Akım nedir? Gerilim nedir?

Sn. m-usta-fa

Volt, Gerilm, EMK, potansiyel fark; demek yükler "+" veya "-" önmli değil sadece arada bulunan fark demek burada senin kurduğun köprü (iletken) ne kadar izin verirse o kadar akım geçişi olur demek.

sanırım o kısmı atlamışım ama sonuçta bu kısım doğrular nitelikte

iyi paylaşımlar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
yok ya ben bi şey anlamadım .Yani zaten biliyorum ama kafamda daha net canlandırmak istiyorum.Yarın saat 10 a kadar cevabı hazırlamazsanız hepinize - pop verecem :)
Şaka bir yana hepiniz sağolun yazmış,emek vermişsiniz.Ama biliniz ki aklımda hala sorular var.
 
Elektornların bir noktadan bir baska bir noktaya akması için yoğunluk farkı olması lazım. Lisedeyken hatırlarsınız biyoloji de difuzyon konusu vardı(su tehsisatından biyolojik örneklere gectik). tuz çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğru gecerek birbirini dengelemeye calışır.Buradaki tuz elektronları ifade eder. Bu yoğunluk farkı ne kadar fazlaysa iki ortam arası gerilim o kadar fazladır. Misal +5v ile +2v arasındaki potansiyel fark 3 volttur.bu geciş esnasındaki tuz hareketinin miktarıda akıma denk gelir. Elektriğin çarpma olayı ise insansın uzerinden gecen akımla ilgilidir. belli bir miktarın uzerinde akım gecmesi insan sağlığı için tehlikelidir. insanın yaklasık 2-3 k ohm luk(el-ayak) bir direnci vardır. buna göre insan sağlığnı tehlikeye dusurecek akım belli olduğundan , gerilimi hesaplayabiliriz.
 
ama kablo az yoğun ortam iken rezistans çok yoğun ortam oluyor.Rezistanstan ötesi ise çok az yoğun bir ortam.Ayrıca bu yoğunluk neye göre değişiyor.
 
Rezistanstaki ısınmayı kastediyorsan birim alandan çok sayıda elektron geçmesinden dolayı (yoğunluk cok yuksek olur) ısınma meydana gelir. kesit(iletkenlerde mm2 birimli olarak ifade edilir) artarsa yoğunluk azalacağından ısınma azalır.
 
Tamam ben de onu sordum işte.yukarıdaki tanımda az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeye çalışır demişsiniz.bu durumda neden sizin de belirttiğiniz gibi daha yoğun ortam olan rezistanstan geçmeye çalışsın ki?
Yoksa rezistanstan sonra toprak gibi çok az yoğun bir ortam olmasından mı kaynaklanıyor?
 
yoğunluk ile ilgili söylediğim kavram elektrikiğin davranışlarını tam örneklemiyor. Sadece anlasılması içindi.
 
Yukarida arkadaslar guzel benzetmeler yapmislar...Elektrikle uzaktan yakindan ilgili herkesin mutlaka kafasinda yer edinmis bir sorundur bu..
Mustafa hocam, yogunluk dedigimiz seyi tarif etmek biraz atomun yapisiyla ildili...Atomun etrafinda gevsek baglarla donen elektronlarin, cekirdek tarafindan merkeze cekilme kuvveti, iletkenlerin direnclerinin neden birbirinden farkli oldugunu aciklar sanirim...
Ote yandan, elektronlar topraga akip nereye gidiyor, kayboluyor mu sorusunu da, trafolarin notr noktalarinin topraklanma sebebinde arayabiliriz...
Bildigimiz toprak, aslinda bir iletkendir...Oyle bir iletken ki, kesidi sonsuza yakin kadar buyuk, direnci de sonsuza yakin kadar buyuktur...Ve elektronlar bu kalin kesitli iletken uzerinden devrelerini tamamliyorlar...Kolay gelsin
 
peki bu elektronlar ilerleyip toprağa mı gidiyor yoksa birbirne çarparak bir hareketlilik mi oluşturuyorlar.Yani ilerleyip toprağa gidiyorlarsa bir süre sonra elektronların,dolayısıyla iletkenin bitmesi gerekmez mi?
 
Mustafa hocam bu gidisle tekerlegi yeniden icat etmeye kadar gidecez herhalde :)
Elektronlar topraga akar tabii ki...Arka arkaya dizilmis 20 misket dusunun...En bastakine kuvvet uyguladiginizda en sondaki firlar...Bu sekilde devam eden bir hareketlilik soz konusu...Elektron hareketi ile akimin hareket yonu nun zit oldugunu dusundugumuzde, elektronlar topraga aktigi gibi, notr noktalarindan topraktan da geri elektron cekilmesi soz konusu ve bu dongu boyle devam eder...Umarim anlatabilmisimdir..Kolay gelsin:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,756
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst