Akü ve Adaptörü Kamera Cihazına Bağlamak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Salih445
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Salih445

Paylaşımcı üye
Elimde mervesan akü şarj cihazı 2 amper, 12v 5 amper kaliteli adaptör, 12v 24ah jel akü ve 12v kamera sistemim var.

Bu sistemi ups gibi nasıl kurabilirim. Akü şarj cihazı ve aküyü bağlayıp, aküden kamera sistemine diyotla bağlayıp adaptörü de bağlarsam, adaptör aküye şarj basmasa bile, adaptör çıkışı 12v olduğu için önce aküden yemeye başlayacak ve akü şarj cihazı da float şarja geçmeyecek diye düşünüyorum.

Elimde Voltaj düşürücü ve yükseltici amperi yeterli modüller var, adaptörün çıkışını 14.8 gibi ayarlayıp akünün boşalmamasını sağlayabilirim, ya da akünün çıkışını 11.5v yapıp yine aynı sistemi kurabilirim, lakin sorun şu ki modüller uzun soluklu güvenilir olur mu, ya da akünün çıkışında aktif voltaj düşürücü çalışırsa yine gereksiz akım çeker akü şarjını etkiler mi?

Yani en güvenilir şekilde nasıl çözebilirim bu işi? mosfet ve transistör bulunuyor elimde. 50N06 bolca mevcut. Başka da vardır.

güzel insan, gel sen bu yarım akıllıyı dinle, adaptörünü başka yerde kullanmak üzere emekliye ayır. sistemin zaten 12 volt ver aküden coşkuyu beslesin kamera sistemini. akünü de şarjda bırak koyver gitsin. step down ile sistem beslemesini yaparsın. olur gider.

güzel insan, gel sen bu yarım akıllıyı dinle, adaptörünü başka yerde kullanmak üzere emekliye ayır. sistemin zaten 12 volt ver aküden coşkuyu beslesin kamera sistemini. akünü de şarjda bırak koyver gitsin. step down ile sistem beslemesini yaparsın. olur gider.
Üstadım şöyle bir sıkıntı var, akü şarj evresi kademeli oluyor ya, 14.4v ile başlayıp akım düşene kadar sabit kalıp sonrasında 13.6v sabit voltajla float şarja geçmesi gerekiyor ya, sürekli akım çekileceği için şarj cihazı float şarja geçmez ise 14.4v ile akü ömrü kısalmaz mı? Sistemi uzun soluklu sürekli çalışacak şekilde düşünmek lazım.

14.4v yerine 13.6v ile sistemi kurduğum zaman ise bu sefer de akü içinde sülfat bağları oluşacağı için yine akünün ömrü kısalacak endişesindeyim.

Şu an aklımdaki senaryo akü çıkışında voltaj düşürücü kullanıp 11.5volta ayarlayıp diyot ile sisteme girmek. Dün denediğimde voltaj düşürücü bağlı iken şarj cihazı yeşil ışık yakıp float şarja geçti.

Röle ile de yapılabilir ama röle sürekli çekili kalacağı için ömrü ne kadar uzun soluklu olur bilmiyorum.

İdeal Diode mosfet sistemi filan bişeyler varmış ama kafam iyice karıştı, tecrübeli arkadaşların tecrübesiyle aydınlanmak isterim.

Benzer bir sistemi arkadaşıma toplayıp kurdum. Besleme trafosunun pot'undan 13.8 volt'a ayarlandı ve yüzdürme/float şarjı olarak aküye bağlandı. Akü çıkışı ayrıca dc-dc voltaj yükseltici ile 2 volt yükseltildi. 13.8+2=15.8 volt. Daha sonra bu gerilim değeri, 12 veya kablo uzunluklarına göre, dc-dc gerilim düşürücü ile 12.5 volt seviyelerine düşürüldü. Böylece şebeke yokken akü geriliminin 12 volt altına düşmesi durumunda yükselttikten sonra düşürüldüğünden 12 volt bir yerde garantilenmiş olur.
İki modül yerine tek bir buck-boost modül olsa ki, kendim o şekilde kullanıyorum, daha pratik oluyor. O zaman hem pahalıydı hem de yüksek güçlerde bulamamıştık.
Arkadaşım 100Ah 12 volt jel aküyü, kamera kayıt cihazı, kameralar ve mobil modem ile iki seneye yakındır sorunsuz kullanıyor.

Üstadım şöyle bir sıkıntı var, akü şarj evresi kademeli oluyor ya, 14.4v ile başlayıp akım düşene kadar sabit kalıp sonrasında 13.6v sabit voltajla float şarja geçmesi gerekiyor ya, sürekli akım çekileceği için şarj cihazı float şarja geçmez ise 14.4v ile akü ömrü kısalmaz mı? Sistemi uzun soluklu sürekli çalışacak şekilde düşünmek lazım.

14.4v yerine 13.6v ile sistemi kurduğum zaman ise bu sefer de akü içinde sülfat bağları oluşacağı için yine akünün ömrü kısalacak endişesindeyim.

Şu an aklımdaki senaryo akü çıkışında voltaj düşürücü kullanıp 11.5volta ayarlayıp diyot ile sisteme girmek. Dün denediğimde voltaj düşürücü bağlı iken şarj cihazı yeşil ışık yakıp float şarja geçti.

Röle ile de yapılabilir ama röle sürekli çekili kalacağı için ömrü ne kadar uzun soluklu olur bilmiyorum.

İdeal Diode mosfet sistemi filan bişeyler varmış ama kafam iyice karıştı, tecrübeli arkadaşların tecrübesiyle aydınlanmak isterim.
güzel insan,
1- yarı yarıya haklısınız
2- @rsimsek ustamızın anlattığı ile benim anlattığım arasında pek fark yok.
3- bir de senin verilerine bakalım. 12v 5 amper adaptör dediğin zaman, ben sizin sistemin en fazla 2-3 amper çektiğini hesap ederim. şarj aleti 2 amper, akü de 24 amper, tüketim ve besleme nerdeyse kafa kafaya. yani sıfıra yakın bir kayıp var. siz yine akü beslemeniz için düşük voltaj zımbırtısını kur, yüksek voltajda da kesme zımbırtı ayarını yap. sonra benim penceremden bak bakalım adaptöre gerek var mı?

Evet
3- bir de senin verilerine bakalım. 12v 5 amper adaptör dediğin zaman, ben sizin sistemin en fazla 2-3 amper çektiğini hesap ederim.
Evet ortalama 1,5 amper çekiyor gece bile 2 amperi zor görüyor.

Benzer bir sistemi arkadaşıma toplayıp kurdum. Besleme trafosunun pot'undan 13.8 volt'a ayarlandı ve yüzdürme/float şarjı olarak aküye bağlandı. Akü çıkışı ayrıca dc-dc voltaj yükseltici ile 2 volt yükseltildi. 13.8+2=15.8 volt. Daha sonra bu gerilim değeri, 12 veya kablo uzunluklarına göre, dc-dc gerilim düşürücü ile 12.5 volt seviyelerine düşürüldü. Böylece şebeke yokken akü geriliminin 12 volt altına düşmesi durumunda yükselttikten sonra düşürüldüğünden 12 volt bir yerde garantilenmiş olur.
İki modül yerine tek bir buck-boost modül olsa ki, kendim o şekilde kullanıyorum, daha pratik oluyor. O zaman hem pahalıydı hem de yüksek güçlerde bulamamıştık.
Arkadaşım 100Ah 12 volt jel aküyü, kamera kayıt cihazı, kameralar ve mobil modem ile iki seneye yakındır sorunsuz kullanıyor.
Sizin yaptığınız yöntem ile akü sürekli yüzdürme şarjıyla şarj olacağı için sülfatlaşma her sene katlanarak artacaktır diye düşünüyorum, bizim buralarda ayda bir kere (kışın 10 günde 1 gibi) elektrik gider ve akü float şarjdan 14.4e çıkıp tazelenir diye akü şarj sistemini devre dışı bırakmamayı düşünüyorum.

