3 fazlı motorda fazlar kısa devre niçin gözükür?

Baştan sona okuyup mantığıma yerleştirmeye çalışıyorum.Aslında bunun için küçük yıldız bağlı bi motoru söküp incelesem daha ii olur gibi.Bu konularla alakalı bilgileri paylaşırsanız sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
motorun omajını ölçmelisiniz. Siz diyot konumunda iken, yaklaşık 3 volt kadarı bobine verirsiniz ve gerilim düşümünü ölçersiniz. o kadar küçük omajda, sıfır görmeniz normaldir. Motorun büyüklüğüne göre, 3-4-5 ya da8 ohm gibi küçük omaj değerleri okumanız normaldir. Trafolarda da aynı şey geçerlidir.motoru tek fazlı düşünürsek, 2 ohmluk bir motorda, I=U/R formülünden, motorun 110 amper çekmesi gerekir ve hatta 22 kw lık bir güç olması gerekir, ancak o motor ne 110 amper çeker, ne de 22 kw lıktır gibi bir mantık yürüttüğünüz için, yanılıyor, idrak edemiyor olabilirsiniz. Yanıldığınız nokta şudur: bir devrede akımı ya da gücü bulurken, aslolan şey, direnç ( yani omik direnç) değil, empedanstır.Bu ac devreler için geçerlidir. Empedans dediğimiz şey, devrenin omik direnci ile beraber, kapasitif direnci ( kapasitans) ya da endüktif direnci ( endüktans) ın birlikte hesaplanmasıdır. Yani motor bobininin endüktif direncini de hesaba katmamız lazım gelir. Empedans Z harfi ile ifade edilir. Z= R+jX tir. Bu j dediğimiz şey, reel sayılar gibi değil de, karmaşık sayılarda kullanılan bir hesaplama şeklidir.
Uzun lafın kısası, ohm metre ile ölçtüğümüz ve neredeyse kısadevre olan direnç, motorun omik direncidir. Bunun yanında bir de endüktif direncini hesaplar ya da, bir empedans ölçerle empedansını ölçüp, omik dirence eklersek, aslında motorun kısadevre olmadığını görürüz.
 
motoru sökmekle birşey öğrenemezsin.
yukarıda arkadaşlar çok geniş açıklamışlar.

Ölçü aletini ohm kademasine al.

1- Bobinlerin motor gövdesine ölç Birşey gözükmeyecek.
2- Bobin yıldız noktası bağlı iken yıldız noktası ile bobin uclarını tek tek ölç ve yaz
3 -yıldız noktası bağlı iken iki bobin ucunu ölç yaz
4-birinci ölcüp yazdığınla ikinci ölçdüğünü karşılaştır birici ölçünün iki katı değer gözükür.
motoru kısa süre deneme çalışması yap. normal çalışırsa amperini ölç.
motor etiketindeki akım değerini kontrol et. kolay gelsin
 
Sayın genç arkadaşın eklediği resimde değişiklik yapıp z-u , x-v , y-w uçlarını birleştirirsek(köprü atarsak) kastettiğim bağlantı tipi ortaya çıkmış olur.Örneğin z-x ,x-y ,z-y veya u-v , u-w , v-w uçları arasında multimetre ötüyor(yani buzzer modunda kısa devre gösteriyor).yorumlarınızı mutlaka bekliyorum.Bu vinçlerin ayak motorlarında da böyle.


Kastettiğiniz bağlantı tipi üçgen bağlantıdır.


Siz U-V arasını ölçerken, U-X arasını ölçmüş oluyorsunuz aslında. Bu durumda da yaptığınız ölçümda U-X sargısından ölçü aletinin buzzerini öttürecek kadar akım geçirmiş oluyorsunuz. Ama dediğimiz gibi omaj ölçümü yaparsanız, her ölçümdeki omajların birbirine oldukça yakınolduğunu göreceksiniz.
Bir de şu var: Motor sargıları, motor klemensindeki karşılıklı uçlara bağlanmaz. Önceki mesajımdaki resimdeki gibi bağlanır (üçgen bağlantıda köprülerin kolay bağlanması için). Sargıları toplamda üç adet olarak düşünürsek eğer (her faz için bier tane), bir sargının uçları U-X, diğerininki V-Y, ötekininki de W-Z olarak isimlendirilir.

Köprüleri söküp buzzer kademesinde ölçme yaptığınızda ise kısadevre olmadığını göreceksiniz.
 
bahsettıgın baglantı ucgen baglantı
motoru olcum esnasında koprulerınden kurtar
ve sargıların uclarını bul oyle olç
kısadevre olsa ıdı start verıldıgı an sıgortalar dırek acardı
(olcu aletın buzzerde ıken verdıgı tepkı senın kısadevre olarak algılamana sebeb olmus
eger motor calısıyorsa motorunda kısadevre olma olasılıgı sıfır

sana bır tavsıye
en ıyı sekılde anlaman ıcın yanmıs bır motoru olç
ve yenı bır motoru olç
(koprulerı cıkarmadan olçum yapma)
ıkısını karsılastır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.Bağlantım üçgen bağlantı ve ölçtüğüm aslında iki bobin arası omik direnç ve bu omik direnç çok küçük olduğundan buzzer modda kısa devre olarak algılanıyor.m-usta-fa arkadaşımızın dediği gibi toplam empedans değeri ölçülürse kısa devre olarak algılanmayacak.Doğru muyum?
 
Bobinlerin DC ve AC akım altındaki davranışlarını gözden geçirmeniz uygun olur diye düşünüyorum. Şu dökümanda sayfa 47'yi inceleyin:
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0018.pdf
Ölçü aletiniz omaj ölçümünde Dc voltaj kullanıyor. Örneğin tek fazlı asenkron bir motoru çalıştırmak için Dc kaynağa bağlasaydınız, yine kısadevreye yakın bir sonuç alacaktınız yani ya motor yanacaktı, ya da güç kaynağı.
 
teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,833
Mesajlar
920,851
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst