Akım Trafosu Arızası

Seconder devre terminalleri kisa devre edilmis veya bir yuk baglanmis Akim trafolarinda hepimizin bildigi gibi manyetik aki seconder sargida bir gerilim indukler. Seconder sargiya cihazlarin baglanmasi sonucu seconder devreden gecen akim trafodaki sarim yonlerinin zit olmasindan dolayi ters yonde bir manyetik alan ve nuvede ters yonde bir manyetik aki olusturur bu sayede nuvedeki manyetik aki dengelenmis olur. Fakat sizin bahsettiginiz durumda yani seconder devreye bir yuk baglanmamasi (seconder uclarin acik birakilmasi) durumunda ters yonde bir manyetik aki olusmayacagindan dolayi manyetik aki SADECE NUVENIN doymaya eristigi degere kadar artar ve nuve sicakligini arttirarak SADECE TRAFONUN arizalanmasina sebep olur ve seconder devre uclaridaki gerilim birkac bin volta ulasicagi icin bazi durumlarda patlama bile yasanabilir.
Seconder uclarin acik kalmasi bir baska trafonun seconderindeki gerilimi etkilemez cunku uclari acik birakilan akim trafosunun primer gerilimi yada akimi degismiyecegi icin dolayisiyla diger trafonun sekonderine herhangi bir etki yaratmiyacaktir . 5/1 amperlik akim trafonuzun zarar gormemesinin sebebi uclarin acik olarak uzun sure devrede kalmamasindan kaynaklaniyordur fakat sayacinizin neden zarar gordugunu bende anlamis degilim.Aklima gerci birkac soru takiliyor eger bogle bir hata ile karsi karsiya kaldiysaniz buyuk bir ihtimalle kullandiginiz 5/1 lik akim trafosu ilkine nazaran ortasi delik degil yani kendinden baralidir.Eger kendinden barali bir trafo kullaniyorsaniz ve yanan sayacinizda bu trafonun bara uclarina cok uzak degilse trafo uretiminden dolayi birbiriyle baglantisi olan primer ve sekonder uclarinin birbirinden etkilenmis ve primere ters etki yaparak baraya cok uzak olmayan bu sayaca zarar vermis olabilir.Tabi bu soglediklerim barali trafolar icin gecerli yada generatorden beslenen ilk trafonun seconder uclarinin gevsek baglanmasi sonucu yanan sayacin bu trafodan etkilenmis olmasi .Simdilik aklima gelenler bunlar escaran fakat ben yinede dusunucem ve aklima baska bir sebep gelirse sizinle paylasicam.
Saygilarimla..
 
Sn Stranger;
5/1 A'lik akım trafosu bahsettiğiniz gibi baralı tipte idi. Baralı tipteki akım trafosunda primer ve sekonderinin birbiriyle bağlantısı hakkında detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim. İlginize teşekkürler, iyi çalışmalar...
 
Dahili Tip Alcak Gerilim Akim Transformatorlerinde kendinden barali dedigimiz bu tip trafolarin uretimleri window type denilen bara gecisli trafolara nazaran daha farklidir. Sogleki bara gecisli trafolar sadece icinden (primerinden) gececek akim oraninda nuve ve bakir tel tayininden sonra nuvenin uzerine sarilan tellerle istenilen sekonder akimi elde edilirken kendinden barali trafolar da nuvenin uzerine sarilan bu sarginin disinda ayriyetten primerinde tasiyicagi akim oraninda uzerlerine hesap dahilinde sarilicak 3,4 yada 5 adet kablo ile yeniden bolunerek ve kablolarin uclari bakir bara ile trafonun disina aktarilarak primer devre terminalleri tayin edilir.Trafonun kablo altinda kalan sarili teller seconder uclarini olusturur ve klemenslerle yukaridan polarite tayini gerceklestirilir.Ister nuvenin uzerine gelen tel, isterde telin uzerine sarilan kablolar olsun, her bir kat ayri ayri izole edilip birbirinden etkilenmesi ve atlamalarin onlenmesi saglanir fakat seconder uclarin acik birakilmasi sonucu devre uclarindaki gerilimin artmasindan dolayi aralardaki izolasyon deforme olup ozelligini kaybedebilir.Yani normal sartlarda 06-3KV gerilime dayanmasi gereken izolasyon asiri gerilim induklenmesinden dolayi bu degerlerin asilmasi sonucu gorevini tam anlamiyla yerine getiremez ve sizinde yasadiginiz gibi istenmeyen olaylara netice verebilir.Eger barali bir trafo kullanmasaydiniz primeriniz direk trafonun icinden gecicegi icin sekonder ile bir baglantisi olmadigindan dolayi ufak bir gerilim dusumu yasanicak ve sadece kendine zarar vericekken barali trafo kullandiginizdan dolayi yukarida anlattigim uretim asamasi neticesinde sekonder uclarin primer devre terminallerini etkilemesi soz konusu olabilir.Size uretimini 4 KV gerilime gore yapan Unitrans marka bir akim trafosu oneririm.Oldukca net anlatmaya calistim umarim basarili olabilmisimdir.
Saygilarimla
 
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim...
 
konu biraz eski ama , yine de bir şey sormak istiyorum ;
sayaçlarda arıza olmasaydı ve sekonderi açık kalan 2. trafo bir süre sonra kendi primerini de yakarak 1. akım trafosunun sekonderi açık devre olacakmıydı ? .
 
MERHABA ARKADAŞLAR
Akım transformatörünün sekonder devreleri,pirimerden akım gecerken acık kalırsa sekonder akımın meydana getirdiği zıt EMK ortadan kalkar.Primerden gecen akıma bağlı olarak mağnetik akı önemli oranda artar.
Bunun Neticesinde:
1-yağlı tipse yağ ısınır-kuru tipse izalasyonu gider
2-Bağlı bulunduğu faz geriliminde düşme görülür.
3-trafo hasar görür

Akım transformatörlerinin sekonder sargılarının bir ucu tpraklanır.Akım transformatörlerinin primer sargısı ile sekonder sargısı arasında oluşan bir kısa devrede primer devre gerilimi,topraklanan sekonder uctan devresini tamamlar.

Akım transformatörünün sekonder sargı ucunun topraklanmaması halınde söz konusu arızada primer devre gerilimi,sekondere bağlı olan ÖLÇÜ ve KORUMA devrelerine tatbik edilmiş olur.ÖLÇME ve KORUMA elemanlarının izalasyonu delinir ve calışan personel zarar görür.
 
1) Transformatörde çevirme oranı a=N1/N2=V1/V2=I2/I1 dir. Burada a==N1/N2=I2/I1 e odaklandığımızda, akım ölçü trafosunun akımı küçülttüğünüdüşünürsek (bu %99 böyledir) N2 > N1 dir.

2) Şimdi bağıntının ilktarafına yoğunlaşalım: a=N1/N2=V1/V2 ; N2 > N1 iseV2 de V2> V1 olur.

Şİmdi şunu hatırlayalım. Evlerimizde zil trafosu vardır ve bu zil trafosununprimeri sürekli 220 V a bağlı olarak sonsuza dek öyle uyur,Taa ki birisi gelipzile basana dek. Yani uzun süre boşta çalışır. Duran bir makine olantransformatörün verimi çok yüksektir (%97-99) dolayısı ile boşta çalışan butrafo çok az akım çeker, bu çalışmada sadece demir kayıplarını karşılar, atalımkafadan iyi bir trafo ise yılda 1 TL felan yakar yaklaşık. BU trafo boştaçok küçük akım çekiyor ise demekki giriş empedansı çok büyük olur boştaçalışırken. Açıkçası boşta çalışan tüm trafolarda durum böyledir, sadece demirkayıpları için ufak bir akım çekerler (bu nominal akımın %3-5 i kadardır). Eh,bu durum akım ölçü trafosu için de böyledir, ne zaman? sekonderi açıksa!



Bakın, sekonderi açık olursa, primeri büyük bir empedansa sahip olur, boşta çalıştığı için.

Şimdi bir şehrin akımının ölçümünde kullanılan bir akım trafosunu ele alalım. Şehrin tüm yükleri devrede ve eşdeğer yük empedansı küçük. Girişteki şebeke gerilimi (çoğu kez orta gerilim yada yüksek gerilim) büyük, ona seri olan akım trafosu (boşta) empedansı büyük ve ona seri bağlı olan şehir yük empedansı ise küçüktür. Böyle bir devrede ise uygulanan gerilimin büyük çoğunluğu (atalım %90'ı) akım trafosunun primerine düşer. Yukarıdaki(2) den zaten gerilim yükseltici olduğunu kabul ettiğimiz bu trafonun girişinebir de yüksek gerilim uygulanırsa çıkıştan normal dışı yükseklikte bir gerilim çıkar ve bu kez çoğu kez bir insanı öldürmeye yetecek yükseklik ve güçtedir.Böyle bir çalışma durumunda trafoya beklenti dışı yüksek gerilim uygulanmış olduğundan (böyle bir şeye maruz kaldığından) trafo doyar, demir kayıları binlerce kez artar. Trafo diğer taraftan kızarı - çatlar - patlar. Yani trafo intihar eder.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Geri
Üst