Merhaba, sn. Hayri Düzen; kurşunlu akü (sulu veya kuru fark etmiyor) bakım talimatlarıyla ilgili olarak yazı yazan aşağı yukarı tüm kaynaklarda, kurşunlu akü şarjlarının, bunlar tam şarjlı olarak bırakılsalar bile ayda en az bir kere (30 günde bir) kutup başı ölçümüyle şarj durumu kontrolünü (yani hücre gerilimi olan 1.8 voltla 1.6 * 6= 10.8 voltluk kritik voltajının daha üzerinde bulunduğunun) yapılabilmiş olabilmesini bizlere şart koşuyor, yani 2-3 ay gibi daha esnek toleransı çoğu zaman da kabul edemiyorlar.
Bağ evinde çok uzun zamanlar boyunca tampon şarjlı olarak bırakılacak olan akünün sürekli tesisata bağlı olması, aslında evin
Elektrik kaynaklı yangın güvenliği veya cihazda oluşabilecek sürpriz (!) iç sıkıntılarda büyük riski oluşturabilir, cihazın patlaması ve parlamasıyla yangın riskleri nedenleriyle ben (Sürekli insan gözetiminde kaldığı sürece de bilakis en ideali veya ömrü en çok uzatan şarj şeklidir) pek uygun bulmuyorum, zira tampon şarjdaki kuru/sulu aküler ömür kavramı açısından daha uzun ömürlü olur, tampon şarjda sürekli bırakılarak, şarj/deşarj döngüsü sürekli olmayıp sürekli en ideal voltajda elektrolit içinde kalan bu plakalar aşırı sıcakta veya soğukta bile beklemelerine karşı akü ömür kavramı kendi lehlerine işler.
Kutup başlarını söküp (Araçlarda kutup başları sökülmediğinde akım çeken alarm, radyo, vb. cihaz olmadığı halde daha kolay yolla boşalabilen sızıntı akımları nedenli akü boşalmalarını şarj kontrol cihazında geri (ters) akımın boşalmasını her zaman olabilir bir risk olarak varsayan aşırı güvenlikle
olması gerektiği de düşünülerek) ayda bir kereliğine genel kontrol amaçlı bağ evine geldiğinizde, akü kutup başı voltajını avometreyle ölçüp, akü voltajları düşükse şarja bağlamanız ve gelecek yaz/bahar sezonuna kadar bu şekliyle akü bakımını yapmanız kendi kanımca gayet yeterlidir. Kolay gelsin.