Bahsettiğimiz gibi sistemin ne iş yaptığı, hassasiyet gereksinimi (şu anki hali ve istenilen), ölçümün işleme tezgah operasyonları gibi o esnada mı gerektiği yoksa birkaç saniyede yapılabilirliği belirleyici bilgilerden. Yani motorun yaptığı işi anlık kontrol eden bir sistem ve ya belirli bir pozisyona getirip durduktan sonra işi yapan bir sistem.. Desen çizen tip işlemler de mevzu (50 metrede tabi desenden farklı birşeyler mevzu olsa gerek..), mermer ocağında kalıp çıkarımındaki raylı hızar tipi kesicilerin pozisyon alıp kesimi de mevzu. Yine ölçüm bilgisayar ile mi işlem yapmakta yoksa okunan değere göre manuel müdahale mi yapılmakta..
50 metre denilince neredeyse navigasyon akla gelmekte, 25 mm birkaç metre gibi gereksinimleri birçok sistem sağlayabilir.
Kabloların yan yana olması gibi sorunların yer değiştirme vb ile çözülebildiği aşikardır ama daha gelişmiş düşünceler faydalı olabilir.
Şerit direnç üzerinden ölçümde hareketli kısım şerit dirence zaten elektrik motoru için gönderilmesi gereken enerjiden iletir. Direncin hangi pozisyonunda enerji verilmişse buna göre oluşan gerilim vb özellik sabit bir yerden kablo çekilmeden ölçülebilir. Gerek değişen parametreler ve gerekse mekanik gereklilikler ile kombine kalibre özelliği eklenebilir.
Bahsettiğimiz ipli(çelik telli) uygulama kulağa pek hoş gelmese de ayrıntıları ile uygulandığında sonuç almaya uygundur.
Diğer taraftan hali hazırdaki encoderin rf iletişim ile bilgi aktarımı ve ya lazerli bilgi aktarımı az değişiklikle uygulanabilir.
Bilinen 3-5 metre el şerit metrelerinin dijital ekranlı olanları vardı.
Başarılar dileriz.