3. El Yapımı CNC Makinem (Fotoğraflı ve Videolu)

şimdi her nokta milimetrik hizalı :D
tam 1 saat 15 dakkada bitirdi.
feed rate 640mm per min.
6mm 2flute mdf ucu
pocket yaparken 3mm talaş kaldırma.
 
gopro gibi geniş açılı bir kamera olsa da bende yapsam böyle :D
 
[MENTION=414]KAZIMUGUR[/MENTION] hocam size bir sorum olacak. vakum tablaları biliyoruz. kocaman kütleli şeyleri bile milim oynatmadan sabitleyebiliyorlar. fakat kesici uç kesilen malzeme ile işini bitirince vakum tablaya mutlaka değiyordur.. zarar vermiyor mu ??
 
Kesiyor .
Kesiyor kesmesinede hava bölüm bölüm emiliyor , bu sayede bir bölme hava kaçırsada diğerleri malzemeyi sabit tutabiliyor.
Genel olarak sulu vakum kulanılır.
Ufak tefek işlerde pcb gibi mesela basit eski buzdolabı motoru olabilir.

Maksada ve hayal gücünüze bağlı olarak çok değişik şekillerde dizayn edilebilir.

Çok yüksek güçlü sistemler kaplamasız mdf altından emiş yapabilir.
Bu şekilde üstteki mdf zarar görsede traşlanıp tekrar tekrar kullanılır.


 
En iyisi yağlı vakummuş sanırım. Sessiz ve güçlü bir sistemmiş. Buzdolabı motoru ile bende yapmayı düşünüyorum küçük cnc için. Buzdolabı motoru hangi yağlı sulu kuru dan hangi sınıfa giriyor. :D Ne kadar sağlıklı olur buzdolabı motoru ile vakum yapmak.

Tabla üzerindeki şekil nasıl olmalı kanallı olup lastikle gerekli bölgeyi çevirmek mi yoksa sadece sık sık küçük delikler delip her delik etrafına yuvarlak conta mı koymak doğru olur ? O-ring gibi mesela


sx8fAv5f8js.jpg


vacuum_table_2-10.jpg
 
@KAZIMUGUR hocam size bir sorum olacak. vakum tablaları biliyoruz. kocaman kütleli şeyleri bile milim oynatmadan sabitleyebiliyorlar. fakat kesici uç kesilen malzeme ile işini bitirince vakum tablaya mutlaka değiyordur.. zarar vermiyor mu ??
Zarar veriyor tabii ki, bunu engellemek için vacuum chuck denen kavrama blokları icad edildi, patentli sistemler var bi tanesi schmalz firmasının sistemi. schmalz sadece vakumla tutma üzerine çalışan bi firma tonlarca yükü sadece vakumla kaldırmaya yarayan onlarca patentli ürünü var.
Bu vakum blokları zedelenmesi durumunda değiştirilebiliyor ve ana vakum tablası ile kesilen malzeme arasına yerleştiriliyor.

[video=youtube;2KKg-yWbmtA]http://www.youtube.com/watch?v=2KKg-yWbmtA[/video]

Ben bir sonraki projede buna benzer bi sistem yapıcam kısmetse :)
 
En iyisi yağlı vakummuş sanırım. Sessiz ve güçlü bir sistemmiş. Buzdolabı motoru ile bende yapmayı düşünüyorum küçük cnc için. Buzdolabı motoru hangi yağlı sulu kuru dan hangi sınıfa giriyor. :D Ne kadar sağlıklı olur buzdolabı motoru ile vakum yapmak.

Tabla üzerindeki şekil nasıl olmalı kanallı olup lastikle gerekli bölgeyi çevirmek mi yoksa sadece sık sık küçük delikler delip her delik etrafına yuvarlak conta mı koymak doğru olur ? O-ring gibi mesela

sx8fAv5f8js.jpg


vacuum_table_2-10.jpg

Buzdolabı motorları küçük ve kısa işler için yeterli olabilir 20cm² lik bir bloğu tutmak için yaklaşık 27 mbar negatif hava basıncına ihtiyacınız var. orta halli bir buzdolabı motorunun hava emiş ucu 29 mbar civarında emiş sağlıyor. ancak
Buzdolabı motorları hava üflemek için tasarlanmış yapılar, bu nedenle hava emiş ucu aynı zamada soğuk havayı içeri alıp motoru soğutma işine yarıyor. uzun süre kullanımda bu soğutma gerçekleşmediği için motor fazla ısınıyor 20 dakikada 130 derece civarına kadar çıkıyor ısısı. bu nedenle kısa işler için kullanılabilir.

