak barası vardır.notr barası trafonun yıldız ucundan iner.ve yine notr barası bir topraklama ile desteklenir bunun adı işletme topraklamasıdır.ayrıca pano da bir de toprak barası vardır.bunun içinde ayrıca bir topraklamam levhası ile topraklama yapılır bunun adı da koruma topraklamasıdır.
 
İletim hatlarında nötr olduğundan emin misiniz?
 
İletim hatlarında nötr olduğundan emin misiniz?

Üretim yerinden Şalt sahasına kadar nötr yok.Ama
Trafo binalarından evlerimize kadar gelen iletkenlerde nötr de taşınıyor.

Ben daha önce size nötr taşınmasını derken bunu kastetmiştim.
 
arkadaşlar yeni konut uygulamaları artık böyle yapılıyor.nötr kablosu toprakla irtibatlandırılıyor.bu hem nötrü güçlendiriyor hemde nötr kopmalarına karşı riski ortadan kaldırıyor.burada şunu dikkat etmek gerekiyor koruma topraklaması levhasıyla nötr kablosunun bağlı olduğu(işletme topraklaması) arasında belli mesafenin olması gerekiyor.yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
''Doğrudan doğruya topraklanmıș bir iletken olup genellikle sıfırlamada koruma iletkeni

olarak kullanılabilen orta iletkendir. Sıfır iletkeninin kesinlikle bir orta iletken olması gerekmez:

özel durumlarda topraklanmıș bir faz iletkeni de sıfır iletkeni olarak kullanılabilir.''
elektrik iç tesisleri yönetmeliği c.4 maddesi

 

Forum istatistikleri

Konular
130,070
Mesajlar
932,775
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst