AC/DC Adaptör Üzerindeki kademe hangisi DC konumu

Evet şarjlı pratik süpürgelerde ac/dc adaptör değil genellikle (Benim şimdiye kadar şahit olduğum ve evimde de bulunanı) ac/ac voltaj düşüren bir adaptör şeklinde kullanım vardır,sn.by lent'in de ifade ettiği gibi.Redresör (Doğrultma) işlemi içerde konmuş tek diyotla yapılıp ni-cd batarya şarj edilir.Eski dial-up telefon modemleri ve ADSL modemlerin adaptörleri de yine ac/ac çıkışlıdır,yani sadece voltajı ac olarak düşürüp çıkışında da vereni şeklindedir.Köprü diyotlu redresör devresi iç devre kısmında (ı (hobi olarak da yapılabilen bazı amfi devrelerinin girişinde ac olarak beslenmesi gibi) yer alıp bulunmaktadır.Kolay gelsin.
 
Ukalalık bilgiçlik taslamayayım, ama adaptor kelimesi geneldir birden fazla meslekte geçer, şekli boyutu değişkendir.
"adaptörler AC gerilim çıkışı vermez."
Bu söze katılmıyorum. Yurt dışı kaynaklı kelimeler ve insanımız bir araya gelince her şey olabilir, ne istediğinizi neye benzediğini bilerek satıcıya gidin. Bir gün dükkana gelen yaşlı dayıya telsiz tlf. 6v. adaptör arızalı olduğunu bulabileceği yılların satıcısına yönlendirdik tabi tel ile yola koyuldu, döndüğünde eline tutuşturdukları şeyn ac çıkışlı olduğunu gördük, dükkana tel ettiğimizde bunu her zaman sattığını söyledi hatta şarzlı süpürgeler için... :)
Elektronik aygıtların (radyo,teyp,hesap makinesi v.b) çoğu doğru akım ile çalışan cihazlardır.Bunun içinde adaptörler kullanılır yani burda anlayıcağımız şey elektronik aygıtlar AC gerilimle çalışmayacağından dolayı adaptörler AC gerilim çıkışı vermez...
 
Sen bu lafı yılların satıcılarına söyle, adaptor=adapte etmek=uyarlamak bu voltaj olur, soket çapı olur, örnekler çoğaltılabilir, daha gençsin çok tecrübe edinirsin.
"Elektronik aygıtların (radyo,teyp,hesap makinesi v.b) çoğu doğru akım ile çalışan cihazlardır." Her okula giden mezun olacak diye kural yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,943
Mesajlar
921,873
Kullanıcılar
451,123
Son üye
Eldost

Yeni konular

Geri
Üst