2D-3D GÖRÜNTÜ İŞLEME

Sn. bilgekaan,

Kameranın kalitesi tabii ki de önemlidir ancak görüntüyü işlenebilecek hale getiren kamera değil kart ve yazılımdır. Şunu da söylemek lazım ki kameralar önemli değil derken hangi standarda göre oldukları (NTSC, PAL) önemlidir.

Robotik görüntü işleme uygulamalarında, CMUcam denilen orjini Carnegie Mellon Universitesi olan ve adını da oradan alan kamera çeşidi yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta bildiğim kadarıyla her sene de yarışmalar düzenleniyordu, hala devam ediyor mu emin değilim.

Amerika'da Pixelsmart diye bir frame grabber üreticisi var, 2 yaz önce teknik destekleri ile görüşmüştüm ve shipping ile Türkiye'ye yolladıklarını söylemişlerdi. Örnek verecek olursak; ben renk gereksinimi olmayan bir uygulama yapmak için sorduğumda, bana PS512-8-PCI ürününü kullanarak kendi yazılımları ile saniyede 4 frame yakaladıklarını söylemişlerdi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla,
 

bunun için sick vb. üreticilerin ürünleri mevcut. siyah beyaz tv gibi düşünebileceğiniz 2d kamera veya aynı işi gören ekipmanla yapmanız mümkün. burada esas işi yapan kameranın yazılımı vd ışıklandırmadır. plc ile kamera yı haberleştirip istediğiniz gerçekleştirebilirsiniz. bazi kriterler de önemli okuma süresi, ortam aydınlatması parçanın yüzeyi yazının rengi vb.. aklıma gelenler bunlar. daha ayrıntılı bilgiyi üretici firmalardan alabilirsiniz.

sizdeki uygulamaya benzer uygulamaları tofaş, renault vb.. otomotiv firmalarına şirket olarak yapmıştık.
 
Görüntü işlemeyi WebCam aracılığıyla bile yapabilirsiniz. Burada önemli olan sizin programcılık yeteneğiniz.

OpenCV ve GDI+ terimlerini biraz araştırın. Microsoft kütüphaneleri ile geliştirme yapacaksanız System.Drawings bile işinizi görecektir. Oldukça basit bir uygulama.

Ancak fazla kasmadan bunu uygulamak istiyorsanız Smart Kameralar çözüm olacaktır. Bu konuda Vision Control Pictor veya Sick ürünlerini tavsiye edebilirim.
 
Matlab da image correlation işlemi nasıl yapılır? Örneğin; ortak noktaları kesişen iki resmin correlation ını nasıl alabilirim?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…