Şu anki sistemde 3S 3P pil grubu var aktif olarak, BMS olduğu için pil bitince akımı kesiyor. Bu akü bazında düşünürsek 8-9vlara düşünce cihazlar döngüye girip sürekli açılmaya çalışarak (özellikle HDD) sıkıntıya girer mi bilemiyorum açıkcası, 12v garantileme işi bu gibi durumlar için güzel fikirmiş.

Çeşitli çözümler var, en basit ve uzun ömürlüsü ne olur bilemiyorum. Araştırdığıma göre sırf bu iş için iki giriş tek çıkış şeklinde çalışan modüller bile varmış. Ama 12v akü için ups modülü gibi bir şey bulamadım.

Sizin dediğiniz çok mantıklı geldi, aküyü 16ya çıkarıp bir de 11.7v gibi düşürürsem, hem voltaj garantilemiş olurum hem de sistemi çözmüş olurum.

Elimdeki iki modül de 150w üstü kapasiteli, insanın ziyan edesi de gelmiyor 😄

küçük bilgi: float-yüzdürme- boşta bekleme voltajıdır. aküler bayide aylarca satılmayı beklerken float voltajda beklerler. çalışan sistemlerde (belki bilmiyorsunuzdur yatlarda teknelerde) redresörlerin float voltaj koruması vardır. akülerde voltaj hareketliliği yoksa sadece float voltajda tutulur. aylarca marinada/ tersanede yatan hareketsiz teknelerin aküleri böyle korunur. yani float voltajda sülfatlaşma olmaz.

küçük bilgi: float-yüzdürme- boşta bekleme voltajıdır. aküler bayide aylarca satılmayı beklerken float voltajda beklerler. çalışan sistemlerde (belki bilmiyorsunuzdur yatlarda teknelerde) redresörlerin float voltaj koruması vardır. akülerde voltaj hareketliliği yoksa sadece float voltajda tutulur. aylarca marinada/ tersanede yatan hareketsiz teknelerin aküleri böyle korunur. yani float voltajda sülfatlaşma olmaz.
Biliyorum float şarjın mantığını, Lakin elektrik kesintisinde akü boşalınca yine float şarjla şarj olacağı için sülfat oluşumuna sebebiyet veriyor diye biliyorum.

Yani asıl problem floatta beklemek değil de, floatta aküyü doldurmak.

Çeşit çeşit çözümler mevcut, şimdi gördüm röleli sistem de var akü için tasarlanmış. Acaba röleyi sürekli çekik mi tutuyor yoksa elektrik kesilince mi röleyi çekiyor asıl önemlisi bu, olmazsa böyle bir şeye geçerim.
https://tr.aliexpress.com/i/4000116109676.html#nav-review

Yani asıl problem floatta beklemek değil de, floatta aküyü doldurmak.
redresör adam gibi redresör ise aküyü (voltaj hareketi olan çalışan aküyü) adam gibi voltaj ve amper hakkı neyse o kadar şarj eder. voltaj hareketi olmayan uyku modu dediğimiz seviyeye geldiğinde float şarj ile aküyü korur. sülfatlaşma düşük voltajda beklemesinde olur benim bildiğim.

sülfatlaşma düşük voltajda beklemesinde olur benim bildiğim.
Evet öyle de oluyor, 14.4v ile şarj edilmesinin asıl amacı şarj esnasında oluşan sülfat zincirini kırmak. Sonrasında floata geçmek gerekiyor.

Sürekli 13.6 gibi voltaj ile aküyü doldurmak sülfat zincirlerinin kırılamamasına sebep oluyor, her geçen şarjda akü biraz daha kapasite kaybediyor bu sebepten dolayı

Şu röleli sistem çok mantıklı bir sistem ama röleyi elektrik kesilince çekmesi gerekiyor, aksi takdirde sürekli çekili bekleyen rölenin de hiçbir anlamı olmaz, Röle çekildikten sonra 9vlara kadar kendini tutsa sonra o da bırakır, aslında hem koruma hem otomatik sistem olmuş olur,

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri