ustam, siz bu işlerin ustasınız, benim gibi cahil cühela takımından değilsiniz. tersine 1-2 tur değil 100-200 tur dönse bir şey olmaz. muhalefet etmekte sonuna kadar haklısınız. ben devir önemli diyorum, siz 1-2 tur diyorsunuz. hadi fan 5 voltta 0,14 amper çekerken kaç tur dönüyor? ve şak diye elektriğini kesiyorsunuz ve fanda şak diye duruyor değil mi? bizim buralarda bir deyim vardır, sizin eşeğiniz kancık olsun. siz haklısınız.Mesela, Fan ileri dönüşünün tersine 1-2 tur dönse ne olur?
Devreye ne zararı olur?
Fan da durum böyle ..
Röle de aksine diyot olmasa EMK dan dolayı röle istem dışı çalışabilir.
Umarım konu, yeterince anlaşılmıştır
fan olayında devir sayısı önemli. bendeki fırçasız (çinli amcamdan yeni aldım, onun yalancısıyım) 24 volt 6000 devir motor elle milden çevirdiğimde voltaj görüyorum. 3000-4000 devirli fırçalı motorda da voltaj görüyorum. ama aldığın voltaj devirle orantılı. free elektrik videolarında lamba yanıyor da (ne kadar doğru) isterseniz araştırabilirsiniz. devir önemli 24 voltta 6000 devir motordan, milini çevirerek 24 volt almanız için 6000 devirden fazla çevirmeniz lazım. bu arada anahtarla devreyi kestiğinizde (açık devre) elektrik sadece anahtara kadar ulaşır. anahtar açık devre olduğu için de elektrik geri dönmez. bu motorun elektrik üretmediği anlamına gelmez. bilgisayar ana kartlarındaki fan giriş devreleri kontrol ederseniz sadece pin girişi vardır. start stop yazılımsaldır, mekanik değildir. evet ben mühendis değilim.Evde bir tane fan varmış. Şimdi denedim ama pervaneyi ne kadar hızlı döndürsemde gerilim üretmedi. Belki de elle çok hızlı çevirememişimdir. Yarın başka bir fana hava üfleyerek tekrar deneyeceğim.