Başka bir alternatif buzdolabı motorunu bir basınç tüpüyle kullanmak.
Vakumlama zincirine basınç tüpü eklediğiniz zaman, buzdolabı motorunu istediğiniz baasınç değerinde otomatik durdurma imkanınız doğuyor.
Bu sayede motorun soğuması için zaman kazandırmış oluyorsunuz.
Basınç tüpüne 2 adet buzdolabı motoru bağlarsanız çok daha yüksek vakum değerleri ve daha uzun çalışma imkanınız olur.
Tabla ile ilgili de şu videoyu izleyin. alışılagelmiş vakum sistemine çelik bir tabaka ekleyerek çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.


Düzeltme: Videonun sahibi youtube dışında izlenmesini engellemiş. üzerine tıklayıp youtube'da izleyebilirsiniz.
 
Ahşap işlerinde 2 türlü vacumlama sistemi vardır.
1-Fincanlı vacum.
9286406_orig.jpg

Bu sistemde küçük fincanlar ile kesilecek malzemeye göre vakum yerleri değiştirilip kesim işi yapılır.
Kesimde 2 yöntem izlenir, eğer fincanlara zarar vermeyecek kesimler varsa yada hesaplaması kolaysa yada standart iş ise bıçak malzemenin dibine kadar indirilebilir ve kesim yapılır.
Eğer kesim karışık ve fincan yerleri hesaplanamıyorsa yada üşengeç bir operatör varsa kesim malzemenin altında bir miktar pay bırakılarak yapılır (0.2-0.3). Bu sayede bıçağın fincanlara değme riski ortadan kalkar. Ancak bu tip kesimlerde sonrasında temizlik işi çıkar.
Bazıları sürekli aynı işi yapıyorsa tek yüz Lam malzemeden yada değişik malzemelerden bir vakum kalıbı yaparak da kullanabiliyor.

2-Flat tabla
i_MAKSER.CNC.ROUTER.120250.EBATLARINDA.FLAT.TABLALI.VAKUM.MOTORLU_1315388155.jpg

Fabrikasyon üretilen CNC lerde küçük kanallarla hava dolaşımı sağlanan standart tablalar bulunur. Değişik noktalarından vakum hava çekiş delikleri mevcuttur. Bunlar ya bölgelere ayrılmıştır yada standart aralıklarla tüm tablaya eşit dağıtılmıştır.
Eğer bölgelere ayrılmışsa her bölge için bir açma kapama musluğu yada butonu vardır. Bu sayede yapılacak işin ebatına göre vakum ayarlanabilir. Kullanılmayacak bölgelerde boşa vakum gücü harcanmaz ve iş yapılan bölgede toplanır bu sayede vakum gücü verimli kullanılmış olur. Eğer vacum tablası bölgelere ayrılmamış ve buna uygun bir düzenleme yoksa bu seferde kullanılmayan bölgelerdeki vakum delikleri özel conta tıpalarla kapatılarak bu bölgedeki vakum kapatılabilir. Bu şekilde ki tablanın üzerine direkt malzeme konmaz. Önce 12-16 mm kalınlıkta ham mdf konur. Bu sayede kesim işlerinde bıçağın fabrikasyon tablaya zarar vermesi engellenmiş olur. Vakum önce konulan bu ham MDF yi çeker daha sonra üzerine konan işlenecek malzemeyi. Bir süre sonra bu konan MDF tabla
bıçak izleriyle tahrip olur, belirli aralıklarla bu tabla MDF 0.2-0-5 arasında taranarak düzeltilir. HEr taramada MDF belli miktar döner ve bir süre kullanımdan sonra bu MDF tabla atıl olur. Yeni bir MDF tabla konularak aynı işlemler yapılır.

Her iki sisteminde kendine göre artı ve eksi yönleri vardır. Fincanlı olanlar genelde dar CNC lerdir ve genelde kapak işlerinde kullanılır. Flat olanlar genelde 2100x2800 olanlardır.

Vakum tablası yapmak aslında hiç de zor değil. Hava geçirgenliği olmayan sert bir malzemeden kendinizde yapabilirsiniz.
Tüm tablalar için geçerli olan kuralı uygulamayı unutmayın ama.

"Yeni tabla konmuşsa, mutlaka taranır..."
[video=youtube;sx8fAv5f8js]http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=sx8fAv5f8js&feature=endscreen[/video]

[video=youtube;lvfSaxDcgTk]http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=lvfSaxDcgTk&feature=endscreen[/video]
 
Son düzenleme:
vakum işi hobby medefe cnc ye gerek yok yaaa :D tablayı hizaladım bana yeter de artar bile :D
bu gün pleksiye yazı denemesi yaptım.
çok fazla istediğim gibi olmadı ama iş görür mü ?? elbette görür
30 derece. ucu0.5 ya da 0.4 gibi bir kalınlığı olan engraving ucu ile yaptım. (hala hongkong dan 15 derecelikler gelmedi..)
pleksiye 0.2mm girerek yaptım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,799
Kullanıcılar
450,914
Son üye
tugbag

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst