Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Mrblar, Ödevim 4017 entegre ile kara şimşek devresi teorik olarak döküman arıyorum, Salı gününe kadar yetiştirmem gerek yardımlarınızı bekliyorum..
şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim...
talkingelectronics sitesinde 50 555 circuits diye aratın yada direk googleden ikisini birden orada iki devre var ama tek yönlü sayıyordu yanlış hatırlamıyorsam, ben denemiştim çalışıyor. o şekliyle işinizi görüyorsa kullanın.
4017 Johnson sayıcı olarak hatılıyorum. 2000 yılında yapmıştım onla bir devre... tek yönlü sayar doğru ama ledleri şu şekilde dizersen karaşimşek gibi olur.
1 2 3 4 5 6 5 4 3 2 1 :::=> rakamları led olarak düşün.aynı rakamları paralel bağla. 4017 nin çıkışlarını sırayla 1, 2 , 3 4 ,5 ve geri gelerek 4, 3 ,2 ,1 e bağla, karaşimşek olur.
Ben 4017 yi kullanarak gece lambalarıyla dükkana tabela yapmıştım. TERZİ yazmıştım gidip geliyordu her harf.
Geri gelirken R nin triyağı bozulmuştu, yanmıyordu. Dolayısıyla giderken TERZİ , dönerken İZET oluyordu Dükkan sahibinin adıda izet di, bilinçli olarak yaptığımı sanmışlardı. ilginç bir tesadüf...
elektrofizikçinin dediği gibi yapılabilir, 5 led mi diye o yüzden sormuştum.. Ama çıkışları dijital diye biliyorum, open collector vs değil sanırım.. O yüzden çıkışları o şekilde bağlarken diyot kullanmak gerekir sanırım..