solidworks u biliyorsanız solidcam in 5 eksen postu var g kodlarını oradan alabilirsiniz.
şimdi gelelim makineye, (bu arada benzer kafaya sahibiz en azından kendim gibi bir uçuk daha buldum)
ilk önce
Elektronik aksamlarla başlayalım. böyle bir sistemde kesinlikle step motor kullanmamak lazım. zira 5 eksen büyük bir makine olacağı için yüksek torklar ve hassasiyet lazım ben olsam frenli servo motordan başkasını kullanmam özellikle kafa kısmında. 5 eksen kaliteli bir pano alın aşağıda örnek bir link verdim.
http://www.robosan.com.tr/motion/adtcnc4860.html
tabi bunlar benim fikirlerim siz step motor klasik step sürücüler kontrol kartları kullanabilirsiniz. ama özellikle kafadaki eksenlerde frenli step motor kullanın bence. tabiki bunlar hepsi maliyet.
eğer tavsiye ettiğim hazır kontrol panosu ile değilde mach3 ile kontrol edecekseniz mach3 ün 6 eksen eklentileri onu kullanırsınız ama kesinlikle usb veya eternet iletişimli bir kart olmalıdır. çünkü lpt portu yavaş kalabilir.
makine mekaniğine gelince madem büyük bir makine olacak hassasiyette çok önemli ise döküm gövde kullanmaktan başka şansınız yok gibi. aluminyumu sadece görsel parçalarda kullanın gövde ve hareketli parçalarda döküm veya çelik kullanın
görüşlerimi yazmaya devam ederim inşallah biraz işim var onu halledeyim önce.
Ben olsam 5. Eksen olarak divizör kullanırdım. Yani 4+1 eksen. Hem buna masraf daha az olur hemde daha rijit bir makine olur.
Sistemde kullanacağınız kare vidalar sakın çin mallarından olmasın en azından taivan malı olanlar var. Birde statik ve dinamik yük hesapları iyi yapılmalı ona göre kızaklar seçilmeli ve mutlak suretle kızaklar tozdan ve çapaktan uzak tutulmalı.
Kafada kullanacağınız eksen veya eksenleri konik silindirik rulmanlar ile yataklayıp radyal rulman ilede merkeLemek lazım
Hareket sisteminde her iki tarafa tahrik koyulmalı hareketi bilyalı mille verecekseniz mutlaka vida sabit olup bilya dönmeli helis taşlanmış krameyer kullanılabilirde aslında