2000kwa lık bir fabrıkada reaktif %7 oldu

kahraman 77

Paylaşımcı üye
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
241
Puanları
106
Yaş
48
Konum
Robtek otomasyon
selam arkadaşlar
gıda fabrikasında teknik birim müdürüyüm

12 seneden beri elektrikle uğraşıyorum.çalıştığım fabrikada ilk zamanlar reaktif %20lerde iken bazı denemeler sonucu reaktifi %7 ye düşürdüm kapasitifte artmıyor
yardımcı olabilirim.
 
Arkadaşım iyi yapmısın güzel yapmısında.Tesisin reaktifi % 20 iken ki durumunu ve yaptığın işlemleri sıralasa idin , paylaşım ruhuna daha uygun düşerdi.Senin ifaden biraz reklam gibi olmuş..
 
zeum arkadaşa katılıyorum, biz de bu işin içindeyiz, farklı bir yöntemle yapmış olabilirsiniz, paylaşırsanız daha güzel olur.
 
diğer arkadaşlar gibi bende merak ettim bunu nasıl başardığını. reaktif röleden önce kompanzasyonmu yaptın acaba
 
Selam arkadaşlar benim kontrolümdeki bir işletmede 1600 kVA trafo var ve işletme mekanik sayaç kullanırken sorun yoktu ancak Elektronik sayaç takıldıktan sonra herşey alt üst oldu ne denediysek başarılı olamamıştık .Hatta bir iki defa %33 ü aştık

Fabrika çalıştığı zaman tam güçte çalışıyor ama bazen günlece sade 3-5 tane aydınlatma armatürü oluyordu buda kompanzasyon gruplarının güçleri ile çok fazla oynamamızı engelliyordu .

Son çare olarak günde 3 defa sayaç takibi yaptık sabah öğle ve akşam ve gördükki fabrika çalışmadığı dönemlerde reaktifi yazdıran trafonun kendisiydi .Sayaç O.G. kısmında ve kompanzasyon akım trafolarıda A.G. tarafında olduğu için reaktif röle bunu göremiyordu ve kompanze edemiyordu.

2 adet 20 kWaR kondansatör sabit yaparak bu sorunu çozdük.

Bu olayı ve çözümünü pek çok arkadaşım mutlaka biliyordur ama biz bunu deneye yanıla öğendiğimiz için paylaşmak istedim..

Şu anda reaktif %9 kapasitif %7

Hepinize kolay gele..
 
Teşekkürler,benim sorum sabit kondansatör grupları genelde trafolar için mi koyuluyor,işletme için gerektiğinde devreye alınıp,çıkartılabiliyor.
 
Roboelektronik ' Alıntı:
Teşekkürler,benim sorum sabit kondansatör grupları genelde trafolar için mi koyuluyor,işletme için gerektiğinde devreye alınıp,çıkartılabiliyor.

Tesisin Elektrik tüketimi O.G. den ölçülüyorsa
Kompanzasyon panosu A.G. de olduğu için tesisin çektiği reaktifi belli oranın altına düşürüyor. Güç trafosunun reaktif kaybı açıkta kalıyor.Güç trafosunun boştaki reaktif kaybı için,kompanzasyon panosu Reaktif güç rölesinin beslendiği akım trafolarından önce beslenmek kaydı ile sabit kondansatör bağlanması gereklidir. Güç trafolarının markasına göre değişsede genelde trafo gücünün % 2,5-3 oranında seçilmektedir.

Tesisin elektrik tüketimi A.G. den ölçülüyorsa
Sabit kondansatör bağlamak için iyi düşünmek gerekir. Bu noktada sabit kondansatör bağlamanın kriteri tesisin en düşük yük durumuna göre olabilir.O da birinci grup kondansatörün sık devreye girip çıkarak teçhizatın yıpranmasını önlemek için olabilir. Saygılar..
 
Sabit kondansatorun kullanıldığı bir başka durumda şudur;
Reaktif guç kontrol rolesinin bağlı olduğu akım trafosunun prımerinden geçen akım ,trafonun etıket değerının % 10'undan aşağı olduğunda rolelerın hemen hemen hepsı sağlıklı çalışmaz.Bu durumda ılk kademe gucunden daha kucuk değerde sabıt kondansator bağlanabilir.Ama çekılen akımı iyi olçmek gerekır,çünkü çekılen akım tek fazda ise bağlanacak kondansatorunde monofaze olması gerekır .Aksı taktırde bir fazı reaktiften kurtaralım derken diğer fazları kapasıtıfe sokarız.
 
Sabit kondansatör A.G'de sadece trafo sargılarından kaynaklanan endüktif yükü kompanze etmek için konulur. 800kVAr kompanzasyonun var Rölen arızalandı 5kVAr sabit grup ne işine yarayacak zaten mantıken bunu düşünmeniz gerekir böyle birşey yok. İkinci mevzu kondansatör grupları için 1-0-2 enversör pako kullanılır 1 manuel 2 otomatik pozisyonu, röle arızalandığında istenildiği kadar grup manuel poziyondan devreye alınır siteye koyduğum kompanzasyon kumanda şemasını incelerseniz göreceksiniz.
 
benim anlatmak istediğim konu farklı.bir işletmede gunduz normal akım çekilirken gece veya haftasonu çok düşük akım çekıldığınde role bu akımla uyarılamadığından devreye kondansator almıyor.bu durumda çekılen akım olçulerek veya varsa powermetre ile çekılen reaktif güç olçulerek devreye sabıt kondansator bağlamamızı kastediyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,983
Kullanıcılar
452,750
Son üye
onuryilmaz6464

Yeni konular

Geri
Üst