5V Regülatör Çok Isınıyor

Mesela, Fan ileri dönüşünün tersine 1-2 tur dönse ne olur?
Devreye ne zararı olur?
Fan da durum böyle ..

Röle de aksine diyot olmasa EMK dan dolayı röle istem dışı çalışabilir.
Umarım konu, yeterince anlaşılmıştır
ustam, siz bu işlerin ustasınız, benim gibi cahil cühela takımından değilsiniz. tersine 1-2 tur değil 100-200 tur dönse bir şey olmaz. muhalefet etmekte sonuna kadar haklısınız. ben devir önemli diyorum, siz 1-2 tur diyorsunuz. hadi fan 5 voltta 0,14 amper çekerken kaç tur dönüyor? ve şak diye elektriğini kesiyorsunuz ve fanda şak diye duruyor değil mi? bizim buralarda bir deyim vardır, sizin eşeğiniz kancık olsun. siz haklısınız.
Evde bir tane fan varmış. Şimdi denedim ama pervaneyi ne kadar hızlı döndürsemde gerilim üretmedi. Belki de elle çok hızlı çevirememişimdir. Yarın başka bir fana hava üfleyerek tekrar deneyeceğim.
fan olayında devir sayısı önemli. bendeki fırçasız (çinli amcamdan yeni aldım, onun yalancısıyım) 24 volt 6000 devir motor elle milden çevirdiğimde voltaj görüyorum. 3000-4000 devirli fırçalı motorda da voltaj görüyorum. ama aldığın voltaj devirle orantılı. free elektrik videolarında lamba yanıyor da (ne kadar doğru) isterseniz araştırabilirsiniz. devir önemli 24 voltta 6000 devir motordan, milini çevirerek 24 volt almanız için 6000 devirden fazla çevirmeniz lazım. bu arada anahtarla devreyi kestiğinizde (açık devre) elektrik sadece anahtara kadar ulaşır. anahtar açık devre olduğu için de elektrik geri dönmez. bu motorun elektrik üretmediği anlamına gelmez. bilgisayar ana kartlarındaki fan giriş devreleri kontrol ederseniz sadece pin girişi vardır. start stop yazılımsaldır, mekanik değildir. evet ben mühendis değilim.

fan olayında devir sayısı önemli. bendeki fırçasız (çinli amcamdan yeni aldım, onun yalancısıyım) 24 volt 6000 devir motor elle milden çevirdiğimde voltaj görüyorum. 3000-4000 devirli fırçalı motorda da voltaj görüyorum. ama aldığın voltaj devirle orantılı. free elektrik videolarında lamba yanıyor da (ne kadar doğru) isterseniz araştırabilirsiniz. devir önemli 24 voltta 6000 devir motordan, milini çevirerek 24 volt almanız için 6000 devirden fazla çevirmeniz lazım. bu arada anahtarla devreyi kestiğinizde (açık devre) elektrik sadece anahtara kadar ulaşır. anahtar açık devre olduğu için de elektrik geri dönmez. bu motorun elektrik üretmediği anlamına gelmez. bilgisayar ana kartlarındaki fan giriş devreleri kontrol ederseniz sadece pin girişi vardır. start stop yazılımsaldır, mekanik değildir. evet ben mühendis değilim.
Ustam ne anahtarı, hangi anahtardan söz ediyorsun? Motorun besleme kablosuna doğrudan ölçü aletini bağladım ve pervaneyi olabildiğince hızla çevirdim. Tepki yok.

Ustam ne anahtarı, hangi anahtardan söz ediyorsun?
on off anahtar. şalter/ aç - kapa anahtar. bu saatte alkolümdeki kan miktarı düştü biraz, doğru ifadeler/terimler kullanmakta zorlanıyor olabilirim. kusuruma bakma. kafamın içinde uzaktan kumandalı bir nane var. benim bilgim bu konuda sıfır. onu kurgularken yani sen anla işte. bu arada anahtar anahtardır, işi yapan röle bile olsa.

tersine 1-2 tur değil 100-200 tur dönse bir şey olmaz. muhalefet etmekte sonuna kadar haklısınız.
Fan'a ters diyot takmanın gereksiz olduğunu yazdım.
Kondansatör olsa, ripple ları sönümleme yapacağı için anlarım.

Forumu hobiciler, öğrencilerde takip ediyor.
Doğru bilgiyi alsınlar diye aramızda Beyin fırtınası yapıyoruz.
Güzel de oluyor. Katılım paylaşım. Verimli.

on off anahtar. şalter/ aç - kapa anahtar. bu saatte alkolümdeki kan miktarı düştü biraz, doğru ifadeler/terimler kullanmakta zorlanıyor olabilirim. kusuruma bakma. kafamın içinde uzaktan kumandalı bir nane var. benim bilgim bu konuda sıfır. onu kurgularken yani sen anla işte. bu arada anahtar anahtardır, işi yapan röle bile olsa.
Evet usta senin kan miktarı düşmüş olabilir ama benim kafa henüz araya anahtar koyup anahtar açıkken ölçüm yapılmayacağını bilecek kadar yerinde.

