14 Ocak 2012 Marmara Bölgesindeki Elektrik Kesintisi

osmosis

Üye
Katılım
24 Mar 2008
Mesajlar
188
Puanları
1
Yaş
43
bugün öğlen saatlerinde kocaeli,izmit,istanbul,edirne,kırklareli,tekirdağ bursadaki doğal bir doğalgaz santralinin devre dışı kalması nedeniyle elektriksiz kaldı. enterkonnekte sistem böyle bir şey, santrallerden herhangi birinin sistemden ayrılması durumunda ortaya çıkan yükü diğer santraller veya trafo merkezleri karşılayamıyor ve oluşan bu dengesizlik bir çok trafo merkezini devre dışı bırakıyor. ama bazı insanların yorumlarına bakıyorumda '' üçüncü sınıf dünya ülkesi'' olduğumuz hala daha ''teknolojinin gelişmediği'' ''2012 yılında hala daha enerji kesintilerinin olduğunu'' söyleyen insanlar var. enterkonnekte sistem bu her şey olabilir elektrikler hiç kesilmeyecek diye bir şey var mı? insanları anlamıyorum bende bir elektrik dağıtım şirketinde çalışıyorum. bir mahallede ag og tesis çalışması yapıyoruz yeni trafo kuruyoruz iletken kesitlerini yükseltiyoruz yapılacak çalışma için mecburen enerji kesiyoruz ama vatandaş yine isyan ediyor neden kestiniz diye. 14 metre direğin tepesinde gece gündüz yağmur kar demeden hayatını tehlikeye atan teknisyenleri kimse düşünmüyor. herkes hemen oturduğu yerden ahkam kesiyor. bugünkü büyük kesintide gösterdiki ağzı olan yine konuştu suçu bedaşa,tredaşa teişa ayedaşa attı. insanlar bu kadar mı tahammülsüz.. bu başlıkta bu konuyu tartışalım. siz neler düşünüyorsuz? enerji sürekliliği nereye kadar sağlanabilir. hiç kesinti olamaz mı? enterkonnekte sistemin çökmesi geri kalmışlık göstergesi midir?
 
sn; osmosis bana avrupa da bir ülkenin 3 saat elektriksiz kaldığını söyleyin.
1-Devlet bu kadar vergi alıyor neden yatırım yapılmıyor
2-Diyelim ki santral de arıza oldu tamam doğal bir olay ama o santrale yada o enterkonnek sisteme paralel bağlı bir santral bağlanamaz mıydı.
3-Elektriğin kesildiği yerler de bildiğiniz gibi büyük şehirlerdir.Siz türkiyenin en canlı ,en verimli sanayii bölgesini 3 saat elektriksiz bırakamazsınız.Devletin öyle bir lüksü yok..Bu millet vergisini veriyorsa yatırımı da yapsın arkadaş
Herkesin fikir ve görüşüne saygım vardır..bu benim düşüncem herkese saygılar..
 
Son düzenleme:
Anadolunun bir yerlerinde her gün kesiliyor saatlerce. En azından benim yaşadığım yerde 2-3 ayda bir 12 saati bulan elektrik kesintileri oluyor. Alt yapı yeterli değil. Ancak vergi toplamayı haksız kaçak elektrik tahsil etmeyi beceriyor devlet.
 
sevgili ampera; bir santralin devre dışı kalması durumu bahsettiğin gibi başka bir santrali devreye almak gibi kolay değil.. zaten bütün santraller enterkonnekte sistem dediğimiz birbirine paralel bir halde çalışıyor. bir santralin devre dışı kalması diğer santraller üzerine büyük bir yük bindiriyor bu sefer iletim merkezlerindeki trafolar devre dışı kalıyor. vergi veriyorum yatırım istiyorum diyorsun da bu ülkenin doğal kaynakları zaten sıkıntılı bana yeni bir enerji kaynağı göster o kaynaktan enerji üretelim. nükleer santral konusu geliyor herkes karşı çıkıyor, hidro elektrik santrali konusu geliyor herkes doğacı kesiliyor. peki o zaman bu ülke enerjisini nasıl üretecek? bak yakın zamanda kuzey amerika nasıl karanlıkta kalmış Northeast blackout of 2003 - Wikipedia, the free encyclopedia yada bak brezilya da sistem nasıl çökmüş 1999 Southern Brazil blackout - Wikipedia, the free encyclopedia. her şeyi devletten beklemeyin biraz da biz vatandaş olarak üstümüze düşeni yapalım şu enerjiyi evlerimizde iş yerlerimizde verimli ve tasarruflu kullanalım.
 
