Aşırı Kapasitif Sorunu

çözüm çok basit bir sefer kullandığın reaktif kontrol sayacı model eski olduğu için ölçmede yanlışlık yapıyor sana entet t serisini tafsiye ederim ayrıca eğer yapabiliyorsan her iki hattı ayrı ayrı kompanze etmen lazım doğru olanı budur böyle yapmalısın
 
Sn.dupisk ,kusura bakmayın ama ne yaptığınızın farkındamısınız.Resmen saçmalamışsınız.
 
merhabalar
bende siteyi okuyarak takip edenlerdenim
sorunum şu, 150 kw lık işletmemiz var yükün %95 i ups den besleniyor
aşırı indüktif ve kapasitif yazıyor.bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
 
Sn.o7asya ,bilgi vermeniz lazım.ne durumda endüktif,ne durumda kapasitif akım çekiliyor?Tam yük,yarı yük,az yük durumlarında neler oluyor.Gün içinde ve geceleri nasıl?Kompanzasyon sistemi var mı?Varsa özellikleri nedir?.........????????
 
mrhabalar
sistemi yeni kuruyoruz ups sarj olurken bile oranları aşıyoruz
tesiste bol miktarda plc ampul var
12 kadameli monafaze ve trifaze kompanzasyona uyumlu krc zerovar güç rölesi
ile kurulu sistem var gece sarfiyatı acil aydınlatma ve tabela aydınlatması harici yok
ups sarj halinde iken oranlar saatlik değerlendirmede %47 ile%60 arasında gözlemliyorum
örnneğin aktif 2,265
indüktif 1,96
kapasitif 1,432
 
Tüm arkadaşların ilgilerine teşekkür ediyorum konuyu yazdığımdan beri bir hafta geçti
Genç arkadaş şeman doğru sistemim tam çizdiğin gibi
tknsyen arkadaşım hat başında og olduğu için oraya kompanzasyon veya reaktör koyamıyoruz.
Fahri beyin hesabı tam olarak doğru sayılır trafolardan enerjiyi kestiğimde sayacım tam olarak 19,4 kvar kapasitif yazıyor, 20kvar lık reaktör bağladığımda kapasitifim düşüyor ama aynı zamanda endüktifte yazıyor. Yani reaktörle beraber sistemin endüktifde gelince sayacım endüktif yazmaya başlıyor.
Ayrıca sayacım elster alpha 1350
Şimdi bir haftalık gözlemden sonra olanları yazayım.
Haftasonu için reaktif güç kontrol rölesini 0,94 e ayarladım ve 5 kvar reaktörü devreye verdim pazartesi günü sayac değerlerime göre %10 indüktüf %25 kapasitif değer yazmış.
Pazartesi değeri 0,95 e ayarladım gündüz reaktör devrede değil iken %28 endüktif %8 kapasitif değer, gece ise güç çekimi az olduğu için 10 kva reaktör devreye verdim %12 endüktif %18 kapasitif değer aldım neyse bugün röleyi 0,975 ayarladım ayarladım ve hatbaşına giderek değer aldım röle 0,975 de reaktör devrede değil iken 15 dakikada %0 endüktif % 45 de kapasitif değer 5 kva lık reaktör devrede iken 15 dakika da %0 endüktif % 43 kapasitif değer, şimdi asıl soruna geliyorum 15 kva reaktör devrede iken 15 dakikada %23 endüktif % 29 da kapasitif değer yazdı. 15 lik reaktör devrede iken endüktif yazdı diye bir 15 dakikada 10 kva reaktör devreye verdim ve %8 endüktif % 41 de kapasitif değer yazmış. Şimdi bilinen bütün kurallar altüst oldu bir sayaç neden aynı anda hem endüktif hemde kapasitif yazabilir hemde rölem de 6 tane monofaze kondansatörüm varken, hani fazlarda dengesiz endüktüf yük var desek röle kompanzasyonu yapıyorki reaktör devrede değil iken endüktif hiç yazmıyor. Bugün sayaçtan şüphelendim ve site üyelerinden doğan arkadaşın aynı sorunu oluşmuş dijital sayaç takınca ve sayaç bağlantılarının doğru olmadığından kaynaklandığını tespit etmiş. muhtemelen benim sayaçtada aynı problem var pazartesi günü sayaç üzerine yoğunlaşacağım. Bir sayacın aynı anda hem kapasitif hemde endüktif yazmasının başka açıklaması olmaması lazım. tekrar tüm arkadaşların ilgisine teşekkür ediyorum.
 
o7asya arkadaşım,yaklaşık 140 kw UPS den beslendiğne göre UPS 200 kw yada buna yakın olmalı.değeri (ups kw?) net vermeniz gerekiyor.bunun dışında sisteminizdeki kapasitif ve endüktif yükleriniz .acil aydınlatmadan kaç tane var.kendinden akülümü yoksa ups beslemelimi.PLC aydınlatmalarınız wat ?bunlar detay olarak verilmeli.sistem çalışır durumdayken cos gözleminiz nedir.verdiğiniz endekslere bakılırsa orta yerde bir anormallik var zira UPS bu kadar yüksek kw ise kapasitif i anlarım ama reaktifin yüksek çıkması anlaşılır durum değil.kapasitif sorununuzu şönt reaktör le çözümleyebiliriz ama kompanzasyonunuzun da normal çalışmadığı anlaşılıyor.sonuç olarak ,teknisyen arkadaşımın da belirttiği gibi detay verilere ihtiyaç var.selametle
 
Sn.o7asya ,plc ampul balastları konvansiyonel mi? elektronik mi?Ups in 1 tane olduğunu anlıyorum.Fakat UPS çıkışında ne tür akım çeken alıcılar var.Ups şarj olurken diye bir şey olmaz.Büyük bir ups den bahsediyoruz.Öyle ise online bir cihaz olmalı,O da şebekeden akü şarj eder gerektikçe,aküden de tekrar AC gerilim üretir.Bu tabirinizden boşta çalışırken anlamı çıkarıyorum.
Verdiğiniz bilgiler çok yetersiz,bu bilgilerle helva yapmak mümkün değil.Ama faydalı olsun diye şu genel görüşlerimi paylaşabilirim;Kapasitif sorunu olan yerlerde,reaktörler kullanarak kapasitif kompanzasyona gitmek gerekiyor.Zor olan şu bazen kapasitif, bazen endüktif karakteristik gösteriyorsa vay.Alışageldik uygulama endüktif kompanzasyondur.Günümüzde kapasitif akım çeken alıcıların yaygınlaşması ile birlikte bazı tesisler,belli zamanlarda aşırı kapasitif akım çekerek işi zorlaştırmaktadır.Bu durumda 2 seçenek var.1.aspirin tedavisi:başarabilirseniz kapasitif akım çeken alıcıları tesbit edersiniz.Bu alıcıların hangi durumda nasıl davrandıklarını inceler ve sadece onları münferit olarak endüktif reaktör veya balast ile kompanze etmeye çalışıp,normalinde endüktif bölgeyi kompanze etmek için konfigüre edilmiş sistemdeki yıkıcı etkiyi yok etmeye çalışırsınız.En ucuz ve pratik olanı budur.2.seçenek:Günümüzde geldiğimiz noktada,kompanzasyon rölelerinin standart olarak hem endüktif ve hem de kapasitif kompanzasyonu aynı anda yapabilmesi gerekmektedir.Bildiğim kadarı ile bu özellik benim tavsiyem üzerine sadece TENSE rölede bulunmaktadır.Gelecekte çoğu üreticinin bu özellikte röle üretmesi kaçınılmazdır.1.yöntemle çözemediğiniz yeri isabetli bir konfigürasyon ile TENSE röle ,yeterli sayı ve kapasitede kondansatör ve yeterli sayı ve güçte reaktör kademeleri kullanarak çözebilirsiniz.
Bu sistemde TENSE, yük kondansatör gerektiriyor ise kondansatör devreye alacak.Reaktör gerektiriyor ise reaktör devreye alacak ve böylelik ile set ettiğiniz sınırlar içinde kalmış olacaksınız.Tabi maliyetli ama kesin çözüm.Röle değişecek biraz reaktör alınacak.12 kademe yetmez ise biraz beklemeniz gerekecek.Çünkü TENSE nin 12 den fazla kademelisi henüz yok,çok yakında çıkacakmış.(12 den sonrası için kutusuz kart vererek istediğiniz kademeyi sağlayabiliyorlar.Şimdi ben bu yazdıklarında TENSE reklamı yapıyor gibi oldum.Ben bir çok marka röle kullandım.Yeni tarifeler döneminde yıldızım önce KAEL oldu çok güzel bir cihaz 12 den fazla kademesi yok,daha sonra ELEKTROPAN 24 Kademeye kadar var analizör özellikleri ön planda ön yüzü tam LCD ekran,çok süper bir cihaz ama kapasitif kompanzasyon özelliği yok.(Bu son bölümü yazmasam KAEL ve ELEKTROPAN açısından içim rahat etmeyecekti.
 
Sonunda sorun çözüldü arkadaşlar.
Kompanzasyon şönt reaktör derken sorun kombi sayaçtan kaynaklandığını anladık. Elster marka sayacımızın sistemimize uyum sağlamadığını onun yerine makel marka sayaç takarak sorunun çözülebileceğini öneren ve işini gücünü bırakıp yanımıza kadar gelip bütün imkanlarını seferber eden Sayın fahri yetiş bey’e çok teşekkür ediyoruz.
Bizim hattımız gibi ölçüm yerinden uzun mesafeli hatları olan arkadaşlarımız, kapasitif ve endüktif sorununu aynı anda yaşıyor ve yapılan kompanzasyonlara ters tepki veriyorsa sayaçlarını değiştirmelerini tavsiye ediyorum. Her sayacın yazılımı farklı olduğu için farklı sonuçlar çıkıyor.
Bu ve buna benzer sorunlar yaşayan ve hatta harmonik lerle başı dertte olan arkadaşların fahri yetiş bey’in bilgilerinden faydalanmasını tavsiye ediyorum.
Sorunun çözümünde bize yardımcı olan bütün arkadaşlara ve fahri bey’ e teşekkürler.
 
tknsyn arkadaşım sana bir sorum olacak, şu anda proje aşamasında olan yat limanı işimiz var (2500 kVA), yat muhabbetine uzak olduğum içigönlümden geçen Elektropan 24 kademeli röle kullanıp işi kolaylaştırmak, ama daha önce hiç kullanmadığımız ve elimize almadığımız bir cihaz. sana birkaç sorum olacak, bu cihazı kullandığını söylemişsin, herhangi bir sorunla karşılaştınmı, tavsiye edermisin kullanmamız için, ayrıca bir sorum daha, monofaze kondansatörleri faz sırasına göremi bağlamak zorundayız, örneğin 9 adet monofaze kondansatör kullanacaksak (R R R S S S T T T) sırasına uymak zorundamıyız, yoksa entes RG3-12C modelinde olduğu gibi kafamıza göre karışık bağlasak cihaz bunu doğru algılıyormu, ilgin için şimdiden teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,338
Mesajlar
935,931
Kullanıcılar
453,629
Son üye
Mahir53

Yeni konular

Geri
Üst