1mm sac kesimi

mcsultan

Üye
Katılım
22 Kas 2010
Mesajlar
206
Puanları
31
Slm. Bir arkadaşım saç kesebilirmisin dedi. Daha once ahsap dışında tecrübem olmadı. Susuz 1 mm sac kesimi yapılır mı?
 
Kesimin ebadına göre değişir ama genel olarak router ile çok zor. Makine epey sağlam olmalı. Spindle hızını da düşük tutmak lazım ama düşük hızda torku da iyi olmalı. Devri düşmemeli yani. İlerleme de düşük olmalı.
 
O kadar yazdim cevap cikmadi. Tekrar deniyorum. Oncellikle ilgilendiginiz icin tesekkur ederim. 2.2kw hertz. Saniyorum tork sorun olmaz. Govde beton gibi degil ama zayif ta degil. Eger denersem sizce devir, dalma derinligi ve ilerleme hizini hangi rakamlarda tutmaliyim? Kesilecek parca 1x1m. Sactan corba kasigi buyuklugunde parcalar olacakmis. Elimde su an hep 2 bicakli uclar var. Sanirim 3 yada 4 bicakli gerekecek.
 
2.2kw yeterli ama senin spindle'ın yüksek devirde 2.2kw üretiyor. Düşük devirde de aynı gücü verebilmeli. Gerçi dediğin gibi senin kesimde dalma çok kısa olacağı için devir problemi olmayacaktır.

4mm'den daha küçük uç kullanma. Anında kırılır. Eğer makineye güveniyorsan karbür uç kullan. Esneme yapabilir diyorsan HSS kullan. Titreşim olursa karbür çok kolay kırılır.

Spindle hızı: 2-3k RPM
İlerleme: 10mm/dk (bu en düşük ilerleme olabilir. Kesim oluyorsa yavaştan hızlandırabilirsin).
Dalma: 0.1-0.2mm
Dalma hızı: ilerleme hızıyla aynı olabilir.

Sacı zemine çok iyi sabitlemen lazım. Zeminle sac arasında boşluk olursa muazzam zırlama yapar ve bu titreşime dönüşür. Titreşim de ucu anında kırar.

Ben de bu yakınlarda sertleştirilmiş çeliğe kama yuvası açmayı deneyeceğim. Hemen hemen yukarda yazdığım değerlerin aynısını kullanacağım.
 
ben de kesmiştim zamanında çok düşük pasolarla 200-300 ilerleme ile. yanlış hatırlamıyorsam pasolar 0.05mm di çünkü hiç denemedim kesmediğim birşeyde ucu kırmak istemedim. düşük pasolarda gayet güzel kesti. devir düşük olmalı çok tutmamalısın. benim kestiğim her ufacık display ın gireceği bir delikti. büyük işlerde beklemek sorun olur
 
1 mm sacı pasolu değil tek seferde kesmeni öneririm. Pasolu kestiğinde sac sürekli olarak aşağı sünme olacaktır. Düşük Feedrate yüksek spindle devri olmalı ki malzeme kesildiğini anlamadan kesiliyor olmalı. Yani freze sanki malzemeyi eğeler gibi kesmeli. Ha bu arada 1.5 mm 3 mm gibi ince frezeler ile kesimi bu şartlarda rahat yaparsın
 
Tek sefer. Yuksek devir. Dusuk feedrate. Uc asiri isinmaz mi.
 
bana da ilginç geldi
 
Sert malzeme kesmede problem ucun ısınması ve kırılması. Özellikle işlemde dalma varsa, yani uç malzemenin ortasına dalıyorsa uçun u kısmı, (yani ucun uç kısmı işte) çabuk deforme oluyor. Dolayısıyla programın ileri aşamalarında dalma daha da zorlaşıyor. Kayserilinin önerisinde ise uç dalma yapmıyor. Ucun helis kısmıyla yandan kesiyor. Helis kısmı uç kısmına göre daha zor deforme olur. Yani mantıklı bence.
 
O zaman 4 bicakli 3mm ucla deneme yapsam. Feedrate ve deviri hangi civarlarda tutmaliyim. Birde yuksek devurde calisacaksam acep 2 bicaklida is gorur mu
 

Forum istatistikleri

Konular
129,007
Mesajlar
922,451
Kullanıcılar
451,218
Son üye
emrah asrav

Yeni konular

Geri
Üst