Evet usta senin kan miktarı düşmüş olabilir ama benim kafa henüz araya anahtar koyup anahtar açıkken ölçüm yapılmayacağını bilecek kadar yerinde.
ustam kapasitöre pil diyen mühendisleri de gördük biz. haşa sizi tenzih ederim. konuşurken/ yazarken yanlış anlamalar olabilir (kavram karmaşası). benim gözümün gördüğünü, sizde aynı göremezsiniz, yine aynı durum sizin gözünüzün gördüğünü ben de aynı göremem. istemeden sizi üzdüysem affola. sonuçta ben doğru bir şeyi yanlış ifade etmiş olabilirim.

ustam kapasitöre pil diyen mühendisleri de gördük biz. haşa sizi tenzih ederim. konuşurken/ yazarken yanlış anlamalar olabilir (kavram karmaşası). benim gözümün gördüğünü, sizde aynı göremezsiniz, yine aynı durum sizin gözünüzün gördüğünü ben de aynı göremem. istemeden sizi üzdüysem affola. sonuçta ben doğru bir şeyi yanlış ifade etmiş olabilirim.
Estağfurullah üzmek gibi bir durum yok. Gözünüz görsün diye fanın fotoğrafını da paylaşmıştım besleme kablosu da açık seçik gözüküyordu aslında ama gözden kaçmış demek ki. Evet bilmediklerimiz bildiklerimizden çoktur ama hani zır yerine de koymayın nolur:)

Ustam ne anahtarı, hangi anahtardan söz ediyorsun? Motorun besleme kablosuna doğrudan ölçü aletini bağladım ve pervaneyi olabildiğince hızla çevirdim. Tepki yok.
varsay motor 3000 devir olsun, sen elinle kaç devir döndürebiliyorsun?
Estağfurullah üzmek gibi bir durum yok. Gözünüz görsün diye fanın fotoğrafını da paylaşmıştım besleme kablosu da açık seçik gözüküyordu aslında ama gözden kaçmış demek ki. Evet bilmediklerimiz bildiklerimizden çoktur ama hani zır yerine de koymayın nolur:)
bak güzel insan, artık yaşım gereği ve alkol durumu + gözlüklerim bile bazen bana oyun oynuyor. bakmakla görmek arasındaki fark gibi. sen istediğin kadar doğru resmi koy, ben görmek istediğimi görürüm. yada kafa bi milyon görmez.

varsay motor 3000 devir olsun, sen elinle kaç devir döndürebiliyorsun?

bak güzel insan, artık yaşım gereği ve alkol durumu + gözlüklerim bile bazen bana oyun oynuyor. bakmakla görmek arasındaki fark gibi. sen istediğin kadar doğru resmi koy, ben görmek istediğimi görürüm. yada kafa bi milyon görmez.
İşte bende ondan söz ettim. Elle yeterli hızda döndürememiş olabilirim yarın başka bir fan bulup o fana hava üfleyerek deneyeceğim dedim. Ama nolursa olsun 3000 deviri 100 devirle dahi çevirsem ona göre gerilim oluşması gerekirdi ama oluşmadı. Belkide fanda problem var kimbilir. 3000 deviri illa 3000 devirle çevireceksin diye bir şart yok. Siz elle çevirince gerilim okumuşsunuz mesela…

Son düzenleme:
Az önceki test konuğum aşağıdaki fandı.

1735275597409.png

Dün akşam ki fanla pervaneyi çevirerek gerilim üretememiştim. Belki pervaneyi elle yeterince döndürememişimdir ya da fanda bir problem vardır dedik fakat yukarıdaki fanda da durum aynı. Bu sefer pervaneyi elle çevirmedim pervaneye hava tutarak yüksek hızda çevirdim.

Hatta fanın besleme pinleri arasına ters diyotta ekledim, fanı çalıştırıp beslemeyi şak diye kestikten sonra fan öyle şak diye falan durmuyor. Kendi ataletiyle bir süre daha dönmeye devam ediyor. Diyot ordaymış değilmiş umrunda değil.

Demek ki benim bildiğim kısmen doğruymuş. Kısmen diyorum çünkü paskomya ustam sen brushless motoru elle çevirince gerilim ürettiğinden söz ettin. Ben iki fan denedim ikisinde de gerilim üretemedim.
Buradan çıkardığım sonuç; bir motor gerilim üretebilirken diğeri üretemiyorsa her brushless motorun iç yapısı aynı değil demek ki.​

Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,164
Kullanıcılar
453,289
Son üye
orhan044

Yeni konular

Geri