6.000 KVA TM için Deneyimli Arkadaşlar Yorum Lütfen

mechullll

Üye
Katılım
9 Nis 2007
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar yeni kurulacak bir fabrika projesi çiziyorum fabrikanın talep gücü 6.000 kVA (31.5/0.4 kV) bu gücü nasıl bir transformatör sistemini tek transformatör mü, birden fazla paralel çalışan transformatör mü, birden fazla ayrı ayrı çalışan transförmatör tesisi şeklinde mi yapmak uygundur. Şimdiden Teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Birden fazla trafoyu paralel olarak kullanmak maliyeti fazlasıyla artırır. Gerilim düşüm hesapları kayıp hesaplarının yapılması trafo seçiminden önce şarttır. Önce EMO nun yayınlarını okumanızı tavsiye ederim...
 
tedaşa enerji müsadesi için yazı gönderdinizmi. gücünüz çok yüksek mevcut og hattı bile yetersiz kalabilir. tedaşın enerji müsadesi yazısında besleme hattını; og branşman alınacak nontayı ve kurulması gereken trafo gücünü belirtir.
 
Fabrikanın kurulu gücü 6MVA ise trafo gücünü toleranslı secmeniz gerekli diye düşünüyorum ileri de ek makinalar ,ek sistemler kurulma ihtimli cok yüksek hem trafoyu bire -bir güce göre secmek olmaz makinayı nominal değerlerde sürekli olarak çalıştırmanız izolasyon vs değerlerin ömrünü çabuk azaltacaktır.
 
İşletmedeki yük dagılımına göre, en yakın yerlere trafoları yerleştırmeniz gerilim düşümü bakımındanda, kablo kesıtlerı bakımındanda uygun olacakdır. Og girişini ölçü hücresi ile ölçdükden sonra, her bir trafo için ayrı bir kesici ile dagıttsıgınız trafolara YG kalblo ıle dagıtım yapmanızda uygun olabilir. Tabi her bır trafo için ayrı koruma, kompanzasyon panosu vs. yapılması gerekir.
İyi çalışmalar ...
 
bir müşterinin 6.82 MVA lık trafosu müşteri hatasıyla zarar gördüğü için bize başvurdular trafoyu farklı bir firmadan almışlar ama mesafe yakın olduğu için tamir için bize getirdiler ama trafonun sargıları mahvolmuştu. ve de özel bir sargıydı. tamiri için en az 20 gün gerekiyordu. Müşterinin bize aktardığı daha erken olamaz mı çünkü üretim bandı durdu. 150 kişi nin çalıştığı bant boşta şu an ve her geçen gün zarar ediyorlarmış demek istediğim maliyetli olsa bile ben fabrika sahibi olsam yedekli çalışırım.
yani 6000 kVA lık iki trafo alırım, paralel çalıştırırım. hem Bakım yapılırken de iş aksatılmamış olur. zaten fabrika için 6000 kVA lık trafo fiyat olarak nedir ki
 
birçok tesis gördüm en fazla trafo gücü olarak 2500 kullanıyorlar bunun elbet bir sebebi vardır. tesis tek trafo olursa arıza halinde komplesi uçar ancak 3 adet 2000 lik konursa birinin arızalanması diğerlerini etkilemeyebilir. fabrika alanının büyük olması halinde tek trafo için kesitlerin yüksek tutulması gerekirki bu zaten maliyeti katlar. giriş hücresinden sonra trafo koruma hücrelerinden xlpe kablo ile işletmenin istenen yerlerine panolarınızı kurup kullanmanız çok daha avantajlı olur.
Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan istifade etmek isteriz.
 
öncelikle yük analizi yapmalısın 6000 kva nın tamamı normal yükmü yoksa darbeli yük varmı yani döküm fabrikası olur indüksiyon ocağı vb yükler varmı bunları belirlemelisin,ondan sonra trafo secimi yaparsın belki özel trafo gerekiyodur çift sekonderli vb. kalan yükte normal dağıtımdır kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
6000 kva lık trafo seçimi yapılması halinde,kısa devre akımları çok yüksek çıkacağı için,
tüm teçhizat pahalı olur.Ayrıca,tüm yumurtaları aynı sepete koymuş olursunuz.Standart
teçhizat için,2500 kva rakamı en uygun rakamdır.O nedenle,besleme noktalarında düzen-
leme yapılarak 2x2500+1000 kva şeklinde uygulama yapılması uygun bir çözümdür.
 
Tesisin ekonomik boyutlandırılması için 3x2000 kva en uygun çözüm olacaktır.
Trafo seçiminde bir çok faktör vardır..Çalışma ortamı, kullanılacağı yer,Yük durumuna göre karar vermek gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,952
Mesajlar
922,030
Kullanıcılar
451,143
Son üye
Bastonlu dede

Yeni konular

Geri
Üst