1 Faza Kompanzasyon Olurmu?

tek tarifeli sayaçlar sayaçlar ne zamandan beri reaktif yükü yazmaya başlamışki adı üstünde AKTİF sayaç
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
evet ben bizzat kendim denedim evlerdeki sayaçlar aktif enerjiyi yazıyor reaktifi yazmıyor diyenler doğru söylüyorlar ancak elektrik sayaçları geçen akıma göre çalışıyor senin buzdolabın,çamaşır makinan,flüresant lamban mutlaka reaktif enerji çekmektedir.önemli olanı makinalarının eski olmaması eskidikçe reaktif enerjide artar yani çekilen akım artar bende bir tane büyük dolab var 736w yani 1 hp gücünde normalde bu dolabın çekeceği akım 736/220=3.34 A olması lazım ama dolab 6.5 A akım çekiyordu ben dolabın termostat devresine kontaktör bağalayarak 1 kvar güç kondansatörü bağladım ve çekilen akım 3.4-3.6 arasına geriledi bir önceki ay 400 tl fatura ödemiştim. diğer cihazlarada güçlerine göre kondansatörler bağaldım ve sonraki ay faturam 285tl idi kesinlikle kompanzasyon şart hesabına gelince kompanzasyon yapacağınız makina manyetik alan oluşturan buzdolabı ,çamaşır makinası,flüresant lamba ,varsa su pompası veya asekron tipte bir başka makina 220 v devrede çektiği akımı pense ampermetre ile ölçüp 1kvar 4a karşılık geliyor bu na göre bağlayabiliriz piyasada 0.25,0.5,1 diye gidiyor güç kondansatörleri.dikkat edilecek olan husus kondansatörün makina çalıştığı ana devreye girip stop ettiği zaman çıkması aksi takdirde çalışmazken devrede olması o kondansatöründe bir miktar akım çektiği göz önünde bulundurulursa faturada şişme olur tasarruf derken israf etmiş oluruz.
 
Şöyle birşey olabilirmi madem sayaçlar akımı saymaz bizde düşük akım çeken bir güç kaynağı yapsak ardından da yüksek volta çevirsek_?
 
arkadaşlar tasarruf etmeyen bi konu hakkında pc nizi meşgul ederken enerji harcıysunuz lütfen bu konu artık sıktı 40 kere söyledik anlatıldı evimizdeki sayaçlar aktif sayaçtır nokta
 
konu defalarca tartışıldı ama hala tasarrufdan bahseden arkadaşlar var
 
con ahmetin devridaim makinasıyla aynı şey...................................
 
reaktif güç akımı ile kapasitif güç akımı 180 derece faz farkı yapar. reaktif güç görünür güçte artım yaptığı için bu sisteme daha kalın kesitli kablo ve daha büyük güçte trafo seçimini getirir. siz devreye kondansatör bağlayarak görünür güşü düşürürsünüz aktif güç aynı kalır. hattınızın akımı düşer doğru ama tasarruf yoktur. akım düştüğü için ısınmalar azalır ve kayıplar azalır.
 
arkadaşlar ben 220 v çalışan bir buzdolabını gücü 1hp bu buzdolabı 6.5 A civarında amper çekmekteydi.Çekilen amperi düşürebilmek elektrik faturasınıda azaltmak demek bu buzdolabının termostat çıkışına kontaktör bağlayıp 400v 1 kvar monafaze kondansatör bağladım ve çektiği akım 6.5 a dan 3.5 a düşürdüm 1 ay önceki faturamdan 100tl eksik fatura geldi yani flöresan,buzdolabı,çamaşır makinası su pompası gibi manyetik alan oluşturarak çalışan makinalarda zamanla yıprandıkça çekilen amper yükselmektedir.makinanın çektiği akımı ölçüp uygun kondansatörü bağlamak yararlı olacaktır monafaze kondansatörler 1kvar 4 Amperdir.0.5 kvar de 2 A buna bağlı olarak seçim yapılabilir.

Şimdi bu güç hesaplamasını herkes yanlış yapıyor.Güç=VxIxCos(fi) siz akım değerini düşürdüğünüzde Cos(fi) değeri artıyor bu durumda aktif güç değişmemiş oluyor.İşte sadece ampermetre ile yapılan ölçümle elde edilen sonucun yanlış yorumlanmasının sebebi bu.
Faturanızın düşük gelmesinin sebebi sizin aktif olarak daha az enerji tüketmiş olmanız.
 
1 faza kompanzasyon yapabilirsiniz tabiki sadece tedaşa kazanç sağlarsınız faturanıza yansımaz bu.Hatta tasarruf cihazları var milleti kandırıyorlar tasarruf sağlıyor tedaş onaylı fln diye.Evet tasarruf sağlıyor ama reaktif güçten tasarruf sağlıyor tedaşın işine geliyor buda hatları rahatlıyor.faturaya bi yansıması yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,003
Mesajlar
922,408
Kullanıcılar
451,214
Son üye
Yalnız araba

Yeni konular

Geri
Üst