Adaptör Voltaj Sorunu 12V Ama 16V Ölçüyorum ?

@tekin126 @by lent @serkan_48 Şemanın son hali bu ama 300 ma i nasıl 80ma e düşürebilirim hangi direnç ne kadarlıkla değişmeli?
bY7NyY.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
by_omer bu adaptorden fazla bişey beklememek lazım fiyat olarak ne kadar ekmek o kadar köfte. Az daha kalitelileri var smps olanlar filan. Bende uzun zaman bu gibi bir adaptor kullanmıştım 90 lı yıllarda.

Bu adaptorun çıkışına yukarıda bahsettiğiniz şemasını verdiğiniz devreyi bağlayabilirsiniz. tekin126 ustamında yönelttiği şekilde dirençleri v.s. bağlayınız. Yeterli olacaktır. Tabiki ilk şarjda şarj akımını ve voltajını takip edin. Sorun görmez iseniz ikinci şarjda takip etmenize gerek yok. ( emniyeti elden bırakmamanız için )

Kolay gelsin.
 
by_omer bu adaptorden fazla bişey beklememek lazım fiyat olarak ne kadar ekmek o kadar köfte. Az daha kalitelileri var smps olanlar filan. Bende uzun zaman bu gibi bir adaptor kullanmıştım 90 lı yıllarda.

Bu adaptorun çıkışına yukarıda bahsettiğiniz şemasını verdiğiniz devreyi bağlayabilirsiniz. tekin126 ustamında yönelttiği şekilde dirençleri v.s. bağlayınız. Yeterli olacaktır. Tabiki ilk şarjda şarj akımını ve voltajını takip edin. Sorun görmez iseniz ikinci şarjda takip etmenize gerek yok. ( emniyeti elden bırakmamanız için )

Kolay gelsin.
Şimdilik bunu kullanmak zorunda sayılırım ama işte hala çözemediğim noktalar var o konularda yardım almak istiyorum.

Bu adaptör 12v 1 A yazıyor üstünde şimdi bir led(2.2v 20ma lik)+470 ohm direnç bağlayıp ölçtüm 12.25volt 21ma değer çıktı.

1) Şimdi bu adaptör bağlı olduğu devreye göre mi akım veriyor ?
2) Şemadaki kapasitörler ve dirençler tam kaç olmalı?(9.6V 1300mah pil şarjı için 11volt 80ma vermesi için)
 
1- Akım konusu ünlü ohm kanununa göre işler. Nedir bu kanun bir çok topikte de üzerine basa basa bu formulu veriyorum ( Sözüm size değil akıllarda yer etmesi için çünkü bir çok bilgi aslında basit formullerle çözüme ulaşıyor ) R = V x I dır.

Yukarıda 1 nolu maddede anlattığınız üzere direnci kendiniz lede seri bağlayarak ayarlamışsınız. Eh verdiğiniz voltajda belli geriye çekeceği akım çıkmış 20 ma.

Adaptorun üzerinde yazdığı akım değeri o voltajda verebileceği maksimum akımdır. Siz uçlarına bağlayacağınız yükün direncini belirleyebilirseniz istediğiniz akımı akıtabilirsiniz. Yani akan akım adaptöre bağladığınız yükün direnci ile orantılıdır. Bu yükün direnci düşerse akım artacaktır. Direnç yükselirse akım düşecektir. ( yukarıda verdiğim formüldeki gibi ) Yani yazdığınız gibi adaptör bağlı olan devreye göre akım veriyor. ( Devrenin iç direnci toplamı kadar )

2- Şemayı yukarıda tekin ustamız açıklamıştı şu an telefonda olduğum için detaylı bakamıyorum. Pc başına geçersem o zaman inceler yazabilirim veya müsait arkadaşlarımız varsa onlarda inceleyip dirençlerin kaç ohm olacağını yazabilirler.
 
Yukarıdaki LM317 lü devrenin orjinaline göre

80 = 1.25 / R

R = 80 / 1.25

R = 64 ohm direnç kullanırsanız hesaba göre 80 ma akım alırsınız. Şunu söyleyeyim yukarıda çizilen devrenin orjinaline sadık kalırsanız 80 ma alırsınız. Pot modifikasyonunu yaparsanız ( resime eklenen ) devre sabit akım modunda çalışmayabilir.

Şimdi olay dallanıp budaklanıyor.

A-- Bir güç kaynağını SABİT AKIM MODUNDA çalıştırabilirsiniz. Bu ne demektir güç kaynağı devreden geçen akıma göre çalışacak demektir. Voltaj önemli değildir.
B-- Bir güç kaynağı SABİT GERİLİM MODUNDA çalıştırabilirsiniz. Bu ne demektir güç kaynağı devreye verdiği voltaja göre çalışır voltajı sabit tutmak için hareket eder. Akım önemli değildir.

Bu noktada siz pile uyguladığınız hem voltajı hemde akımı sabit kılmak isteyemezsiniz. Bu yine yukarıda verdiğim R = V x I formulune yani fizik kurallarına aykırı düşer. Konu başından beri size söylüyorum pili sabit akım modunda şarj edin ilk şarjda voltajı takip edin ve voltaj uygun değere geldiğinde şarjı kesin demiştim. Bunu dememin nedeni aynı anda hem voltajı hemde akımı kontrol edemememiz yüzünden.

Şunu yapabilirsiniz. Bir mikroişlemciye pil üzerinden geçen akımı ve pile uygulanan voltajı takip ettirebilirsiniz. Ne zaman voltaj istenen değere geldi o zaman şarjı kestirebilirsiniz ancak bu gibi bir devre yapmak iyi bir bilgi gerektirir. Siz bir kaç mesaj önce bir devre paylaşmıştınız bir radyo amatörünün dizayn ettiği devre. Yarın yada uygun bir zamanımda onu inceleyip size uygun değerlerde çalışabilecekse değerlerini üzerine işleyip burada paylaşırım. Şimdi pek müsait değilim.

Veya siz başka bir devre bulursanız onuda yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
@serkan_48 Gayet net ve açık anladım emeğiniz ve desteğiniz için Allah sizlerden razı olsun.Çok sağolun çok teşekkürler.
Açıklamanıza uyarak voltajı 12olmasını kabul edip, Yukarıdaki devreyi pot. suz olarak kuracağım 64ohm drenç ile 12volt 80ma alacağım.
Akımı ve voltajı ilk 2 şarjda kontrol ederek tahmini 16saat gibi dolacaktır.Sonra çekerim şarjdan.
Ama müsait olduğunuzda bataryanın dolduğunda led in sönmesi şeklinde uyarı veren bir devre için yardımlarınızı bekliyorum.
 
merhaba ölçü aleti ile okuduğun değer seni korkulmasın mesela bende de buna benzer bir adaptör var ben ölçtüğümde boşta 19 volt gösteriyor yük olarak 470 ohm gibi bir direnç bağlayınca 12-12.20 volt değerlerine iniyor ve 1.5 amper değerlerinde akım verebiliyor uygun yükte. yani normal , aslında benimki biraz eski ondan dolayı 19 volt gösteriyo kondansatör ve bobinleri eskimiştir 9 sene felan oldu.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,466
Mesajlar
927,193
Kullanıcılar
452,034
Son üye
supportmuhendisligi

Yeni konular

Geri
Üst