arkadaşlar benim de bir sorum olacak ben burdan bir elektrikçiden 12 v 1.3 amper akü aldım aldığım adam bana 19 v luk bilgisayar adaptörünün artı kutpuna 12 v 21w lık bir tungsten ampul (seri) bağlarsan şarj edebilirsin ya da 14-15 v luk bir adaptör de işini görür dedi ben de 15 v 5 amper bir bilg. adaptörü buldum ama araştırınca akü kapasitesinin 5 de 1 i kadar akımla şarj gerekiyomuş ben de 1 kez deneme için 15 v luk adaptörle şarj ettim ve yaklaşık 40 dk da doldu sorum şu ki bu 15 v 5 amperlik adaptörü bir şekilde kullanabilir miyim ya da 19 v luk adaptör de var elimde o da 5 amper civarında onun artı kutpuna adamın dediği gibi bir şey yapsam olur mu bilen arkadaşlar ceap verirse sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba. 1.3 A 12 volt kuru akünün şarjı için 5 amper çıkışlı olan laptop adaptörüne hiç gerek yoktur. Akımı fazla verecek olursanız akünüz ısınıp kaynama yapabilir ve akü ömrü kısalır. En çok akü A-h’inin 1/10’u ile bu şarjı şarttır.
Bu akü şarjı için gerekli güç gereksinimini sağlayacak trafo :
0.13 A * 15 volt = 1.95 VA yani 2 VA’lık küçük bir besleme trafosudur. Seçilip satın alınacak bu trafonun özellikleri;
Trafo gücü: 2 VA
İnput (girişi): 220 - 230 volt ac
Output (çıkışı) : 15 volt ac (2 * 7.5 voltluk olanı da olur, orta uç kullanılmadan dıştaki uçlardan 15 volt ac direk orta uç hiç kullanılmadan alınır) olmalıdır.
Redresör (doğrulma) devresi: Trafonun 15 volt ac çıkışına bağlanacak olan 1 amperlik köprü diyotun, + ve – çıkışına paralel bağlı 470 mF, 35 voltluk elektrolitik kondansatör paralel bağlı olarak alınan bu + ve – uçlardaki kablo çıkışıyla, bu akünün + ve - kutuplarına doğru kutupta bağlanıp en az 10 saat şarj edildikten sonra adaptör fişten çekilecektir.
Tam dalga doğrultma (redresör) devre şeması : En baştaki şekil 2 VA'lık, ac/ac ; 220/15 voltajı şebekeden düşürme trafosudur, 4 adet diyotlu olanı yekpare köprü diyottur, 4 adet 1N4001' ile köprüyü hazır almak yerine kandiniz de yapabilir, elektrolitik kondansatörü (paralel plakaları olanı) sonra bağlarsınız, örneğin. En sondaki direnç hiç konmayacaktır, bunu da akünün kendisinin bu şarj devresine bağlı olan hali gibi düşünün örneğin.
Not: 1- Seri ampülle akım sınırlama olayında hem bu ampülün yanmasıyla gereksiz güç kaybı olur, hem de amperi 1/10 kuralına göre tam ayarlamanız çok zor olur. Bu durumda fazl aşarj akımı geçip aküye zarar verir ve ömrünü kısaltır. 2 VA’lık trafo>redresörlü şarj sisteminde trafo gücü 2 VA ile seçilip sınırlı kalacağından zaten fazla amperin (0.13 A’dan daha fazlasının) geçmesi söz konusu değildir. Bence bu basit ve garantili 0.13 A’lık sınırlı şarj akımıyla bu akünüzü doldurmayı tercih edin.
2- Akünüz 50 - 60 A, 12 voltluk bir araç aküsü olsaydı o zaman 5 A'lik bu laptop adaptörünü direk bağlardınız, arada seri akımlı (Ampül gibi) bir sınırlamayı yapmadan örneğin. Kolay gelsin.