12V-1A Güç kaynağı tasarımı

Tam:sıfır voltaja inmek için entegre beslemesinin biraz daha aşağıda olması lazım.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/ayarlı-güç-kaynağı-projem-0-30-volt-0-10-amper.95390/

Şu projemdeki devreyi yapabilirsiniz ancak biraz zorlayabilir. Karışık bir devredir.

Transistörlü olan devreyi yapmadım ancak devre sayın Eyüp Ersan SÜLÜN beyin kitabından alıntıdır.
.

Opamp ile yapılmış bir devre paylaşmıştım onu bir projeboard üzerine kurup deneyebilirsiniz. O proje çok basit.

Son düzenleme:
.

Şu devre ile 0 volta inebilirsiniz.

adjustable-power-supply-30v.gif

Merhaba.

Örnek bir devre paylaşıyorum. İnceleyebilirsiniz. Tam istediğiniz gibi entegre devre elemanı kullanılmıyor. Bu yüzden biraz karışık görünebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 112441

Bu da nispeten basit ve kararlı bir güç kaynağı. Entegre devreden oluşur. Giriş gerilimi yüksek olması sıkıntı değil. Siz 14 volt AC kullanırsanız istediğiniz değerleri yakalarsınız.

Bu proje bir ödev mi yoksa başka bir konu mı? Ona göre yardımcı olalım.

Birde şu proje var entegre devre kullanılarak yapılmış nispeten daha basit kararlı bir devredir.

https://320volt.com/lm723-2n3055-voltaj-akim-ayarli-guc-kaynagi/#google_vignette
Hocam bu kitaptan birkaç tane daha örnek atabilir misiniz?

Hocam bu kitaptan birkaç tane daha örnek atabilir misiniz?

Şu an iş nedeniyle şehir dışındayım.

Cumartesi dönmüş olurum diye düşünüyorum. O zaman atarım ancak hem akım hemde gerilim ayarlı bir güç kaynağı bir bu vardı diye hatırlıyorum. Emin değilim. Bakmam lazım.
Bunda akım ayarını nasıl yaparız hocam? Sabit 1A veriyor burada
P2 ve p3 potları biri akım diğeri gerilim olması lazım ama denemediğim için detay veremiyorum

Şu an iş nedeniyle şehir dışındayım.

Cumartesi dönmüş olurum diye düşünüyorum. O zaman atarım ancak hem akım hemde gerilim ayarlı bir güç kaynağı bir bu vardı diye hatırlıyorum. Emin değilim. Bakmam lazım.

P2 ve p3 potları biri akım diğeri gerilim olması lazım ama denemediğim için detay veremiyorum
Hocam müsaitseniz bir bakabilir misiniz kitaba?

Hocam müsaitseniz bir bakabilir misiniz kitaba?

Akım limitleme olması mecbur mu?

Gerilim ayarlı güç kaynağı fazlası ile var.
.
Mesela aşağıdaki entegrenin datasheetini indirip inceleyebilirsiniz. Bu entegre ile de güzel bir akım ve gerilimini ayarlı güç kaynağı yapabilirsiniz.

L200 çok az parça ile kurabileceğiniz en basit devrelerden biridir.

20241216_121915.jpg

.

Buda bir başkası 0 - 15 volt opamplı ayarlı güç kaynağı.

20241216_122234.jpg

Son düzenleme:

.
Mesela aşağıdaki entegrenin datasheetini indirip inceleyebilirsiniz. Bu entegre ile de güzel bir akım ve gerilimini ayarlı güç kaynağı yapabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 112693
.

Ekli dosyayı görüntüle 112694
Öncelikle teşekkür ederim. Akım limiti mecburi hocam maalesef.

.

Ekli dosyayı görüntüle 112693
.

Ekli dosyayı görüntüle 112694
Peki serkan aşırı akım korumasına kısa devre durumu da dahil mi acaba ?

Peki serkan aşırı akım korumasına kısa devre durumu da dahil mi acaba ?

Bu tip devrelerde iki çeşit aşırı akım koruma yöntemi var.

1. YÖNTEM

Devrede bulunan akım ayar potansiyometresi bulunur. Bu ayar potu ise kullanıcı çalıştığı devre üzerinde karar verdiği üst akımı ayarlar. Mesela cep telefonu anakartı ile çalışıyoruz diyelim bu kartın çekeceği maksimum akım örnek olsun 700 mA olsun. Bu durumda üzerine de bir kaç 100 mA ekleyip güvenli çalışma akımı 900 mA karar verip potansiyometre ile güç kaynağının vereceği akımı 900 mA e set ediyoruz. Çalışma voltajı da 5.0 volt.

Anakartı güç kaynağına bağladık ve anakartta kısa devre durumu var diyelim. Bu senaryoda güç kaynağı kısa devre anında akım kontrolü ile sabit akım moduna geçip 900mA akımda güç kaynağını limitlemek için çıkış gerilimini hızla düşürecektir. O anki duruma göre 0.5 volt mertebelerine kadar düşürür. Bu şekilde çıkışa bağlanan devrenin kavrulmasını yada yanmasının önüne geçilmiş olunur.

2. YÖNTEM

Kısa devre koruma özelliği olan güç kaynağı tipi vardır. Bu tipte mesela 0 - 30 volt ve 5 amper ayarlı güç kaynağı ile çalıştığımızı düşünelim. Bu güç kaynağı ile çalışma durumunda çıkışta bağladığımız yük üzerinde istenmeyen bir kısa devre olduğu anda yük üzerinden güç kaynağının vereceği akım üzerinde akım akmaya başladığında yani bu senaryoda 5 amper üzeri geçtiği anda güç kaynağı çıkış vermeyi komple keser.

iki güç kaynağının arasındaki fark biri çıkışı keserken ( 2. yöntemdeki ) diğeri sabit akımda çıkış voltajını düşürmekte ancak çıkışı kesmemektedir. ( 1. yöntem )

Öncelikle teşekkür ederim. Akım limiti mecburi hocam maalesef.

L200 lü devreyi bu nedenle ekledim. İnceleyebilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Kullanıcılar
453,070
Son üye
ibrahim0400

Yeni konular

Geri