2 kaynaktan 2 aynı tip trafoyu beslemek?


mesajımı güncelledim ama yetişemedim. bi kavram karmaşası olduğunu düşünüyorum. aynı fazları yakalama işlemine senkronizasyon diyoruz zaten. daha öncesinde faz sırasını ve sözde aynı fazı eşleştirme için aşağı resimdeki üç lamba metodu kullanılıyor ve muhtemelen buna yanan veya sönen lamba metodu diyorlar.

 
yanan veya sönen lamba metoduyla faz sırası belirlenir, aynı fazlar belirlenemez.
Bunu siz yazmadınız mı? Faz sırası belirlenir diye başka kimse yazmadı sanki. Ben lambarla nasıl faz sırası belirleneceğini bilmiyorum ama senkron anı lamba metoduyla tespit edilebilir.
3 yöntem varda yanan lamba zor o yüzden yazmadım.
 

yanan veya sönen lamba metodu konusunda mutabık mıyız diye daha önce bi mesaj atmıştım. orada bahsettiğim üç lamba metoduydu bununla da faz sırası belirleniyor. aşağıdaki mesajda sönen lambadan sizce ne anlaşılmış? ayrıca bahsettiğiniz sönen lamba faz (dönüş yönü) sırasını garantiliyor mu?


 
Son düzenleme:
Ben dönüş yönünü belirlemek için lamba metodu kullanılır demiyorum ki garantisi var diyeyim bunu siz söylüyorsunuz. Yanan / sönen/ dönen lamba metodları senkron anın tespiti için kullanılan yöntemler. Dönüş yönünü cihazla, asenkron motorla tespit edebilirsiniz. Siz yazınca biraz araştırdım lambalarla da dönüş yönü tespit edebilmek için bir yöntem varmış ama bu yöntem dönüş yönünü garanti ediyor mu sizin sorduğunuz soruyu size sorayım.
Dönüş yönlerini tespit ettik şimdi alternatör uçları arasına lambaları aşağıdaki gibi bağlarsak:
Alt1 Alt2
1.uç lamba 1.uç
2.uç lamba 2.uç
3.uç lamba 3.uç

Lambalar söndüğü an alternatörlerdeki fazlar arasında faz farkı sıfır demektir.
Öyleyse ben
1.uç R
2.uç S
3.uç T desem ne değişir

1.uç T
2.uç R
3.uç S desem ne değişir?
İstediğim ismi yazarım. Ama daha önceden yükü besleyen alternatör uçları 1.uç R
2.uç S
3.uç T diye işaretlendiyse bende 2. alternatör uçlarına R S T diye isim vermek durumundayım.

Bu arada konu trafodan jeneratöre geçtiği için kafa karışıklığı yaşıyoruz.
Tr//Tr bağlanması ile Jen//Jen, Jen//şebeke bağlanması farklı konular.
 
Son düzenleme:

faz sırasını belirlemek için ''üç lamba metodu'', aynı fazları senkronlamak için de ''sönen lamba metodu'' kullanıllıyor. dikkat edersen iki metotda da lamba kurgusu aynı. sanırım bu kavram karmaşasına neden oldu. daha sonra bi kaç ekleme daha yapacağım.


ÜÇ LAMBA METODU:
''Faz sıralarının aynı olup olmadığını anlayabilmenin bir diğer bir yöntemi ise şalter kontaklarına paralel üç faz lamba grubu bağlamaktır. Burada bağlanan lambalar 220V‘luk ise her bir faza iki adet lambanın seri olarak bağlanması gerekir. Çünkü şebeke ve generatörlerin aynı fazlarına ait gerilimlerin açıları birbirine göre maksimum olduğunda 180º, minimum olduğunda ise sıfır derecedir. Açı maksimum değerinde iken iki faz arasındaki gerilim farkı 440V, minimum olduğunda ise 0V‘tur. Sonuç olarak bağlanacak olan 220V‘luk lambayı maksimum gerilim değeri patlatacaktır. Üç fazlı lamba gruplarının bağlantısından sonra S anahtarı açık iken her iki alternatör çalıştırılır. Alternatörlerin aynı fazlarına ait gerilimler arasındaki fark maksimum iken, şayet lamba grupları hep beraber parlak yanıp sonra hep beraber sönüyorlarsa her iki alternatörün faz sıraları aynıdır. Eğer lamba gruplarından iki faza ait olanlar aynı anda yanıp sönerken üçüncü faza ait lamba farklı zamanlarda yanıp sönüyorsa generatörün farklı yanan faz çıkışı diğer bir faz ile yer değiştirilir ve üçüncü faza ait lambaların aynı anda yanıp sönmeleri sağlanır.''


