Biz firma olarak yaptığımız trafo projelerinde genellikle eş zamanlılık faktörünü % 100 ve CosQ'yi 0,98 alırız.
Bunun nedeni ise hem ilerde eklenebilecek yükler sonrasında trafo değişikliğini minimum olayına indirgemek hem de gerçek anlamda tesisin projelendirilmesinde sorun yok ise kurulu gücüne nadirende olsa ihtiyacı olma ihtimalidir.
Neyse bizi geçelim olaya gelelim.
Normal de formülümüz şöyledir;
Trafo Gücü = Toplam Kurulu Güç x Eşzamanlılık katsayısı x kayıp faktörü / CosQ
Öncelikle trafo gücü hesabında EDAŞ proje kontrol ofisinde genellikle sormadıkları bir olay vardır.O da ''kayıp faktörü''dür.
Genellikle bu hesaplamalarda kullanılmıyor ve bu sorulmuyor.Aslında bununda hesaplanması lazım.
Bunun hakkında gerekli bilgilendirmeyi ve bölgenizin faktörlerini şu adresten bulabilirsiniz.
http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/51cb238f4895024_ek.pdf?tipi=&turu=&sube=
Bunu geçtik tamam sorulmuyor, yapılmıyor ve biz bunu hesabımıza eklemiyoruz formülümüz ne oluyor
Trafo Gücü =
Toplam Kurulu Güç x Eşzamanlılık katsayısı / CosQ
Siz hesabımızı Kurulu güce göre değil talep gücüne göre yapalım diyorsunuz tamam yapalım.
O zaman formülümüz ne olur peki.
Trafo Gücü =
Toplam Talep Güç / CosQ
Peki bu formülü hangi durumlarda uygulayabilirsiniz.
(Proje üstünde bu şekilde göstermeyin fakat bunu bilin diye yazdım) Uygulamada sorun yaşamamak için proje ve trafo hesapalrında aynı eş zamanlılık faktörü kullanıldığı durumlarda.
(Uygulamada sorun yaşanmaması için bina veyahut tesisin şebekeden çektiği ortalama değere göre trafoyu belirlemek uygulama için önemlidir)
Sizin bana bildirmiş olduğunuz kurulu güç ve talep güçleri birbirlerine oranladığımda diversite % 75imiş (268,38/347,99 ve (160,38/209,4)
ama trafo hesabında %40 gösterilmiş.Bu değerlere göre projeniz onaylanır mı onaylanır.Ama bana böyle bir iş gelseydi ben önce elektrik projesini inceler gerçekten bu karmaşa neden oluşuyor ve bu iki binanın gerçekten güç ihtiyacı ne kadardır onu öğrenirdim.
Eğer ki bu kadar ayrıntıya ayıracak zamanım yok ise
trafo hesabında eş zamanlılık faktörünü ve cosQyi bu kadar küçük göstermez idim.