Bursa Kombine Çevrim Enerji Santrali'nde oluşan arıza için TEİAŞ'ın açıklaması şu şekilde:

"Saat 13.42'de olumsuz hava koşulları nedeniyle Bursa Doğalgaz Santralı'nda Adapazarı Hattına ait gerilim trafosunun patlaması sonucunda meydana gelen teçhizat arızaları Adapazarı'ndan İstanbul'a kadarki iletim tesislerinde arızalar olmuştur, bunun sonucunca Adapazarı'dan Babaeski'ye kadar olan elektrik sisteminde kesintiler oluşmuştur. Saat 14: 15'den itibaren peyderpey sistem toparlanmaya başlanmış olup saat 16: 15 itibarı ile sistemin yüzde 80'lik bölümüne elektrik verilmiştir. Geri kalan bölümü için çalışmalar kısa sürede tamamlanacaktır."


Oluşan arıza sonucu etkilenen yerler, ülkemizin en ürekten yerleridir. 3 saatlik bir kesinti (bazı yerlerde daha fazla) Ne kadarlık üretim kaybı olduğu daha sonra yapılacak olan analizlerde ortaya çıkacaktır.

Bursadaki santralin kurulu gücü 1400 küsür MW'tır (Bugünkü üretim rezervi ne kadardı bilmiyorum) Bu kadar büyük güçte bir santralin servis dışı kalması durumunda enterkonnekte sistemin etkilenmemesi mümkün değil tabi. Ama teiaş'ın (ve eüaş'ın) bu türden arızalara hazırlıklı olması gerekir. Hazırlıklı olduğuna da inanıyorum. Çünkü 100MW üzeri tüm santrallerin "Sekonder Frekans Kontrolü Hizmeti" verebilmesi gerekir. (Nehir, kanal, rüzgar, güneş jeotermal gibi bazı santral tipleri bundan muaftır).

Üretim santralleri, kurulu gücünün tamamı kadar elektrik üretmez. Rezervinin az bir kısmını yedekte tutar. Ani yük taleplerinde veya bugünkü gibi santrallerden birisinin servis dışı kalması durumunda Şebeke frekansı düşer. Primer frekans kontrolüyle önce frekansın daha da düşmesi önlenerek frekans sabit bir noktada tutulur. Sekonder frekans kontrolüyle de frekans istenilen değerler arasına getirilir. Santrallerin yedekte tuttukları üretim kapasitesi, yük tevziden gelen uzaktan kontrolle devreye alınır.

Arıza sonucu çeşitli illerdeki elektrik kesintilerinin sebepleri şunlardır: Elektriği kesmeyecem diye sistem iyice çıkmaza sokulmaz. Elektriğin en az kesilmesi gereken yerlerde kesinti olmaması için, çeşitli yerlerden yükler atılır, arıza gezdirilir.

Daha önceleri servis dışı kalan santrallerin raporları Teiaş tarafından yayınlanmıştı. Bugünkü olayın raporu da elbet yayınlanacaktır:

SUGÖZÜ TS – Ünite-1 25 Aralık 2005 servis harici olmuştur.
Olay anı: 09:39:12
Güç kaybı (ΔPa): 600 MW
TEİAŞ sisteminin toplam gücü(P): 17 311 MW
Nominal Frekans (f0): 50 Hz
Δf: 0,182 Hz
Fmin: 49,76 Hz
Δf2: 0,24 Hz
λ: 2532 MW/Hz

ADA-1 DGKÇ B1,2,3 (2 GT + 1 ST) Üniteleri 05 Ocak 2005 tarihinde servis dışı olmuştur.
Olay anı : 12:44:55
Güç kaybı: ΔPa = 750 MW
TEİAŞ sisteminin toplan gücü P= 20.001 MW
Nominal Frekans (f0) = 50.00 Hz.
Δf = 0.234 Hz.
fmin = 49.63 Hz.
Δf2 = 0,37 Hz.
λ= 2049 MW/Hz.


09 Şubat 2006’da KARAKAYA HES’de Gr-1,2 servis harici olmuştur.
Olay anı: 19:00:46
Güç kaybı (ΔPa): 500 MW
TEİAŞ sisteminin toplam gücü(P): 24.117 MW
Nominal Frekans (f0): 50 Hz
Δf: 0.175 Hz
Fmin: 49,75 Hz
Δf2: 0,25Hz
λ: 2024 MW/Hz


TEST AMACIYLA 7 MART 2006 TARİHİNDE KARAKAYA GR 5- 6 TRİP ETTİRİLDİ.
Olay anı: 15:56:27
Güç kaybı: ΔPa=500 MW
TEİAŞ sisteminin toplam gücü: P=20707 MW
f0 = 50.00 Hz.
Δf = 0.245 Hz.
fmin = 49.65 Hz.
Δf2 = 0,35 Hz.
λ= 1429 MW/Hz.


