Acil Stop Butonu

Acil stop kompakt şalter ikilisini kullanmak daha iyi gibi gözüküyor. Çünkü şu anda panoda bulunan otomatik sigortayı (25 A) da ortadan kaldırıp yerine şalteri koyarsam pano boyutları fazla değişmiyor. Peki acil stop şalteri attırırsa durum normale döndüğünde şalteri resetlemek gerekiyor mu yoksa acil stop normal konumuna geldiğinde şalter hemen enerjilenir mi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
CE normunda acil stoplar kontaktore baglanmıyor.
Acil stop butonları güvenlik rolesine( Siemens siguard,pilz pnoz,telemekanik preventa gibi) baglanıyor.Guvenlik rolesi kontakları kontaktor bobinini enerjilendiriyor.Hatta son gelen makinalarda ana guc kontaktorleride 2 adet seri baglı.Biri yapışırsa digeri sistemi durduruyor.
 
Peki emniyet rölesi burada nasıl bir işlev görüyor?
 
emniyet rolesi içerisinde 2 adet seri baglı röle var.
takılı kalma ihtimali yok.
İstenirse ki öyle tavsiye ediliyor,,buton ile 2 kanal kontrol yuapılıyor.
Yani butondan bir NC den pozifi diğerin den negatif dolastırabilirisn yada AC voltaj.

EMS ye basıldıgında guvenlik rolesi düşüyor.EMS yi cekseniz de hemen calışmıyor ,reset butonunu bekliyor.Kontrol ettiği kontaktorun yapışık kalma ihtimalini engellemk için cogunlukla reset butonuna kontaktorun kapalısı seri baglanıyor.Kontaktor yapısıksa reset yapamıyorsunuz.
 
star stop rölesi yerine inpus kullan daha mantıklı aynı görevi yapıyor light anahtar bağlayabilirsin istediğin kadar.
 
Panonun kontrol ettiği sistemi bilmiyoruz...
Sözkonusu bir motor ve kompleks olmayan tehlikesi fazla olmayan basit bi sistemse kontaktörle yapılabilir,
ama güvenliği ön planda tutmak açısından bence syn iarslan 'ın açıklamalarını dikkate alın derim,genel uygulama o şekilde...
 
Piyasada acil stop röleleri mevcut mesela phoenix de var. Avrupadan gelen makinelerin panosunda genellikle bu röle kullanılıyor. Bu röle vasıtasıyla alarm, plc vs. sistemlerine bağlantı da yapılabiliyor. Fiyatı biraz tuzludur.
 
pano icerisinde kompak salter varsa eger ona uygun açtırma bobini takılır.açtırma bobininin gorevi; herhangi bir acık kontaklı butondan bir anahtar devresı gıbı beslenerek butona basıldında enerjılenıp kompak salterı trıp konumuna alarak enerjıyı keser ve boylece panoda enerjı olmaz
 
moellerim şalterlerinden kullan Bunlara şönt açtırma bobinleri takılıyor. sen acil stop butonuna basınca açtırma bobinine eğerji geliyor ve şalter düşüyor. ayrıca acil stop butonu kalıcı ve anahtarla açılabilir tipte kullan. bunu yaptıktan sonrada kontaktörde kullanabilirsin. çok daha güzel ve emniyetli olur. ben işyerimde böyle kullanıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,893
Mesajlar
921,399
Kullanıcılar
451,037
Son üye
hskaban

Yeni konular

Geri
Üst