Aşırı Kapasitif Sorunu

Sn.Evcioglu ,merhaba,Elektropan EKR-24 model rölede,istediğiniz kadar kademe kullanabiliyorsunuz.Kullandığınız kademelerden 3 ün katları şeklinde atama yapıyorsunuz.24 kademe kullanıldığında;8 grup var 3 erli 3x8=24, 8 grubun tamamını monofaze yapabilirsiniz, böylelikle 24 kademe mono yapmış oluyorsunuz.istediğiniz gibi tercih yapabilirsiniz.Sizin sorudaki 9 mono kondansatör 3 grup yapıyor ve dediğiniz şekilde RRRSSSTTT diziliyor.Yani önce monolar,sonra trifaze gruplar.Monoların içinde de faz sırasına göre tamamı mono kullanıldığında 1-8 çıkışlar R, 8-16 çıkışlar S, 16-24 çıkışlar T olmak zorunda.Tavsiye ederim.İlk kademe gücü manuel olarak giriliyor.Diğerlerini kendisi tanıyor.Ben klavuzunun dışında bir uygulama ve farklı bir deneme yapmadım.Pişman olmazsın,gönül rahatlığı ile al kullan.
 
şlm arkadaslar ben bu siteye yeni katıldımda benimde kompanzasyonla ilgili sorunlarım cok ayarlı idi simdi endüktif artıyor bana bu konuda yardımcı olurmusunuz
 
Sayın takaca

Endüktifinizin artmasının nedeni nedir? Sisteminiz hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz.

* Endüktif artmıştır, sistemde yeterli kapasitif gücü oluşturacak kondansatör gücü yetersiz olabilir.

* Kademe ayarlamanız sorunlu olabilir, (Ör: röle kademe alır, fazla gelir, geri bırakır, sonra tekrar geri almak isteyecektir ve endüktif sorunu oluşacaktır.)

* Röle ayarlarınız durumu (kademe alma-bırakma süresi, cosfi ayarı)

* Kondansatörler zamanla güçlerini kaybederler, kondansatör gücünüzün değerini koruyup korumadığını anlamanız için analiz yapmanız gerekir. (çekilen akıma bakabilirsiniz.)
 
MERHABA;
Arkadaşlar benimde bu konularda bir sorunum var.Bakım çalışması yaptığım şirketin kaderine terk ettiği bir fabrika var.geçmişte 630 kva trafo,10.5 kv gerilimle besleniyormuş.
mesafe yaklaşık 100 mt ve og'den ölçüm yapılıyor. Kablo kesitini bilemiyorum.Daha sonra yaklaşık 50 mt mesafede 40 kva trafo konmuş. 630 kva trafo iptal edilmiş.Sistem og 'den mekanik sayaçlarla okunuyor.sistem sürekli olarak reaktif ceza yazıyor.enerji tüketimi yok denecek kadar az.Bu reaktif cezanın en aza inmesi için ag.noktasında 5 kvar kondansatör bağladık.Fakat sonuç dahada kötüleşti.Geçtiğimiz aylarda çevre güvenliği nedeni ile aydınlatma tesisatı yaptık. bugüne kadar hiç dönmeyen kapasitif sayaç dönmeye başladı.Anladıkki TEK sayaç mühürlemesi yaparken reaktif ve kapasitif sayaçları yanlış tanımlamış.Bu nedenle bizlerde yanlış müdahalede bulunmuşuz. Sisteme 5 kvar şönt reaktör bağladım.Sabit kondansatörü iptal ettim.Sayaç değerleri azaldı.Fakat geçtiğimiz ay tekrar artış gösterdi.şimdi ben ne yapmalıyım.şönt reaktör'de herhangi bir arıza yok.
 
Şönt reaktörünüzün gücünü ,sayaç eğerlerinize göre,artırmanıza yarar var.
 
Teşekkür ederim. FAHRİ YETİŞ.

SORU1: OG kablolarının kapasitif etkisinin kablo kesiti ve gerilim değerine göre değişiklik göstermektedir.Fakat bu gücün değerini nasıl hesaplayabilirim?

SORU 2: Sistemde hiç bir şey yokken kapasitif ve reaktif sayaçlar hiç dönmüyor.sisteme 2 kw gücünde infraret soba bağlanınca kapasitif sayaç dönmeye başlıyor.Acaba trafonun yükleme oranı artınca kablonun etkisimi artıyor acaba?
 
Kapasitif etki,kablo kesiti ve gerilime göre değişmekle beraber,10 kv için,0,7 kvar / km
kabul edilebilir.Sizin belirttiğiniz mesafeler için 5 kvar yeterli olması gerekirdi.Sayaçlar ile il-
gili bir sorununuz olduğunu tahmin ediyorum.AG den,bir analizör yardımı ile ölçüm yapma
imkanlarını araştırmalısınız.Tam karşılaştırma olmamakla beraber ( trafo yükü nedeniyle ),
size fikir vermek yönünden faydalı olur.İnfrared soba,reaktif sayaçlarda bir etki yapmaması
gerekir,sonuçta omık yüktür.Sayaçlar ve bağlantılar üzerinde yoğunlaşmanızda yarar var.
Devrenizde,UPS tipi cihazlar var ise,bunlar da kapasitif etki yaratabilir.
 
Sayın Fahri YETİŞ,
Sistemimizde ups v.b. cihaz yok.bekçiler için bir oda var. Çay makinesi var 1 adet. Kış gelince infrared soba ile ısınıyorlar.Yetmezse odun sobası kullanıyorlar. Son 4 aydır çevre aydınlatma var .( 6 adet 1000w metal halide armatür ) armatürler arası mesafe 150 mt civarında .ayrıca sayaçlar og noktasında olup bizim kontrolümüz altıda değil. Sadece ekranlarını kontrol edebiliyoruz.Sayaçlar mekanik,acaba üzerinde biriken mağnetik enerji mi
tüketim artınca ortaya çıkıyor.
 
Metal halideler içerisinde,yüksek kapasitede kondansatör konmuş olabilirmi ?
 
Öncelikle bu değerli bilgileri bizlerle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Kabloların uzak mesafelerde oluşturduğu kapasitif etkiye dair benim başka bir açıdan sorum olacak;
gençarkadaş ın çizimiyle katkıda bulunduğu alttaki diyagrama benzer bir durumla bende karşıkarşıyayım, böylesi og hattından çok uzak mesafelerde bulunan ve çok büyük indüktif güç barındırmayan yükler için (yaklaşık 30kva klima, ups, Elektronik cihazlar gibi techizatlar var) bu hat kapasitansından doğacak harmonikler ne boyutta olur bahsettiğim cihazlara zarar verirmi ne gibi önlemler alınabilir. Sistemi kompanze etmeme ihtiyaç olmadığını zannediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,694
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri
Üst