TEST AMACIYLA 7 MART 2006 TARİHİNDE KARAKAYA GR 5- 6 TRİP ETTİRİLDİ (TEST ÖNCESİNDE AGC OFF EDİLDİ).
Olay anı: 15:01:46
Güç kaybı: ΔPa=500 MW
TEİAŞ sisteminin toplam gücü: P=20707 MW
f0 = 50.00 Hz.
Δf = 0.255 Hz.
fmin = 49.61 Hz.
Δf2 = 0,39 Hz.
λ= 1289 MW/Hz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ndeki-frekans-kontrolleri-ornek-uygulama.html

http://www.teias.gov.tr/YanHizmetler/Sekonder Frekans Kontrolü (SFK) Hizmeti Uygulamaları/Sekonder_El_Ekitabi.pdf
 
Bu ayki elektrik tüketim tutarım 34,33 TL... Cart parası, curt vergisi, hart fonu vs. derken fatura tutarı 63,20 TL...

Neymiş ? "Hava şartlarından dolayı" gerilim trafosu patlamış...
Yedeği yokmuymuş bu koca santralda ???
Bu trafolar imal edilirken "hava şartları" düşünülmüyor mu ???
Bunların bakımları "ehil" insanlarca yapılmıyor mu ???

Benim bulunduğum yerde rüzgar santralı var... Böyle durumlarda EİAŞa güvenemedikleri için, devre dışı kalıyorlar... Çok acı değilmi?

Sistemin savunulacak bir tarafı yok... Tükettiğim enerjinin (o da yeterince pahalı ya) İKİ katını düzenli ve dürüstçe ödeyen tüketici olarak, "elektriğimi saçma sapan sebeplerden kesemezsiniz" diyorum...
Biz meslekteniz değil mi ? A trafosunda Bakım yapacaksanız, o bölgeyi B trafosundan besleyebilmelisiniz... Neden beslenemiyor ? Çünkü sistem yanlış ! Alt yapı yanlış ! Bakımları düzgün yapacak personel yok !!!
En önemlisi hala hakkını arayacak tüketici yok !!!
 
Amerikada EİH hatlarında yapılacak çalışmada enerji kesintisi olmuyor.Peki bu teknoloji ile alakalı değil mi?
 
2006 yılında ege bölgesinde 13 ilin elektriksiz kalması dolayısıyla dönemin Teiaş yönetim kurulu başkanı açığa alınmıştı.Arıza sebebi yine bursa termik santraliydi.Geçmişte böyle bir olay yaşanmasına rağmen bazı şeyler tecrübe edilmedimi?
 
kimse kusura bakmasın ama kimse tedaşı bana mazur göstermesin kullanıcıya en çok eziyeti eden kuruluşların en başında geliyor tedaş vatandaş isyan ediyor biz ne yapalımelimizden ne gelir demek acizliktir.öyle sektörler varki para kazanmak için nelerini feda ediyor sen o insanın para kazanacagı anda elektrik kesintisi yaparsan o insan elbet feryat eder ve bunda yerden göge kadar haklıdır tedaşın ve çalışanların görevi o elektrigi stabil bir şekilde kullanıcıya iletmek olabilecek hataları önceden gözlemleyip önlemini almaktır.

bir çok tanıdıgım tedaş elemanı var gerçekten iş yapmak iş bitirmek için çabalıyor ve malesef bir çok siyaseten bir yerele gelen kısmıda varki kaval dersinde damda kapıda gezmede drager gözlügü takıp caka satma derdinde. görevini yapandan allah razı olsun ama gerçekten oturup bi yerlerini büyüten o kadar çok kişi varki bu ülkeye olan sevgimi yitirmeme neden oluyor...
 
elektrik dağıtım şirketinde (haziran'a kadar) çalışıyordum. Hizmetten çok para kazanmanın derdinde idi genel müdürlük. bir çok şey'e şahit oldum. Diğer elektrik dağıtım şirketlerini bilemem ama benim çalıştığım yer öyleydi.

Proje tesiste 1 mühendis, 2 tekniker olarak görev yapıyorduk. sonra eleman azaltma politikası gereğince işten çıkartıldım(diğer tekniker benden kıdamli olduğu için beni çıkarttı müdür).

Neyse bizim görevimiz yatırımlar hakkında. 2 tekniker olarak işlere yetişemediğimizi mesela kablo serilirken yükleniciyi kontrol etmemiz gerekirken evrak v.s. başka işlerden bazen yüklenici kendi başına bıraktığımız oluyordu.
böyle olunca o tesis'den nasıl emin olabilirsiniz ki.
yüklenici yaptı gitti mesela kabloyu kanalda taş v.s. oldu yüklü bir tonajlı araç geçti hat üzerinden kablo yırtıldı. belki o anda bişey olmadı ama belli bir zamanda enerji ihtiyacı çok artınca kablo yüklenmeye başlayınca kablo patladı diyelim ne olacak.
kablo test aracı gelecek ara bul bulabilirsen. artık kablonun uzunluğu kısalığına göre ve ekibin uzmanlığına kalmış.

işin özü yapılan yatırımlar komik olanları da var, arızayı giderecek yatırım mesela, olanıda artık denetlenmiyor.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,687
Mesajlar
929,024
Kullanıcılar
452,389
Son üye
murat0441

Yeni konular

Geri
Üst