SÖNEN LAMBA METODU:


KAYNAK: https://onurbagdat.medium.com/gener...fadeyle senkronizm anının yakalanması gerekir
 
Evet yazmıştım. Benim bilmediğim bir yöntem. Lambalar ile hem dönüş yönü belirlenebiliyor hemde aynı fazlar tespit edilebiliyorsa anlaşamadığımız mevzu nedir?
Bu örneği verip sizce ne anlaşılmış diye sordunuz. Konu trafo üzerine. Verilen cevapta mantıklı. Sizin bahsettiğiniz "üç lamba metodu" burada geçerli değil zaten. Benim bahsettiğim yanan/ sönen/ dönen lamba metoduda geçerli değil. Çünkü iki trafonun paralel bağlanması üzerine konuşuluyor. Trafodaki faz açısı jeneratördeki gibi sürekli değişip durmuyor ki senkron anını yakalamak gibi bir dert olsun.
Verilen cevapta kasdedilen şey aynı fazlar arası ( tabiki faz farkı yoksa ki olmaması düşünülürdü çünkü trafoların birebir aynı olduğu belirtilmişti) voltaj farkı sıfır olacağından lamba sönecektir. Fazlar farklı ise lamba yanacaktır.
 
Üniversiteye bir gezi düzenleyip test istasyonu üzerinde çalışma yapmak lazım @sami inci babanın emoyla arası iyi . Biz burun kıvırıp istifa edeli çok oldu
 

bu konunun doğduğu yer aslında burası. mevzu bütünlüğünde şebeke-şebeke, şebeke-jeneratör paralellenmesi var zaten. ben sadece meramımı anlatabilmek için jenerator-jenerator paralellenmesini ekledim. faz farkı ha döner makineden kaynaklanmış ha trafoların bağlantı grubundan bi şey fark etmez. demem o ki konu dağılıyor olabilir ama kesinlikle amaçtan bi sapma yok.

aşağıdaki mesajda her iki trafonun AG çıkışlarında aynı fazı bulmak için yanan veya sönen lamba metodunun kullanımını siz onaylamadınız mı? üstelik konunun ilk mesajında iki trafonun iki farklı kaynaktan beslendiği özellikle belirtilmiş. iki trafonun bağlantı grupları da aynı fakat karşılıklı gerilim ölçümlerine bakıldığında fazların senkronize olmadığı net olarak anlaşılıyor.

 
Son düzenleme:
Evet onayladık. Yanan ve sönen lambadan anlaşılması gerekenide bir önceki mesajın sonunda açıklamıştım. Trafoların farklı kaynaklardan beslendiği ayrıntısını kaçırmıştık onuda siz belirttiniz sizide onayladık.
Üniversiteye bir gezi düzenleyip test istasyonu üzerinde çalışma yapmak lazım @sami inci babanın emoyla arası iyi . Biz burun kıvırıp istifa edeli çok oldu
Aslında elimde test yapmak için iki adet trafo var ama o trafoları yan yana getirmek için kuvvet bende yok. Ben hiç kayıt olmadım ne kaybettim hiç bir fikrim yok.
 
Son düzenleme:

farklı kaynak veya değil konu sahibi arkadaşımız her iki trafonunda hat-faz gerilimlerini ölçmüş ve yaptığı karşılıklı ölçümlerde de 460V-230V değerlerini almış. sanki başka ölçüm kombinasyonu kalmış gibi hala aynı fazlar lamba metodlarıyla bulunmaya çalışılıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…