3 fazlı Asenkron Motor Yüksek akım çektiğinde Ters Yöne Dönmesi hk.

İnverterden programlanan output varsa istediğin akım esiğini gecince kontak alabilirsin.
Telemeknik ve Siemens mm4 lerde böyle programlanabilen bir output var.
Akım aşıldı bilgisini alınca önce motoru durdurur sonra ters cevir komutu üreterek istediğini yapmak mumkun.
PLC varsa sadece inverterden alınacak bir kontak işini çözer.


düzeltme: İnverter olmaksızın demişsiniz. O zaman akıma baglı kontak veren hassas roleler var,onlrdan kullanmanız gerek.
 
bir bilgiyi eksik verdim, Motor Yüksek akım çekerken zaten durma noktasına gelmiş oluyor.

Prosesi şöyle anlatabilirim: Helezon vida ile Talaş parçaları taşıyoruz. Talaş parçalarının arasına tahta parçası geldiği zaman Vida sıkışıyor ve Motor termik attırıp Prosesi durduruyor. Bu tarz durumlarda teknisyen gelip Termik şalteri kaldırdıktan sonra Motoru Ters yöne çevirerek Vida sıkışmasını çözüyor ve Prosese tekrar start veriyor.
Bu tip sıkışmaları Prosesi durdurmadan çözmek için yukarıda izah ettiğim Enstrüman gibi bir çözüme ihtiyacım var.
İnternette araştırdım bu konuyu ve bir ürün gördüm ama daha önce kullanmadım.Ama sizin aradığınız işe yarayabilir.DMP Serisi çok fonksiyonlu motor koruma rölesi.Bunda zaman ayarıda varmış eğer aşırı akımda zaman kontağı varsa o kontağı çıkış ucundan yararlanabilirsiniz!
 
Arabaların elektrikli otomatik camlarında kullanılmakta dediğiniz sistem araştırabilirsiniz cam kapanırken sıkışma olduğundan camı geri açıyor belki küçük motor kullanıldığından işinize yaramayabilir ama en azından çalışma sistemini öğrenebilirsiniz.
 
Sorunu bildiğiniz göre oraya büyük ölçüde cisim kaçmasını engelleyecek tedbir alsanız? Mekanik olarak aklıma şu geldi cd/dvd kafa mekanizmalarında benzer yapı var yatay üst üste 2 dişli var (mavi) arada bir tırnak ve yay var sıkışma olduğunda dişliden biri motor hareketini bi miktar devam ettirir ve yay sıkışıyor. Benzer yapı yuvarlak dişlilerde de vardır yapılabilir, alarmlı masa saatlerindeki alarm tetikleme, araç debriyaj sistemi gibi...
S2B-laser-head-SOHDS2B-Optical-Pickup-DVD-LENS-SOH.jpg

Yine her sorunun farklı birden fazla çözümü var deyip diğer arkadaşlara topu atıyorum :)(@cncarastirma arkadaşımızın radarına yakalanmamış ki henüz yorum yazmamış). Saygılarımla.
 
Aleyküm Selam ve rahmetUllah(c.c.)
Acizane birşeyler eklemiş olalım, naçizane ismimizden, bahsetmiş forumdaşlarımızın veslesi ile...
Elektronik olarak direk çözümlenebilir bir mesele.
Bahsedildiği gibi debrijaj kullanımı (debriyaj ayarı ile) motorun aşırı akım çekmesini engelleyebilir ama akımın yükselmesi ile gereğini yapan bir devre gerekmekte. Bahsedilen sistemin devri ve gücü muhtemelen zayıftır. Hangi makinada olduğu, ve teknik özellikleri verilirse makbule geçer.

Şimdi biz çıkar elektromıknatıs(üstten bağlı elektromıknatıs) ile taşırız malzemeyi ta ki alüminyum işlenene kadar...

Buzdolabı kompresörlerinde yüksek akımda yardımcı sargıyı devrede tutan tip röle işin bir kısmı için düşünülebilir.Bu röle ana motoru devreden çıkartıp küçük ve uygun dişli ile devri azaltılmış bir motoru ters yönde devreye alarak sistemi çözebilir ve sistem normal haline döner ki yine de ek bir şeyler lazım. Saydığımız uygun özellikler kombine de edilebilir.

Ana motorun devreden çıkarılması namına debriyajlı motor ve ya gevşetilme uyarlaması ile varyatör(otomatik değil) ve ya otomatik varyatör-kavrama(zorlanmada boşa dönme uyarlaması için), devir arttığında açılan tırnaklı kavrama ile de birşeyler yapılabilir.
İşi yine mekanik mi çözer ? Motorun çevirdiği aksam evvela harekete başladığında aynı zamanda sarmal yaylı tip bir kısmı döndürerek geriyordur. Bu kısım ise gayet işe uygun ve yumuşak tasarımlı ratchet tırnaklı mekanizma sayesinde belirli bir gerginlikten sonra tırnak attırmaya başlıyordur. Devirler düşük olduğundan düşünülebilir. Sıkışma anında akım artması ile buzdolabı kompresörlerinde olan aşırı akım rölesi devreye girip motoru boşa aldığında (debriyajından) ve ya durdurduğunda gerilmiş kısım otomatikman geri dönüş yaptırır. Debriyaj anında röle bırakıp motor yeniden kavradığından geri döndürme yayının yeterli hzı vermesi lazım ve ya röle zamanlayıcı ile çalışabilir ve ya gerilmiş sarmal yaylı kısmın gerilmesinin açılması (limit) switch ile kontrol edilebilir.

