otohat
Usta Üye
Arkadaşlar aslında durum arkadaşın yorumundan açıkça anlaşılmıyor mu? Arkadaşın anlattığı sistemi ben şu şekilde anladım yanlış anlamışsam düzeltin, arkadaş düzeltsin. Bir adet 5V rölemiz var. Bu rölenin bobin uçlarını (arkadaşın tabiri ile tetik ucu) tv nin usb portundan besliyor. Rölenin normalde açık olan uçlarından faz ve nötr hattını geçirmiş ve çoklu prize bağlamış. Tv çalıştığında röle çalışıyor normalde açık kontakları kapanıyor böylece ses sistemi de devreye giriyor. Tv kapandığında USB den güç kesiliyor rölenin enerjisi kesiliyor ve ses sistemi kapanıyor. Şimdi arkadaş Tv nin fişini çekmiş ama ses sistemi hala çalışmaya devam etmiş. Rölenin bağlı olduğu çoklu prizin fişini çekince ses sistemi 3-5 s içinde kapanmış. Tv nin fişi çekiliyken çoklu prizin fişini tekrar geri takmış ses sistemi tekrar çalışmaya başlamış. Bu röle kontaklarının yapışık kaldığının açıkça izahı değil midir? Peki sorun şu kontaklar neden yapışık kalıyor?Şimdi denedim bunu tvnin fişini çekince de kesmiyor. Hatta rölenin olduğu 3’lünün de fişini çektim 3-5 sn sonra kapandı geri taktığımda sanki röle yokmuş gibi enerji geldi
1.Röle kontakları çok kalitesiz ve yükü besleyecek yeterli kapasitede değil.
2.Yük tarafının enerjisi sıfır geçiş noktasının kontrolü yapılmadan kesildiği için anlık ark oluşuyor.
3. Ses sistemindeki (varsa) trafodan kaynaklı kontaklarda ark oluşuyor.
4.Sizlerinde belirttiği gibi USB nin gücü aniden kesilmeyip gerilim yavaş yavaş düşüyor ve röle o esnada karsız çalışarak kontaklarda arka sebep oluyor.
Yani bütün durumların ortak noktası kontaklarda tahribat oluşarak kontak yapışmasına sebep olması.
Bence en basit çözüm mekanik röle kullanmak yerine solid state röle kullanmaktır.
Son düzenleme: