3 Fazlı Dinamo Nasıl Tek Faza Dönüşür

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın arkadaşlarım !
Net'te bir ara gördüm ama şimdi bulamıyorum. Benim sorunum 3 fazlı dinamoyu köprü diyotlar aracılığı ile tek faza dönüştürmek. Öyle sanıyorumki araba şarj dinamolarıda böyle bağlı. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum. Sağlıcakla kalın.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Teşekkürler sayın Mustak ! Aradığımın ta kendisi.

Bu arada internette aradığım şemayıda buldum. İnternet sayfasından bizim foruma indiremediğim için tekrar elle çizip, aşağıda gönderdim.

Sayın arkadaşlarım ! Aşağıdaki şemalar hakkında bazı sorularım olacak. Ben kendi imkanlarımla dinamo yapmaya çalışıyorum. Buna hitaben ;

*** Birinci şemada üçgen ve yıldız bağlı stator var. Bunlardan hangisi daha verimli olur. Yıldızmı, üçgenmi ?

*** Diyot olarak normal diyotmu yoksa hazır köprü diyotmu kullanmalı ?

*** İkinci şemada kırmızı çerçeve içine aldığım parça bildiğimiz klemensmi, yoksa başka bir parçamı ?

*** Benim yapacağım dinamoda sabit mıknatıs kullanacağım. Bu durumda gene köprü diyot kullanmalımıyım ?

***Kullanmam gereken köprü diyotların değerleri ne olmalı. İkinci şemada minimum 50 amp. demiş. Piyasada 50 amp. ve üzeri değerde bulunabiliyormu ?

Birde şemaların yanlarında ingilizce terimler var. Bazılarını anlayabiliyorum. Ama birçoğunu anlayamadım. Bunları da tercüme edecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum. Çok şeymi istedim acaba. Sağlıcakla kalın.


261m101.jpg
 
Sayın Şef 3 fazlı sistemden 6 adet diodla doğrultma yaparsanız ac voltaj 380v olduğunu kabul edelim 380x1.35=513V gibi doğru akım elde edersiniz.üçgen bağlantıdaki köprü diod bağlantısı doğru olup yıldız bağlantıdaki diod bağlantıları eksiktir ve tam dalga bir çıkış elde edemezsiniz.Örnek verecek olursak 24V dc elde etmek istiyorsanız 24/1.35=17.77Vac voltaja ihtiyacınız olacaktır.Doğru akım elde edecekseniz diodlara ihtiyacınız olacak istediğiniz amperde ve voltajda diod bulabilirsiniz üçgen bağlantıda bulunan diodlar trifaze köprü dioddur ve piyasada bulunmaktadır IXYS veya semikron wescode olarak bulabilirsiniz.Sayın Şef 2. şema ile üçgen bağlantıda ki devre aynı sadece fark 2. devrede her faza 2 diod paralel girilmiş Kısaca şöyle diyebiliriz dc voltaj kısmından 30A akım çekeceğinizi varsayıyorum herbir dioddan geçecek akım 30x0.333=9.99A olacaktır yani 10A trifaze köprü diod işinizi görecektir. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
 
Tekrar çok teşekkürler sayın Mustak !
Kafamdaki bazı soru işaretlerine cevap buldum sayenizde. Ne yapacağımı şimdi daha iyi biliyorum.
 
Cevaplarınız için sizede çok teşekkür ediyorum sayın ÇELİK_CPU ! Sağolun.
 
Sayın arkadaşlarım !
Aşağıdaki resimde yaptığım dinamo resmi var. Resimde çıkmamış ama kablo uçlarında araba şarj dinamosundan çıkma köprü diyot bağlı. Dinamoyu milinden elle çevirdiğimde 30 - 40 d/dak ile çevirdiğimde 5 v. ölçtüm.
Biraz saçma gelebilir ama küçük bir sorum daha olacak. Kullandığım diyotların çıkışına kondansatör bağlamalımıyım. Evet kondansatör bağlanmalı derseniz 12 v. için 16 v. kondansatörmü kullanmalıyım. Ve birde kapasitesi ne olmalı. Ya da başka değerlerdemi kullanmalıyım. Bu konuda da yardımcı olmanızı bekliyorum. Hepiniz sağlıcakla kalın.

14busso.jpg
 
ÇEKECEĞİN GÜCE BAĞLI OLMAKLA BERABER 16V 1000uF LIK BİR KONDANSATÖR İŞİNİ GÖRÜR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. ANLADIĞIM KADARIYLA SEN BU ALETLE ELEKTRİK ÜRETMEK BUNUNLADA AKÜ ŞARJ EDİP DEPOLAMAK İSTİYORSUN? YANLIŞMIYIM? EĞER ÖYLEYSE YÜKSEK DEVİRLERDE ÇIKIŞ VOLTAJININ YÜKSELECEĞİNİ DE HESABA KATARAK DEVRENİN SONUNA GERİLİM SABİTLEYİCİ BİR REGÜLATÖR DEVRESİ BAĞLAMANI TAVSİYE EDERİM.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,898
Mesajlar
921,464
Kullanıcılar
451,045
Son üye
Osman bayram

Yeni konular

Geri
Üst