Sayın By lent in bahsettiği gibi malzeme kaçmasının oluşturduğu sorun; kaçmayı engelleme, taşıma mekaniği değişimi(paletli, yaylı geri dönebilen paletler...), kaçan tahta parçasını kesebilecek tasarım, kaçan parça için esneyerek üzerinden atlayan tasarım düşünülebilir. Tabi takılmayı aşmak için vida bir ucundan kaldırılabilir de ve hatta motorda ters yaylı bir bağlantı olursa zorlanma ile motor kendisini (aynı zamanda vidayı) havaya kaldırır zorlanma geçince yay geri indirir.Yoksa iş hidrolik mantık devrelerine kadar yol alır gibi görünüyor... Mekanik olarak sarmal yaylı geri dönme yerine bir seviyeden sonra geri basan(yani kilitlenmeyen) tasarımlı hido akülmülatör yaylı kısmıdaki yay yerinde bir hidromotor ile kullanılabilir. Aslında vidayı hidromotor döndürürse geri dönüş aşırı akım rölesinin hidro vanaya bir çıkış vermesine bakar. Zorlanma anında uygun tasarımlı motor bloğunda araya giren bir 3. dişli ile ters de döndürülebilir kısa zaman. Motorun zorlanmada esneyen yay ile kombine tasarımı uyarlanabilirse en uygun çözümlerden olur.

Şimdi elektrikçiler çıkıp bahsettiğimiz aşırı akım rölesini bir darbe anahtarına bağlıyıp(ters yön için kontaktör vb), motordan bir zaman rölesi ile (motorun zorlanmaması için) gecikme yapıp bir iki ekleme ile de işi bitirip konuyu sonlandırabilir.

Devirler yavaş ve güç az olduğundan bahsedildiği gibi motorun zorlanması yanması ön planda değil. Bu meyanda zorlanma anında motor birkaç saniye bekleyebiliyorsa, aşırı akım için bahsettiğimiz röle ile küçük ve dişli oranı ile devri gayet azaltılmış bir motor bir miktar ana motora ters hareketi verip devreden çıkabilir.

Sayın @Suat_Korkmaz ın paylaştığını hatırladığımız bizim de evvelden bildiğimiz kılavuz açımında zorlanma ile ters dönen mekanizma burası için gibi. Mekanizması paylaşılmazsa yine forumda keşfedilmeye mecbur olsa gerek ve de bu iş için uyarlanması gerek.

Yine eski tip küçük eksantrik preslerin kama-kavraması tip sisem zorlanmaya bağlanarak sistem uyarlanmasında düşünülebilir.

Bu işe özel elektromekanik (impuls rölesi vb) ihtiyacı karşılar bir cihaz da forumda tasarlanabilir.

Başarılar...
 
Birçok bahsedilen oldu, zorlanma engelleme için tork konvertörü de akuple olabilir ama hidro motorun döndürdüğü vidanın, aşırı akım rölesi ile etkinleştirilen hidro vana tarafından ters döndürülmesi temel olarak işi çözebilir(röle bırakınca vana da brakır bu kısa etkin zamanda ters dönme sağlanır).
 
Bu gün başka bir uygulama denedin ve istediğimizi elde ettik.
Küçük bir PLC ve İnductive Proximity sensör ile problem çözüldü. Algoritmayı aşağıda olduğu gibi denedik;
- Motor start alıyor
- Start aldıktan 1 saniye sonra Motor devri ölçülüyor.
- Motor 1500 d/d ile dönüyor.
- PLC'de devir sayısı 1300 d/d'nın altına 2 saniye kalırsa Otomatik olarak 5 saniye boyunca terse dönecek.
- Sonra düz yöne dönmeye devam edecek. Yine 1300 d/d'nın altına düşerse aynı işlem tekrarlanıcak.
- Eğer bu işlem 30 dakika içinde 5 defa tekrarlanırsa sıkışma alarmı verecek.

Firmalara böyle bir uygulama için modül yapmasını öneririm. Vida uygulamasını yapan bir çok firma bu modülü mutlaka tercih edecektir.

herkese çok teşekkür ederim.

Allaha emanet olunuz.
 
Bu gün başka bir uygulama denedin ve istediğimizi elde ettik.
Küçük bir PLC ve İnductive Proximity sensör ile problem çözüldü. Algoritmayı aşağıda olduğu gibi denedik;
- Motor start alıyor
- Start aldıktan 1 saniye sonra Motor devri ölçülüyor.
- Motor 1500 d/d ile dönüyor.
- PLC'de devir sayısı 1300 d/d'nın altına 2 saniye kalırsa Otomatik olarak 5 saniye boyunca terse dönecek.
- Sonra düz yöne dönmeye devam edecek. Yine 1300 d/d'nın altına düşerse aynı işlem tekrarlanıcak.
- Eğer bu işlem 30 dakika içinde 5 defa tekrarlanırsa sıkışma alarmı verecek.

Firmalara böyle bir uygulama için modül yapmasını öneririm. Vida uygulamasını yapan bir çok firma bu modülü mutlaka tercih edecektir.

herkese çok teşekkür ederim.

Allaha emanet olunuz.
sayın mehmetf bir şema çizerek yüklerseniz devreyi kullanmak isterim
 
Entes, Kael ve başka fırmalarda da olabilir. KOntaklı ampermetreler var, ayarladıgınız noktada kontak alarak, hem motoru stop ıcın bır röle cektıirisiziniz.O reöel kopntagından motoru stop etirri ve ters dönme düzeneğine komut verdırebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst